Debate Κεντροαριστεράς: Η επίθεση, η επόμενη ημέρα, οι σπόντες για τις δύο ΚΟ και η επίθεση στην κυβέρνηση

Debate Κεντροαριστεράς: Η επίθεση, η επόμενη ημέρα, οι σπόντες για τις δύο ΚΟ και η επίθεση στην κυβέρνηση
SOOC

Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις των υποψηφίων για την εκλογή του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η Φ. Γεννηματά αναφερόμενη στην επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «Επικοινώνησε μαζί μου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Πρόκειται για δολοφονική ενέργεια, δεν είναι απλή υπόθεση. Υπάρχει εγκληματική αμέλεια για την ασφάλεια των γραφείων του ΠΑΣΟΚ και των πολιτών της περιοχής».

Την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ζήτησαν οι Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Καμίνης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε να «καθαρίσει» η περιοχή από τις εγκληματικές-τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για στοχευμένη επίθεση ατόμων που επιζητούν την πολιτική ανωμαλία. Για πλήγμα κατά της Δημοκρατίας μίλησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ ο Γιάννης Μανιάτης υποστήριξε ότι η Αθήνα έχει παραδοθεί σε τάγματα εφόδου. Ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του μίλησε για πολιτική συναίνεση στο θέμα της τρομοκρατίας.

****

Η δεύτερη τηλεμαχία για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς αν και πιο έντονη από την πρώτη την περασμένη Δευτέρα παρέμεινε άνευρη ενώ λίγες ώρες νωρίτερα τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ είχαν δεχθεί ξανά επίθεση. Ποιες οι θέσεις των 9 υποψηφίων για το νέο φορέα;

Πρώτον ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα διεκδικήσει ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγεί. Δεύτερον, η κ. Γεννηματά πιστεύει ότι ο νέος φορέας μπορεί να τα βάλει στα ίσα με τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, ο κ. Καμίνης θέλει να διαχωριστεί η εκλογή του ΠτΔ από την προσφυγή στις κάλπες. Τέταρτον, ο Γιάννης Μανιάτης τάχθηκε υπέρ του μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα και να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρεις ενώ επανελάβε τη θέση του υπέρ της ψήφου στον απόδημο ελληνισμό. Πέμπτον, «όχι» στην απλή αναλογική και από το Νίκο Ανδρουλάκη. Έκτον, υπερ της απλής αναλογικής και ο Πόντας.

Με δικά τους λόγια

Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με την ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά και επεσήμανε ότι «το ζητούμενο είναι να αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας. Η ΝΔ υπόσχεται να τις συνεχίσει».

«Αυτός που θα εκλεγεί θα είναι ο αρχηγός και των δύο ΚΟ» υποστήριξε ο Σταύρος Θεοδωράκης και δήλωσε ότι μπορεί να είναι και στρατηγός και στρατιώτης. «Δεν θα διεκδικήσω ρόλο στο πλευρό του αρχηγού αν δεν εκλεγώ» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε «είμαστε η παλιά μεγάλη παράταξη που ίδρυσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος». Τόνισε δε, ότι «ο κ. Τσίπρας είναι σε ένα αδιέξοδο πολιτικής» και «προσπαθεί να κλέψει τον κόσμο της κεντροαριστεράς». Πρόσθεσε δε, ότι «στο συνέδριο του νέου φορέα την Άνοιξη θα αποφασίσουμε πώς θα είναι το κόμμα μας». Εξαπολύοντας επίθεση προς την κυβέρνηση είπε ότι «οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φτιάχνουν φτωχούς και προνομιούχους. Προνομιούχους σε συναλλαγή με το κράτος και φτωχούς να περιμένουν για κανένα επίδομα». Συμπλήρωσε επίσης, ότι «οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα απέτυχαν να κάνουν ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν ότι δεν μπορούν».

Υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου με δημοκρατικές διαδικασίες και ψηφοφορίες εκ αποστάσεως, που θα καταλήξει σε 10 βασικές αρχές με τις οποίες ο νέος φορέας θα πάει στις εκλογές, τάχθηκε από την πλευρά του ο Γιώργος Καμίνης ενώ τάχθηκε «κατά της ύπαρξης δύο ξεχωριστών κοινοβουλευτικών ομάδων». Ειδικότερα, τόνισε ότι «Συμφωνίες εκ των προτέρων εν αγνοία των άλλων χωρίς τη γνώμη του μελλοντικού ηγέτη είναι κάτι απαράδεκτο». Επιπλέον είπε ότι «πρέπει να αποκόψουμε το θέμα της προεδρικής εκλογής από την προσφυγή στις κάλπες» και πρότεινε «οικονομία στο δημόσιο τομέα και 2% πρωτογενή πλεονάσματα».

Ξεκινώντας η διαδικασία της τηλεμαχίας των υποψηφίων για την προεδρία του νέου προοδευτικού φορέα στο πλαίσιο της πρώτης θεματικής ενότητας «Η νέα παράταξη» ο Ν. Ανδρουλάκης ανέφερε «το πώς θα είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα το αποφασίσουν οι πολίτες που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία». «Όχι στην απλή αναλογική, το βασικό είναι να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρεις», υποστήριξε ο ίδιος. Ο κ. Ανδρουλάκης στο δεύτερο debate για την Κεντροαριστερά υποστήριξε πως «η εκκλησία δεν μπορεί να εμπλέκεται στα πολιτικά πράγματα της χώρας» και είπε ότι είναι υπέρ του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας. Επεσήμανε δε, ότι «εμείς μιλάμε για προοδευτική φορολόγηση παντού. Ο πλούτος πρέπει να φορολογείται εκεί που παράγεται». Επιπλέον, εξαπολύοντας επίθεση κατά του πρωθυπουργού είπε ότι «ο κ. Τσίπρας κατήργησε το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.» και διερωτήθηκε «για ποια βοήθεια των αδύναμων». «Με τη σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση», τόνισε ο ευρωβουλευτής.

«Δεν είμαστε συμπλήρωμα κανενός, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα ερωτηθούν αν θέλουν να έρθουν μαζί μας», δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης και τάχθηκε υπέρ του μικρού μπόνους για το πρώτο κόμμα, το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών και την ψήφο στον απόδημο ελληνισμό. Επεσήμανε δε, ότι «Δεν εμπιστεύομαι σε τίποτα την εθνολαϊκιστική κυβέρνηση. Θα ήθελα το μέλλον της χώρας μετά τον Αύγουστο του 2018 να την διαχειριστεί μια άλλη κυβέρνηση».

«Αν η Ελλάδα παραμείνει στο δίλλημα Πάνος Καμμένος ή Άδωνις Γεωργιάδης θα αντιμετωπίζει την μία κρίση πίσω από την άλλη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν υπάρχει αριστερή και δεξιά βία. Υπάρχει μόνο βία» υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Υπέρ της απλής αναλογικής τάχθηκε ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς ο Απόστολος Πόντας.

debate

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και News247)

Δημοφιλή