Σόιμπλε: Υπάρχουν ακόμη εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές

Σόιμπλε: Υπάρχουν ακόμη εμπόδια για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές
BERLIN, GERMANY - MAY 22: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble and new French Finance Minister Bruno Le Maire (not pictured) speak to the media following talks on May 22, 2017 in Berlin, Germany. The new French government under President Emmanuel Macron is eager to launch both domestic and E.U.-reforms and has sought German help to attain the latter. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
BERLIN, GERMANY - MAY 22: German Finance Minister Wolfgang Schaeuble and new French Finance Minister Bruno Le Maire (not pictured) speak to the media following talks on May 22, 2017 in Berlin, Germany. The new French government under President Emmanuel Macron is eager to launch both domestic and E.U.-reforms and has sought German help to attain the latter. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup via Getty Images

«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια», αναφέρει σε γραπτή του τοποθέτηση, όπως μεταδίδει η Καθημερινή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο πλαίσιο συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα απ’ ό,τι μια σειρά άλλες μεγάλες οικονομίες», τονίζοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών φέρνουν αποτέλεσμα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, σημείωσε στο πλαίσιο ενημερωτικού υλικού που διανεμήθηκε στο συνέδριο, πως «η μαγική λέξη είναι “εμπιστοσύνη”» και συμπλήρωσε: «Ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα».

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, «είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν», ενώ υπογράμμισε πως απομένουν «θετικά σημάδια, παρά τις προκλήσεις».

«Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής για την ΕΕ και το ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ», αναφέρει στον γραπτό χαιρετισμό προς το συνέδριο στη Φρανκφούρτη.

Νωρίτερα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, επεσήμανε ότι η Ελλάδα ύστερα από τεράστιες θυσίες έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, ωστόσο εκείνο που κρίνεται απολύτως αναγκαίο είναι να υπάρξει σαφήνεια (clarity) εκ μέρους του ΔΝΤ. Να διευκρινιστεί δηλαδή κατά πόσον το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι.

Die Welt: Σε αδιέξοδο ο Σόιμπλε

«Στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές / ομοσπονδιακές εκλογές» , γράφει η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» στην ιστοσελίδα της.

«Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης (σ.σ. το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), εν τούτοις ήταν ωσεί παρών στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας, διότι διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν, χωρίς να τον κατονομάζουν, στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών περισσότερο ή λιγότερο άμεσα. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο», τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

«Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)», σχολιάζει η Welt, η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλοuς του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ: «Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους».

Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα «έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο», όπως είπε. «Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη», πρόσθεσε ο κ. Κερέ.

Επίσης, η Welt σημειώνει ότι «η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές», καταλήγει δε ως εξής: «Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου».

Δημοφιλή