Αναβίωση Brussels Group: Hμέρες του 2015 θυμίζει ξανά η διαπραγμάτευση

Αναβίωση Brussels Group: Hμέρες του 2015 θυμίζει ξανά η διαπραγμάτευση
SOOC

Στις Βρυξέλλες μεταφέρθηκε από χθες το κέντρο των διαπραγματεύσεων μετά την άρνηση του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα για ακόμα ένα κύκλο επαφών με την κυβέρνηση. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο προτάθηκε η συνέχιση των επαφών στην Βελγική πρωτεύουσα τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας, με στόχο να αναζητηθεί κοινός τόπος στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης.

Η Ελληνική πλευρά οδηγήθηκε σε αυτή τη λύση προκειμένου να ξεπεραστεί η άρνηση του Ταμείου, το οποίο ζητούσε «ισχυρές δεσμεύσεις» από την κυβέρνηση σχετικά με την πρόθεσή της να ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Σε αυτή τη βάση οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες σε τεχνικό και όχι ανώτερο πολιτικό επίπεδο (όπως επιθυμούσε η κυβέρνηση), προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν είναι αναγκαία η επί τόπου παρουσία των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, καθώς οι Θεσμοί έχουν συγκεντρώσει τα τεχνικά στοιχεία που χρειάζονται και πλέον θα συζητηθούν οι βασικές εκκρεμότητες. Ωστόσο, ακόμα και μετά από αυτή τη νέα τροπή της διαπραγμάτευσης, παραμένει άγνωστος ο χρόνο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απέφυγε να δεσμευτεί ότι μπορεί να υπάρχει τεχνική συμφωνία έως τις 7 Απριλίου όταν θα συνεδριάσουν ξανά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί μίλησε για συνολική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Υπό αυτές τις συνθήκες Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης, θα επιχειρήσουν τα επόμενα 24ωρα μαζί με τους επικεφαλής των θεσμών να έχουν μεγαλύτερη σύγκλιση στα πολλά ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης. Ήδη χθες το βράδυ αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup η Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα έκανε την πρώτη συζήτηση με τους προϊσταμένους των τεσσάρων επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών, προκειμένου να φτιάξουν το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, αλλά κυρίως να βάλουν τις βάσεις των διαπραγματεύσεων.

Στην πρώτη συνάντηση από την πλευρά των Θεσμών μετείχαν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πόλ Τόμσεν, ο Μάρκο Μπούτι από την πλευρά της Κομισιόν, ενώ συμμετείχε για λίγο και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Από σήμερα ωστόσο, οι τρεις υπουργοί θα βρουν και πάλι απέναντι τους την γνωστή τετράδα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων, Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φρανσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESM) σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι εντάσεις που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Νέα δεδομένα

Η επιστροφή των διαπραγματεύσεων σε ένα «σχήμα» που θυμίζει πολύ το Brussels Group το οποίο «επινοήθηκε» το πρώτο εξάμηνο του 2015, χωρίς καθόλου καλά αποτελέσματα για την κυβέρνηση, δείχνει ότι η Ελληνική πλευρά έχει εγκλωβιστεί στην εμμονική στάση των δανειστών, αλλά και στα τεχνικά και κυρίως επικοινωνιακά λάθη που έκανε η ίδια.

Αρχικά η κυβέρνηση απέτυχε για ακόμα μια φορά να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο (όπως διακαώς επιθυμούσε) προκειμένου να ξεπεραστούν τα μεγάλα «αγκάθια» του εργασιακού και του Ασφαλιστικού. Έτσι από σήμερα οι τρεις υπουργοί θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με την Ντέλια Βελκουλέσκου και την αμετακίνητη στάση που κράτησε η ίδια στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το πιθανότερο είναι η πρόοδος που θα επιτευχθεί κατά τη διάρκεια των επαφών στις Βρυξέλλες, να εξεταστεί και πάλι σε πολιτικό επίπεδο, σε μια αντίστοιχη συνάντηση με την χθεσινή με τους προϊσταμένους των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Στο ίδιο κλίμα οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι παραμένει εφικτή η συνεννόηση με το ΔΝΤ, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους στις διαπραγματεύσεις επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό.

Όπως εξηγούσαν, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει κοινό πλαίσιο διαπραγμάτευσης και πλέον μένει να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. Με λίγα λόγια κυβέρνηση και δανειστές έχουν καταλήξει στο ύψος του πακέτου των μέτρων για μετά το 2018, το οποίο θα φτάνει το 2% του ΑΕΠ (3,6δις ευρώ) και θα επιμεριστεί κατά 1% του ΑΕΠ στη φορολογία και κατά 1% στο Ασφαλιστικό.

Από τις πληροφορίες ωστόσο προκύπτει ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών στο μέτωπο του Ασφαλιστικού και των εργασιακών παραμένουν, καθώς το ΔΝΤ (εκφράζοντας και μερίδα των Ευρωπαίων δανειστών) επιμένει στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στο σύνολο των συνταξιούχων και μάλιστα το 2019 ή το 2020 και όχι σε βάθος χρόνου.

Αντίστοιχα, οι δανειστές επιμένουν στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων, το «λοκ άουτ» και τις αλλαγές του συνδικαλιστικού νόμου, ενώ φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια από την πλευρά της Κομισιόν να δοθεί στην κυβέρνηση ένα μέρος των αιτημάτων της σχετικά με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Δημοφιλή