Προτάσεις WWF για την μετατροπή του ελληνικού χρέους σε μηχανισμό χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης

Προτάσεις WWF για την μετατροπή του ελληνικού χρέους σε μηχανισμό χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης
(Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)
(Photo by Kaveh Kazemi/Getty Images)
Kaveh Kazemi via Getty Images

Κείμενο διαλόγου με στόχο τη μετατροπή του δημόσιου χρέους σε εργαλείο χρηματοδότησης της βιώσιμης ανάπτυξης, με βάση το διεθνές και ευρωπαϊκό όραμα βιώσιμης ανάπτυξης δημοσιοποίησε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που ζητά συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία για να συζητήσει τις σχετικές προτάσεις.

Οι προτάσεις είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του WWF Ελλάς με το New Economics Foundation, με στόχο την προώθηση της οικονομικής και οικολογικής βιωσιμότητας για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και προβλέπουν την σημαντική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας για την εφαρμογή των Στόχων του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (SDGs).

Ειδικότερα, ως βάση μιας ουσιαστικής συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους προτείνεται ο προσδιορισμός σειράς μέτρων για την προστασία του φυσικού πλούτου της Ευρώπης, την πράσινη οικονομία και την αύξηση εσόδων από την καταπολέμηση περιβαλλοντικών παρανομιών.

Όπως υπογραμμίζει η οργάνωση, «η συμφωνία, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα για χρηστή διοίκηση, οικονομική ανάπτυξη, αύξηση πράσινων εσόδων και μέτρα καταπολέμησης περιβαλλοντικών παρανομιών. Η έγκριση ουσιαστικής ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα στη βάση μιας συγκεκριμένης περιβαλλοντικής συμφωνίας, θα επανεκκινήσει τη λιμνάζουσα οικονομία της χώρας προς μια βιώσιμη κατεύθυνση, προστατεύοντας παράλληλα τον παγκόσμιας σημασίας φυσικό πλούτο και ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στη συμβολή της Ευρώπης στην επίτευξη των SDGs».

«Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο το παραλυτικό δημόσιο χρέος μετατρέπεται σε μηχανισμό χρηματοδότησης για το κοινό καλό, και το όραμα για πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη αρχίζει να κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα. Αυτός είναι ακριβώς ο κόσμος που εμείς στο WWF οραματιζόμαστε και επιδιώκουμε μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή», δήλωσε ο Marco Lambertini, γενικός διευθυντής, WWF International.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του WWF Ελλάδος, Δημήτρη Καραβέλλα, «η παρέμβασή μας απευθύνεται τόσο στην κυβέρνηση και στα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων, όσο βεβαίως και στους θεσμούς. Για την Ελλάδα, είναι απαραίτητη η διακομματική συναίνεση σε αυτό το υπερκομματικής σημασίας ζήτημα, που αφορά τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας». Ο Δημήτρης Καράβελλας τονίζει ότι «στόχος μας είναι να ανοίξουμε έναν ευρύ πολιτικό διάλογο, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν οι ειδικότερες κατευθύνσεις για την ανάπτυξη μιας ζωντανής ελληνικής οικονομίας. Μια τέτοια στροφή άλλωστε θα πρέπει να συναποφασιστεί και να συνδιαμορφωθεί από όλες τις πλευρές αν θέλουμε να γίνει πραγματικότητα».

Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής, WWF Ελλάς δήλωσε: «Καλούμε την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα να ανάγουν τη διατήρηση και σοφή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου σε κοινό όραμα και διαπραγματευτικό πλαίσιο για λύση στην κρίση χρέους που θα ωφελήσει την Ελλάδα, αλλά και τους εταίρους».

Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου το WWF Ελλάς έχει επίσης ζητήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Το κείμενο διαλόγου έχει επίσης σταλεί στους εκπροσώπους των θεσμών.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή