ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/07/2017 03:51 EEST | Updated 13/07/2017 04:09 EEST

Χρεώσεις και όταν θα πληρώνουμε τους φόρους στα γκισέ των τραπεζών. Έως 11εκατ ευρώ εξοικονομεί το Δημόσιο

Jason Dewey via Getty Images

Οι φορολογούμενοι θα επωμίζονται στο εξής το κόστος των συναλλαγών με την εφορία οι οποίες θα γίνονται από τα γκισέ των τραπεζών. Σε μια προσπάθεια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να εξοικονομήσει έως και 11 εκατ ευρώ το χρόνο, ο Διοικητής της Αρχής Γιώργος Πιτσιλής ετοιμάζει απόφαση με βάση την οποία στο εξής οι φορολογούμενοι θα χρεώνονται τραπεζικά έξοδα σε κάθε πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων στα γκισέ των τραπεζών.

Αντίθετα δωρεάν θα συνεχίσουν να γίνονται όλες οι πληρωμές φόρων εφόσον πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου (web banking) ή ΑΤΜ και τραπεζικών καρτών. Ειδική εξαίρεση θα ισχύσει πάντως για ηλικιωμένους και κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, αλλά μόνον για πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ –όχι δηλαδή για πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ΦΠΑ κλπ.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να εξοικονομήσει χρήματα καθώς έως τώρα επωμιζόταν το κόστος αυτών των συναλλαγών, αλλά και να μειώσει τις ουρές στις τράπεζες οι οποίες δημιουργούνται εξαιτίας της πληρωμής των φόρων.

Πλέον οι πληρωμές φόρων από τους φορολογουμένους θα γίνονται όπως και σήμερα χωρίς έξτρα χρεώσεις σε τράπεζες και ΕΛΤΑ, μόνον για:

  • πληρωμές φόρων μέσω web banking
  • πληρωμές φόρων μέσω ΑΤΜ
  • πληρωμές που γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες (εφόσον τις δέχονται)
  • πληρωμές Φόρου Εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ σε γκισέ τραπεζών, αν και εφόσον όμως αφορούν ηλικιωμένα άτομα (άνω των 70 ετών) ή και κατοίκους παραμεθορίων περιοχών . Παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα θεωρούνται ολόκληροι οι νομοί Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου, Λέσβου, Xίου, Σάμου, Δωδεκανήσου και ζώνη 20 χιλιομέτρων από τη μεθοριακή γραμμή των νομών Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Kαστοριάς, Φλώρινας, Πέλλας, Kιλκίς, Σερρών και Δράμας.

Αντιθέτως, θα χρεώνονται με έξοδα κάποιων λεπτών του ευρώ όσοι:

  • πληρώνουν στα γκισέ της τράπεζας ή στα ΕΛΤΑ τους φόρους εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ (εκτός αν είναι 70 ετών και άνω ή κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές)
  • φορολογούμενοι πηγαίνουν στην τράπεζα ή στα ΕΛΤΑ και πληρώνουν ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας κλπ άσχετα αν είναι άνω των 70 ετών ή πού κατοικούν.

Mε αυτό τον τρόπο η ΑΑΔΕ επιχειρεί να περιορίσει τις πληρωμές με μετρητά στα γκισέ των τραπεζών και οι φορολογούμενοι να στραφούν σε πληρωμές με μεταφορά από τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει εξοικονόμηση 10-11 εκατ. ευρώ τον χρόνο, από τις προμήθειες των τραπεζών τις οποίες έως τώρα επιβαρυνόταν αποκλειστικά το δημόσιο. Και αυτό γιατί υπολογίζεται ότι για κάθε συναλλαγή το δημόσιο χρεώνεται περίπου 25 λεπτά κατά μέσο όρο, με βάση τη συμφωνία που είχε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων με τις τράπεζες.

Μόνο το 2016 το Δημόσιο χρεώθηκε τουλάχιστον 18,7 εκατ. ευρω, αναλαμβάνοντας το κόστος για πάνω από 70 εκατομμύρια συναλλαγές το χρόνο. Με το νέο σύστημα, στην ΑΑΔΕ υπολογίζουν ότι το κόστος θα μειωθεί σε περίπου 7-8 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ θα επωμισθούν πλέον να τα πληρώνουν όσοι επιμένουν να πληρώνουν στα γκισέ των τραπεζών και των ΕΛΤΑ. Από την εξοικονόμηση αυτή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων υπολογίζει ότι μπορεί να υπάρξει περιθώριο για καλύτερη αξιοποίηση των χρημάτων των φορολογουμένων, όπως ενίσχυση των ελέγχων, προμήθεια ηλεκτρονικών μηχανημάτων, αυξήσεις σε αποδοτικούς ελεγκτές κλπ.

Sponsored Post