Τι ζητούν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και άλλοι φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Τι ζητούν η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και άλλοι φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Σειρά παρατηρήσεων, «κρίσιμων για την αποτελεσματική εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού», παρουσίασε στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Νίκος Καραμούζης, ενώ παρεμβάσεις για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έκαναν επίσης η ΕΣΕΕ και ο ΟΠΕΜΕΔ.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμούζης επισήμανε ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί έναντι της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής ότι μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019 θα έχουν μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων κατά 40 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 38% του συνόλου των προβληματικών δανείων. «Είναι ένας δύσκολος στόχος. Είναι όμως ένας στόχος που υπό προϋποθέσεις μπορεί να επιτευχθεί, ιδιαίτερα αν βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες και οι προοπτικές ανάπτυξης της χώρας», σημείωσε ο Νίκος Καραμούζης και υπογράμμισε ότι με βάση τα στοιχεία του τέλους του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν προσεγγίσει τα 74 δισ. ευρώ, με βάση τον στενό ορισμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και περίπου 100 δισ. ευρώ με βάση τον ευρύτερο προσδιορισμό - «ποσοστό ρεκόρ για την Ελλάδα και την Ευρώπη», όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε.

Ως προς το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου η Ελληνική Ένωση Τραπεζών υπογραμμίζει:

  • Ο νόμος πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο επιχειρηματικές και όχι ατομικές οφειλές των επιχειρήσεων, στεγαστικά ή προσωπικά δάνεια. «Για τις ατομικές οφειλές υπάρχουν αρκετά τραπεζικά προϊόντα σε διμερή βάση. Το κέντρο βάρος του νόμου πρέπει να είναι η διαφύλαξη της επιχειρηματικότητας», είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
  • Το ελάχιστο ύψος οφειλών πρέπει να οριστεί στα 50.000 ευρώ και όχι στα 20.000 ευρώ, «για λόγους πρακτικούς, λειτουργικούς και αποτελεσματικότητας». «Υπάρχει βάσιμος φόβος και θέλω να σας ενημερώσω και να σας προειδοποιήσω, ότι αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα από δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες που θα προσέλθουν στις τράπεζες με το χαμηλό όριο, φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στη διαχείριση αυτών των αιτημάτων», σημείωσε ο κ. Καραμούζης.
  • Πρέπει να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος. «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την παρεμβολή δικαστικής διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης. Οι δανειστές που θίγονται και δεν συναινούν στην εξωδικαστική διαδικασία θα μπορούν να ασκήσουν τριτανακοπή μετά την επικύρωση της συμφωνίας και άρα προστατεύονται μέσω του δικαστικού σώματος. Η δικαστική επικύρωση, θα επιβαρύνει κατά την εκτίμηση μας κατά 18 μήνες την όλη διαδικασία και όχι κατά 5 μήνες που προβλέπει ο νόμος και ήδη γνωρίζουμε ότι τα δικαστήρια είναι υπερφορτωμένα με υποθέσεις. Σήμερα δίνονται ημερομηνίες εκδίκασης υποθέσεων του νόμου Κατσέλη για το 2032 και επίσης εκκρεμούν 155.000 αιτήσεις του νόμου Κατσέλη. Φαίνεται ότι ο νόμος Κατσέλη έχει σημαντικές δυσκολίες να υλοποιηθεί μέσω του δικαστικού συστήματος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΕΤ.
  • Η ηλεκτρονική εφαρμογή του συστήματος αιτήσεων πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή την ίδια μέρα που θα αρχίσει να ισχύει ο νόμος και να μην υποβληθεί ούτε μια αίτηση γραπτά. Υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που θα υποβάλουν αίτηση, και με γραπτές αιτήσεις θα δημιουργηθεί τεράστια γραφειοκρατία που θα υπονομεύσει το νόμο.
  • Η αναστολή που προβλέπεται από την υποβολή της αιτήσεως μέχρι την έκδοση δικαστικής απόφασης, και αφορά τον κώδικα δεοντολογίας της ΤτΕ, πρέπει να καταργηθεί διότι η αναστολή θα ευνοήσει τη δημιουργία περαιτέρω οφειλών και στρατηγικών κακοπληρωτών.

ΕΣΕΕ: Κίνδυνος να μείνουν εκτός χιλιάδες μικρομεσαίες

«Σημαντικό σχέδιο νόμου, το οποίο αναμένει εναγωνίως ολόκληρη η αγορά» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο διευθυντής της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, Αντώνης Μέγκουλης, μιλώντας απόψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το εν λόγω σχέδιο νόμου.

