Κώστας Καραμανλής: Ύψιστο καθήκον η συνύπαρξη με όλους τους λαούς, αλλά υπέρτατο χρέος η προάσπιση εθνικών συμφερόντων

Κώστας Καραμανλής: Ύψιστο καθήκον η συνύπαρξη με όλους τους λαούς, αλλά υπέρτατο χρέος η προάσπιση εθνικών συμφερόντων
Eurokinissi

«Η προσπάθεια για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με όλους τους λαούς είναι ύψιστο καθήκον και κριτήριο υπευθυνότητας ηγεσιών και πολιτών. Υπέρτατο όμως χρέος είναι η προάσπιση εθνικών συμφερόντων» γράφει ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στον πρόλογο του βιβλίου του βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφου Κώστα Γκιουλέκα, «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Realnews, ο πρώην πρωθυπουργός είναι εγγονός του Μακεδονομάχου δασκάλου Γεώργιου Καραμανλή που ήταν αιχμάλωτος στη Βουλγαρία, γεγονός που σημάδεψε τον πρώην πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Όπως γράφει ο Κώστας Καραμανλής, εν μέσω μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από προκλητικές συμπεριφορές γειτονικών χωρών (Τουρκία, Αλβανία, ΠΓΔΜ), η μελέτη και κατανόηση του παρελθόντος είναι η «ασφαλέστερη οδός για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Για την καταδίκη πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες». Η ιστορία, προσθέτει αναδεικνύει και άλλο ένα δίδαγμα: την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σε έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

«Το δίδαγμα αυτό της Ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας. Και αφορά βεβαίως όλες τις ηγεσίες, κατά μείζονα λόγο όμως εκείνες που ρέπουν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, που υποθάλπουν ανιστόρητους αλυτρωτισμούς που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις», γράφει, σε ένα επίκαιρο, δεδομένων, μεταξύ άλλων, των πρόσφατων τοποθετήσεων Ερντογάν περί Λωζάνης και των αλβανικών ισχυρισμών περί «τσάμικου».

Δημοφιλή