Θρίλερ ή συμβιβασμός; Τι περιμένουμε από το Εurogroup στο Λουξεμβούργο

Θρίλερ ή συμβιβασμός; Τι περιμένουμε από το Εurogroup στο Λουξεμβούργο
sooc

Στην «αρένα» του Eurogroup στο Λουξεμβούργο κρίνεται σήμερα Πέμπτη αν το ελληνικό ζήτημα θα εξελιχθεί για ακόμα μια φορά σε «θρίλερ» ή οι εάν οι θεσμοί έχουν αποφασίσει να μην οδηγηθούν τα πράγματα στα άκρα.

Οι πληροφορίες από όλες τις πηγές της διαπραγμάτευσης συγκλίνουν στο γεγονός ότι η πλευρά των «σκληροπυρηνικών» της Ευρωζώνης επιθυμεί στη συνεδρίαση να υπάρξει συμφωνία. Αυτή δεν θα απέχει πολύ από το πλαίσιο που παρουσιάστηκε στο προηγούμενο Eurogroup. Η μόνη σημαντική διαφοροποίηση θα είναι η λίγο αναλυτικότερη αναφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, τα οποία όμως θα ληφθούν μόνο εάν αυτά «κριθούν απαραίτητα» μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος.

Η πρόταση θα κατατεθεί συνοδευόμενη με τα απαραίτητα «γλυκαντικά» όπως διαβεβαιώσεις ότι στο μέλλον θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους, αλλά και ένα πακέτο αναπτυξιακών δράσεων το οποίο θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία.

Αντίθετα, σύμφωνα με την Deutsche Welle συνεργάτες του Σόιμπλε θεωρούν χάσιμο χρόνου την ελληνική εμμονή στο γαλλικό σχέδιο λύσης που συνδέει τα μέτρα για το χρέος με την ανάπτυξη προσθέτοντας ότι η «διαμεσολάβηση» Λεμερ ήταν μια πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Οικονομικών εκτός των ορίων της συμφωνίας του Eurogoup του 2016. Σημειώνουν δε ότι η σύνδεση της ανάπτυξης με το χρέος θα ισοδυναμούσε με έμμεση μείωση του χρέους κάτι που απορρίπτει το Βερολίνο πριν από τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστό του 2018.

Περιθώρια συμφωνίας

Το συγκεκριμένο πακέτο μοιάζει πιθανό να οδηγήσει σε συμφωνία των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να βάλει χρήματα, καθώς θα συνεχίζει να εκτιμά ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται βέβαιο ότι θα κρατήσει κλειστή την «πόρτα» της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, απομακρύνοντας χρονικά και τον στόχο επιστροφής στις αγορές.

Τα περιθώρια συμφωνίας θα διαφανούν νωρίτερα όταν θα συνεδριάσει το EuroWorking Group το οποίο μετά και την ολοκλήρωση από την πλευρά της Ελλάδας των προαπαιτούμενων δράσεων, αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 10 δις ευρώ, με το πιο πιθανό να είναι ένα ποσό περίπου 9 δις ευρώ.

Το επιπλέον ποσό από τα 7,4δις ευρώ τα οποία προορίζονται για την αποπληρωμή του χρέους τον Ιούλιο, θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η εκταμίευση αυτού το ποσού θα γίνει σταδιακά από τους δανειστές, έως και το φθινόπωρο.

Συμφωνία ή ρήξη

Αυτό που μένει να ξεκαθαριστεί είναι η στάση που θα κρατήσει η ελληνική πλευρά. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν έως τις 16.00 ώρα Ελλάδας, που ξεκινά η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβρούργο να γεφυρώσουν τις διαφορές με τους δανειστές και να βελτιώσουν την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η κλιμάκωση των αντιδράσεων τα τελευταία 24ωρα από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν θα ικανοποιηθεί μόνο με την απόφαση για εκταμίευση της δόσης.

Παρά το γεγονός ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί όλα να συμφωνηθούν στο σημερινό Eurogroup, οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι των θεσμών περιγράφουν τα στενά περιθώρια ελιγμών τα οποία υπάρχουν εξαιτίας του Γερμανού υπουργού Οικονομικών και ποντάρουν στις δυνατότητες του Ευκλείδη Τσακαλώτου να πείσει τον πρωθυπουργό να μην χαθεί η ευκαιρία και αυτού του Eurogroup.

Σε αντίθετη περίπτωση οι θεσμοί ξεκαθαρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιμένει λύση από τη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αλλά ακόμα ένα γύρο συζητήσεων στο Eurogroup της 10 Ιουλίου, όταν πλέον ο χρόνος θα πιέζει την Αθήνα εξαιτίας της αποπληρωμής των ομολόγων του Ιουλίου.

Δημοφιλή