Επέστρεψε στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας

Επέστρεψε στον Κορυδαλλό ο Κουφοντίνας
SOOC

Περίπου μια ώρα πριν την λήξη της 48ώρης αδείας του, επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού το μέλος της 17Ν, Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αγγελική Σωτηρόπουλου και τον γιο του Έκτορα, αναχώρησε στις 8:30 από το σπίτι του στο Βαρνάβα, Αττικής προκειμένου να επιστρέψει στο χώρο των φυλακών, όπου και έφτασε στις 10:30.

Αρχικά απευθύνθηκε στο αρχειοφυλάκειο των ανδρικών φυλακών για τα διαδικαστικά και από εκεί εστάλη κατευθείαν στις γυναικείες φυλακές όπου και κρατείται.

Δημοσιογράφος απευθυνόμενος προς τον Δ.Κουφοντίνα τον ρώτησε: «Ραντεβού σε 60 ημέρες;» και ο τελευταίος απάντησε «ναι».

koyfontinas

Είναι η πρώτη φορά, από το 2002, οπότε και παραδόθηκε στις Αρχές, που ο Κουφοντίνας πήρε άδεια από τις φυλακές.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ζήτησε τη 48ωρη άδεια, την οποία θα χρησιμοποιήσει -στο πλαίσιο του νόμου- για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά του και την επανασύσταση της μελισσουργικής του μονάδας.

«Θα χρησιμοποιήσω την άδεια στο πλαίσιο του νόμου και για την ενίσχυση των δεσμών με την οικογένειά μου και επιθυμώ επίσης να επανασυστήσω τη μελισσουργική μονάδα που είχα» ήταν η απάντηση του ηγετικού στελέχους της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, σε ερώτηση του συμβουλίου των φυλακών για τους λόγους που ζητά τη χορήγηση της διήμερης άδειας.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, κατά την ακρόασή του από τα μέλη του συμβουλίου των φυλακών, δεν ρωτήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες για τις οποίες καταδικάστηκε ως μέλος της 17Ν, καθώς αυτό δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία για τη χορήγηση των αδειών κρατουμένων.

Τηρώντας την προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επικαλέστηκε στο εν λόγω συμβούλιο τους δεσμούς με την οικογένεια και την επαγγελματική του αποκατάσταση που είναι ο δρόμος για την επανένταξη στην κοινωνία.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2%. Πάντως, «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Σύμφωνα με έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, για τις τακτικές άδειες κρατουμένων, η ερώτηση από το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα άδεια «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη». Κατά συνέπεια, κάθε κρατούμενος δικαιούται να ζητήσει άδεια. Οι ισοβίτες όταν συμπληρώσουν 8 χρόνια πραγματικής κράτησης.

«Η άδεια είναι ένα δικαίωμα για τον κρατούμενο. Είναι ένα δικαίωμα που αποκτήθηκε με αγώνες και θυσίες μέσα στις φυλακές, τα προηγούμενα χρόνια. Ένα δίκαιο συμβούλιο έκανε δίκαιη κρίση», είχε δηλωσει η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ την περασμένη Πέμπτη.

Δημοφιλή