Ωστόσο, η ΕΣΕΕ προειδοποιεί πως μπορεί να μείνουν εκτός του εξωδικαστικού συμβιβασμού χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, λόγω των «περιορισμένων κριτηρίων για την υπαγωγή τους στον μηχανισμό».

«Ολόκληρη η αγορά, οι ΜΜΕ έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη από μια διευθέτηση οφειλών και προς το Δημόσιο και προς τα ασφαλιστικά ταμεία και προς τα πιστωτικά ιδρύματα» ανέφερε ο κ. Μέγκουλης και πρόσθεσε ότι στα κριτήρια για την υπαγωγή στον μηχανισμό, πρέπει να συνυπολογίζονται κερδοφόρες χρήσεις πριν από την έναρξη της κρίσης, «γιατί η δραματική πτώση του τζίρου επέφερε διαφορετικά αποτελέσματα, εντός της κρίσης, για τις επιχειρήσεις». Εναλλακτικά, η ΕΣΕΕ προτείνει να υιοθετηθεί ο δείκτης καθαρών επενδύσεων, δαπάνες για επενδύσεις μείον τις αποσβέσεις, ο οποίος να είναι θετικός για μια τουλάχιστον από τις τρεις τελευταίες χρήσεις.

ΟΠΕΜΕΔ: Να οδηγεί στην ταχεία συμβιβαστική και φιλική διευθέτηση των οφειλών

Βελτιωτικές παρεμβάσεις για την «αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε αυτός να οδηγεί στην ταχεία συμβιβαστική και φιλική διευθέτηση των οφειλών μιας επιχείρησης» ζητεί ο Οργανισμός Προώθησης Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών- ΟΠΕΜΕΔ.

Ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ, Ν. Κανελλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, είπε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία η οποία αποσκοπεί ευθέως στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με την παροχή δεύτερης ευκαιρίας, ενώ είναι μάλλον ευδιάκριτη η προσδοκία για την οριστική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Το νομοσχέδιο αφορά ευθέως εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης, με αξιοποίηση των διαμεσολαβητών-συντονιστών, ανέφερε ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ και ζήτησε την άρση του «αδικαιολόγητου ποσοτικού περιορισμού» στον αριθμό των διαμεσολαβητών- συντονιστών, την επικύρωση του πρακτικού της συμφωνίας με διάταξη προέδρου, χωρίς δικάσιμο και όχι από πολυμελή δικαστική σύνθεση, την διασφάλιση της εχεμυθείας και εμπιστευτικότητας όλης της διαδικασίας, καθώς και την καθιέρωση ειδικότερης διαδικασίας για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης, ο ΟΠΕΜΕΔ κρίνει σκόπιμο να δοθεί στον συντονιστή η δυνατότητα να διατυπώνει και να απευθύνει προς τα μέρη μη δεσμευτικές προτάσεις. «Πιστεύουμε ότι ο διαμεσολαβητής έχει το αναγκαίο υπόβαθρο γι’ αυτό. Έτσι, θα πετύχουμε μια πληρέστερη διαδικασία διαπραγμάτευσης, με την υποβολή και επεξεργασία προτάσεων βασισμένων στα αληθή συμφέροντα των μερών. Οι μη δεσμευτικές προτάσεις του διαμεσοληβητή μπορεί να λειτουργήσουν ως εργαλείο υπέρβασης των φαινομενικών αδιεξόδων και να διευκολύνουν την επίτευξη μιας οριστικής συμφωνίας» είπε ο κ. Κανελλόπουλος.

Για το μητρώο συντονιστών, ο κ. Κανελλόπουλος είπε ότι πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές. Ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ χαρακτήρισε «προβληματική» τη διάταξη του νομοσχεδίου για τον ποσοτικό περιορισμό των συντονιστών σε συγκεκριμένους αριθμούς ανά περιφέρεια. «Η επιλογή αυτή έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα του νομοσχεδίου για ταχεία διαχείριση των υποθέσεων χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Επίσης, η κλήρωση που προκρίνεται δεν φαίνεται ούτε ιδιαίτερα αξιόπιστη, ούτε αποτελεσματική», είπε ο γγ του ΟΠΕΜΕΔ και πρότεινε να μπορούν να εγγραφούν στο μητρώο όσοι διαπιστευμένοι διαμεσολαβητές επιθυμούν και επίσης η αμοιβή να είναι αντίστοιχη του έργου του διαμεσολαβητή.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή