Εντείνονται οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά: Οι δηλώσεις, η «πόρτα» και η ανασύνταξη

Εντείνονται οι ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά: Οι δηλώσεις, η «πόρτα» και η ανασύνταξη
SOOC

«O συγγενέστερος σύμμαχός μας -έστω και αν βρωμάει- είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτουμε την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για τον ΔΟΛ», είχε δηλώσει μία εβδομάδα πριν ο πρώην υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και η παρέμβασή του αυτή συζήτηθηκε αρκετά. Και μπορεί οι πόρτες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης να μην άνοιξαν, ωστόσο στην Κεντροαριστερά το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ζυμώσεις εντείνονται. Ας μην ξεχνάμε τη σύμπραξη Γιώργου Παπανδρέου με την Φώφη Γεννηματά τον περασμένο Ιανουάριο ενώ σήμερα, Κυριακή, στη Λάρισα οι κ.κ Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης και Φλωρίδης μίλησαν στην ανοικτή εκδήλωση της πολιτικής πρωτοβουλίας «Ώρα των αποφάσεων». Παρόντες οι κκ Ψαριανός και Αβραμίδης από το Ποτάμι.

Πρώτη η Γεννηματά ξεκαθάρισε πως «Κανένας διάλογος με ΣΥΡΙΖΑ. Ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του», έπειτα ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι διαφωνεί πλήρως, καθώς θεωρεί ότι το επείγον ζήτημα είναι να οδηγηθεί σε εκλογές και να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε η χώρα να αποκτήσει μια άλλη κυβέρνηση συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών και των δημοκρατικών δυνάμεων. Σήμερα, σειρά είχε ο ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκαθάρισε ότι «Το ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική συμπαράταξη δεν παίζει σε δυάδες, ούτε με το ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ παίζει σε τριάδες και πάνω με την απαραίτητη συμμετοχή των δύο μεγαλύτερων, μετά τις εκλογές, κομμάτων».

Ωστόσο, ο κ. Φίλης με συνέντευξή του στην ΕφΣυν επέμεινε στη θέση ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν μια αναγκαστική συγκυριακή συνεργασία βασισμένη στην αντίθεση μνημόνιο – αντιμνημόνιο. Επανέφερε δε το θέμα της προγραμματικής σύγκλισης με το ΠΑΣΟΚ. «Δεν μας ενδιαφέρουν οι κουτοπονηριές του ΣΥΡΙΖΑ» απάντησε με τη σειρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real, ερωτώμενος για τα περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, απάντησε ότι: «Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο»

Την ίδια στιγμή, την πόρτα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθώς και των ΔΗΜΑΡ, ΚΙΔΗΣΟ χτυπούν η Άννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης.

Ειδικότερα, ο Γιάννης Ραγκούσης έδωσε από τη Λάρισα το δικό του στίγμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων». Επεσήμανε πως στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάγκη να ενοποιηθεί ο προοδευτικός χώρος σε έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα που, όπως είπε, «είναι κατακερματισμένος και αυτή τη στιγμή δεσπόζει η παρουσία του δημαγωγικού ΣΥΡΙΖΑ».

«Αυτό το έχει ανάγκη η χώρα, διότι από την άλλη υπάρχει ένας συντηρητικός χώρος, ο οποίος είναι η Ν.Δ όπου δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα», είπε. Επίσης, προσέθεσε πως το βασικό που μπορεί να φέρει η πολιτική πρόταση της πρωτοβουλίας είναι «να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και όχι λόγια», προσθέτοντας ότι τα προβλήματα που καθήλωσαν την Ελλάδα κι έφεραν την κρίση είναι ο «κρατισμός, ο λαϊκισμός και ο παλαιοκομματισμός».

«Αυτό που κυρίως εμείς φέρνουμε δεν είναι λόγια, αλλά πράξεις γι' αυτό και οι συγκεντρώσεις που έχουμε κάνει μέχρι τώρα είχαν μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Ο πολίτης έχει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά ξέρει πως εμείς μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Οι πολίτες θέλουν πολιτικούς που λύνουν προβλήματα και όχι αυτούς που λένε λόγια και κυρίως ψέματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ραγκούσης.

Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου κατέθεσε την δική της πρόταση για την ενοποίηση του χώρου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας.

Σε δήλωση της επιχείρησε να συμπυκνώσει το σκεπτικό της πρωτοβουλίας, λέγοντας πως βασικός πυλώνας της προσπάθειας είναι να υπάρξει «ενοποίηση του χώρου της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας» και πρόσθεσε ότι η πρωτοβουλία βάζει χρονοδιάγραμμα να ιδρυθεί πολιτικός φορέας με εκλογή αρχηγού μετά το Πάσχα και τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος.

