ΕΙΔΗΣΕΙΣ
10/10/2016 18:55 EEST | Updated 10/10/2016 19:21 EEST

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Είστε ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός της χώρας

Alexandros Michailidis / SOOC

Με φουλ επίθεση ξεκίνησε -και ολοκλήρωσε- τη δευτερολογία του ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για τη διαπλοκή, λέγοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι «ο πιο ψεύτης, ο πιο ανίκανος και πιο αποτυχημένος πρωθυπουργός της χώρας».

«Και στις δύο ομιλίες φάνηκε η χυδαιότητα του λόγου σας. Εδώ που έχουμε φτάσει δεν χρειάζεται να συστηθούμε στους Έλληνες πολίτες. Είστε ο πιο ψεύτης, ανίκανος και αποτυχημένος πρωθυπουργός της χώρας και στο ληξιαρχείο της ιστορίας θα γράψει και ο νεότερος τέως πρωθυπουργός. Μιας και μιλάτε για ψέματα. Είστε ή δεν είστε ο πρωθυπουργός που υποσχέθηκε την 13η σύνταξη;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.  

Και συνέχισε: «Είστε ή δεν είστε ο πρωθυπουργός που θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ; Είστε ή δεν είστε ο πρωθυπουργός που είπατε πως θα σταματήσετε τις αποκρατικοποιήσεις; Είστε ή δεν είστε ο πρωθυπουργός που έλεγε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», θυμίζοντας ότι γίνονται για πρώτη φορά πλειστηριασμοί από το ΥΠΟΙΚ και έχουν βγει στο σφυρί 8 εργατικές κατοικίες.

Σηκώνοντας το γάντι για το θέμα της Siemens παραδέχτηκε ότι «βεβαίως και υπάρχει σκάνδαλο» και κανέναν δεν το αμφισβητεί. Ωστόσο προέτρεψε τον κ. Τσίπρας: «Εάν δεν σας αρέσει ο συμβιβασμός που πετύχαμε, να τον αλλάξετε. Σταματήστε την καραμέλα». Τονίζοντας επίσης ότι κανένας δεν χάρισε στον ίδιο κανένα τηλεφωνικό κέντρο και ότι όλα πληρώθηκαν στο ακέραιο.

Διαβάστε επίσης:

Για τα δάνεια της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε «ψάξτε αλλού κ Τσίπρα για θαλασσοδάνεια, ψάξτε στον κ Καλογρίτσα . Είστε παιδί του Κουρή και του αυριανισμού, είστε πιο παλαιός από τους παλαιούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι εκείνος εκλέχθηκε στην ηγεσία της ΝΔ με την ψήφο 400.000 πολιτών, ενώ όταν ο Πρωθυπουργός τον διέκοψε, του απάντησε «τον ενικό να τον χρησιμοποιείτε στους υπουργούς σας, όχι ψευτομαγκιές σε εμένα».

Ο Ρουσσώ και η διάκριση των εξουσιών

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφέρθηκε στις σπουδές του, συγκρίνοντάς τες με αυτές του κ. Τσίπρα, ενώ επεσήμανε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό πως «όταν εγώ εργαζόμουν, εσείς κάνατε κομματικές ασκήσεις». Ενώ παράλληλα αναφερόμενος στη διάκριση των εξουσιών είπε ότι ήταν όρος του Ρουσσώ. Είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για θέματα Δικαιοσύνης: «Ίσως ο Ρουσσω και η έννοια της διάκρισης των εξουσιών να σας είναι λίγο ξένη -ξέρετε όταν κάνετε τέτοιες αναφορές δεν αρκεί να σας τη γράφει κάποιος λογογράφος, πρέπει να τις καταλαβαίνεται κιόλας- αλλά η χώρα αυτή δεν θα γίνει λαϊκή δημοκρατία» (στο 3.29 του βίντεο).

Ο κ. Τσίπρας άμεσα τον «διόρθωσε». «Δεν πήγα σε ξένα πανεπιστήμια, δεν έχω 3 πτυχία, αλλά γνωρίζω ότι ο Ρουσσώ δεν μίλησε για διάκριση των εξουσιών, ο Ρουσσώ μίλησε για το κοινωνικό συμβόλαιο. Εγώ σε δημόσιο πανεπιστήμιο πήγα, αλλά τουλάχιστον αυτό το ξέρω».

Σημειώνεται ότι η διάκριση των εξουσιών αποδίδεται στον Μοντεσκιέ.

Καυγάς για Τσακαλώτο

Το Eurogroup, ισχυρίσθηκε ο κ. Μητσοτάκης «σήμερα δεν ενέκρινε όλη τη δόση και δεν αποδέσμευσε τα 1,7 δισ. για τα ληξιπρόθεσμα. Και ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν τα χρειαζόμαστε τα λεφτά αυτά. Τα λέει διότι δεν τον ενδιαφέρει η πραγματική οικονομία που την έχει υπερφορολογήσει. Έχει θράσος. Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Η οικονομία στενάζει και οι επενδυτές αρνούνται να επενδύσουν με μία τόσο αναξιόπιστη κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο, μετά την δευτερολογία του κ. Μητσοτάκη είπε ότι «ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε αυτά που είπατε κ. Μητσοτάκη, ούτε είναι αληθές ότι δεν έκλεισε η πρώτη αξιολόγηση. Διαβάστε τις ανακοινώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έκλεισε επιτυχώς και τα 15 προαπαιτούμενα». Η απάντηση ήρθε για τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη ότι ο Τσακαλώτος είπε ότι δεν χρειαζόμαστε τα χρήματα από τη δόση.

«Το 1,1 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή χρεών και το 1,7 δισ. θα πάει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Για το 1,7 πρέπει να υπάρχει πλήρης αναφορά, να υπάρχουν εκθέσεις και για τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτυπωθεί τις επόμενες μέρες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το 1,7 δισ. δεν θα δοθεί σε συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Τσακαλώτος δεν είπε ότι δεν έχουμε ανάγκη τα χρήματα, είπε ότι δεν έχουμε να πληρώσουμε ομόλογα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» εξήγησε ο πρωθυπουργός.