«Πολιτικό μασάζ» από τους θεσμούς για να δεχθεί η κυβέρνηση την ημιτελή συμφωνία ΔΝΤ - Γερμανίας για το χρέος

«Αλχημείες» από τους θεσμούς για να δεχθεί η κυβέρνηση την ημιτελή συμφωνία ΔΝΤ - Γερμανίας για το χρέος
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L), European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici (C) and Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem take part in a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium March 20, 2017. REUTERS/Yves Herman
Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L), European Economic and Financial Affairs Commissioner Pierre Moscovici (C) and Dutch Finance Minister and Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem take part in a eurozone finance ministers meeting in Brussels, Belgium March 20, 2017. REUTERS/Yves Herman
Yves Herman / Reuters

Με «πολιτικό μασάζ» επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα οι θεσμοί να κάμψουν τις όποιες αντιστάσεις της κυβέρνησης, προκειμένου η Αθήνα να αποδεχθεί το σχέδιο λύσης που έχει παρουσιάσει ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κορυφαίοι αξιωματούχοι από την πλευρά των δανειστών έχουν αναλάβει να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση όλα τα δεδομένα σχετικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι θεσμοί προσπαθούν να εξηγήσουν στην ελληνική πλευρά ότι τα περιθώρια για μια καλύτερη συμφωνία αυτή τη στιγμή για το χρέος είναι στενά, εξαιτίας των επικείμενων γερμανικών εκλογών. Σε αυτό το κλίμα οι συνομιλητές της κυβέρνησης ενημερώνουν ότι παρά τις διαδοχικές επαφές που έγιναν μετά τη συνεδρίαση της 22ας Μαΐου, η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι ιδιαίτερα μικρή, με τον κ. Σόιμπλε να παραμένει αμετακίνητος στις θέσεις του.

Πλέον οι θεσμοί, με πρωτοβουλία του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχειρούν να διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε η ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να έχει προηγηθεί η ποσοτικοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων. Παράλληλα, ο κ. Ντάισελμπλουμ επιχειρεί στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, να υπάρχει αναλυτικότερη περιγραφή του πλαισίου των μεσοπρόθεσμων μέτρων, με στόχο να δημιουργηθεί αίσθηση προόδου σε σχέση με το προηγούμενο Eurogroup.

Σε αυτό το κλίμα αναμένεται να κινηθεί και η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να επιχειρήσει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να μην οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν ποτέ σε καλό επίπεδο, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα ζητήσει από τον Γερμανό υπουργό να λειτουργήσει εποικοδομητικά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Η συνάντηση της Φρανκφούρτης

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το Βερολίνο, στην Φρανκφούρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αναζητήσει τη χρυσή τομή με τους επικεφαλής των θεσμών, παρουσία του Ευρωπαίου Επίτροπου, Πιέρ Μοσκοβισί, του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ και του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Αφορμή για παρουσία όλων είναι το συνέδριο του Economist με θέμα την Ελλάδα και τίτλο «Η επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;». Αν και στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν υπάρχει καμία προγραμματισμένη συνάντηση στο περιθώριο του συνεδρίου, είναι γνωστό ότι τέτοιες επαφές δεν ανακοινώνονται.

Άλλωστε τόσο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τις τελευταίες ημέρες έχουν σειρά επαφών με όλους τους πρωταγωνιστές της ελληνικής υπόθεσης σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τα περιθώρια ώστε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Η πολιτική διαπραγμάτευση η οποία βρίσκεται εδώ και μέρες σε εξέλιξη έχει ως στόχο να υπάρξει λύση έως τις 15 Ιουνίου προκειμένου να μην παραπεμφθεί το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά επιμένει σε μια καθαρή λύση η οποία θα επιτρέπει στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και ως εκ τούτου θα ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει και εισηγήσεις προκειμένου να ζητηθεί η αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που η απόφαση της 15ης Ιουνίου δεν ικανοποιεί την κυβέρνηση.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Κανονικά προχωρούν οι τεχνικές εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα φέρει στη Βουλή τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα προκειμένου να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της πριν τη συνεδρίαση της 15ης Ιουνίου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να δώσουν το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.

Δημοφιλή