Επίσης, ανέφερε ότι αυτό θα επιτευχθεί μέσα από ένα σχέδιο και μια πολιτική πρόταση που θα κινείται καταρχήν «έξω και πέρα από τα μνημόνια» και η οποία θα είναι διαφορετική από τις προτάσεις της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να δημιουργηθεί ένας φορέας. Το «όλοι μαζί» σημαίνει πως η χώρα πρέπει καταρχήν να κυβερνηθεί, όμως πρέπει να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις από αυτές που έχει το μνημόνιο ή από αυτές που λέει η Ν.Δ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι λοιπόν, έχουμε βάλει χρονοδιάγραμμα για την ενοποίηση του χώρου, που σημαίνει μετά το Πάσχα να υπάρξει εκλογή αρχηγού και τον Ιούνιο να πραγματοποιηθεί ιδρυτικό συνέδριο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που δέχονται τα συγκεκριμένα πρόσωπα που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία και αφορά στην συμμετοχή τους σε μνημονιακές κυβερνήσεις, η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως «οι άνθρωποι κρίνονται με βάση τη διαδρομή τους, αλλά και το τι έκαναν στις θέσεις εξουσίας».

Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξή του στην ενημερωτική ιστοσελίδα tvxs.gr, ο πρόεδρος της Ενωτικής Κίνησης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΕΚΕΑ), Φώτης Κουβέλης, αναφερόμενος - με τη σειρά του - στην κινητικότητα που υπάρχει στην κεντροαριστερά υπογραμμίζει ότι «μια "κεντροαριστερά" εταίρος της συντηρητικής πολιτικής δεν έχει κοινωνικό αντίκρισμα».

Σε ερώτηση για το αν θεωρεί την κεντροαριστερά συνιστώσα του συντηρητικού μπλοκ σημειώνει ότι «συνιστώσα του συντηρητικού μπλοκ είναι όταν εφαρμόζει συντηρητικές πολιτικές. Εάν αντιθέτως αποκολληθεί από αυτές και τη ΝΔ, θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις και να ανοίξει ο διάλογος κεντροαριστεράς και Αριστεράς» και τονίζει ότι «μόνο έτσι μπορεί να κλείσει η σημερινή πολεμική φάση και να ομαλοποιηθούν, υπό προυποθέσεις, οι σχέσεις μεταξύ δυνάμεων που θα μπορούσαν, στρατηγικά, να συγκροτούν ένα προοδευτικό πολιτικό μπλοκ».

Υποστήριξε δε, ότι «η ρήξη με τη ΝΔ δεν συνεπάγεται υποδούλωση της κεντροαριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην απελευθέρωσή της θα έλεγα μάλλον πως παραπέμπει».

Eν τω μεταξύ, συνεδρίασε το μεσημέρι της Κυριακής η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ και συζήτησε για τις πολιτικές εξελίξεις, την πορεία της αξιολόγησης, καθώς και τις διεργασίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την ευρύτερη Κεντροαριστερά, με επίκεντρο τη διεξαγωγή συνεδρίου για τη συγκρότηση ενιαίου φορέα.

«Το Συνέδριο πρέπει να αποτελέσει μία ανοιχτή διαδικασία διαλόγου, προγραμματικής ανανέωσης και ανοιχτής επικοινωνίας με τους πολίτες. Στη ΔΗΜΑΡ δεν μας αφορά ένα Συνέδριο που θα περιορίζεται σε μία δημόσια εικόνα συμμαχίας γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Το Συνέδριο οφείλει να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της προοδευτικής παράταξης που συνθέτει διαφορετικές ιστορικότητες, αφετηρίες και ευαισθησίες σε μία νέα πολιτική πρόταση. Για μία μεγάλη Δημοκρατική Συμπαράταξη, για μία ισχυρή κεντροαριστερά», υποστηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι παραμένει προσηλωμένη στο μέλλον του χώρου με την επιδίωξη ενός ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς «χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, για να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα ανατροπών και αλλαγών».

«Με δεδομένο ότι οι διεργασίες στην κεντροαριστερά απαιτούν μεταβατικούς χρόνους για συνθέσεις, το Συνέδριο τον Ιούνιο είναι ένα θετικό βήμα που οφείλει να οδηγεί στη δημιουργία του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε το "νέο" σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα», συμπληρώνει.

Δημοφιλή