ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/12/2016 11:16 EET | Updated 08/12/2016 14:42 EET

Έκτακτα μέτρα ενίσχυσης χαμηλών εισοδημάτων από το πλεόνασμα του 2016, αναμένεται να ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας

Michalis Karagiannis / Reuters
Greek Prime Minister Alexis Tsipras addresses his lawmakers during a ruling Syriza party parliamentary group session in Athens, Greece, November 23, 2016. REUTERS/Michalis Karagiannis

Η επιστροφή του πρωθυπουργού από το Ισραήλ, δρομολογεί εξελίξεις. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ανακοινώσει μέτρα ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων αλλά και των χαμηλών εισοδημάτων, από το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα προκύψει το 2016. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το πόσο του πλεονάσματος για το 2016, θα προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ και από αυτό το πόσο που θα προκύψει, έχει συμφωνηθεί το 1/3 να χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι ένα πόσο περί του 1,7 δισ. ευρώ μπορεί να δοθεί ως έκτακτη βοήθεια στα χαμηλότερα οικονομικά εισοδήματα. Άλλωστε το οποίο πόσο περισσεύει δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ενίσχυση του πλεονάσματος του ερχόμενου έτους 2017 (υποχρέωση για 1,75% πλεόνασμα) και ο οποίος στόχος θα πρέπει να επιτευχθεί με τα έσοδα Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου του 2017.

Μάλιστα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, οι οποίες πρωθυπουργικές ανακοινώσεις θα επισπευσθούν (ακόμα και εντός της ημέρας) ή μέχρι το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συμπεριληφθούν στη συζήτηση για το προϋπολογισμό, γεγονός που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που θα ανακοινωθούν, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά θα αφορά την επέκταση του κοινωνικού επιδόματος αλληλεγγύης. Μέχρι σήμερα αφορούσε 45.000 οικογένειες και σύμφωνα με πληροφορίες από 2/2 του 2017, θα επεκταθεί πανελλαδικά σε χαμηλά εισοδήματα που αφορούν 250.000 οικογένειες.

Sponsored Post