ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/02/2017 06:10 EET | Updated 13/02/2017 09:52 EET

Μητσοτάκης στη SZ: Μπορούμε να αποφύγουμε νέο μνημόνιο με έγκαιρη πολιτική αλλαγή

SOOC

Upd - «Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, στη γερμανική «Sueddeutsche Zeitung», με αφορμή την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στο Βερολίνο και τις επικείμενες συναντήσεις του μεταξύ άλλων με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η εφημερίδα, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της υπό τον τίτλο «Οι συντηρητικοί της Ελλάδας αναζητούν εγγύτητα με το Βερολίνο», επισημαίνει ότι το γεγονός πως ο κ. Σόιμπλε απειλεί εκ νέου την Αθήνα με έξοδο από την Ευρωζώνη προσδίδει στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας και του προέδρου της στη Γερμανία, μια «δική της εκρηκτικότητα».

Κατά τις συναντήσεις του με την καγκελάριο, τον υπουργό Οικονομικών, βουλευτές και οικονομικούς παράγοντες, ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με τη συντάκτρια του ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας, να απαλλάξει τους διεθνείς πιστωτές της χώρας από τον φόβο για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

«Μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέταρτο πακέτο βοήθειας, εάν φέρουμε έγκαιρα την πολιτική αλλαγή» δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, σκοπεύει να παρουσιάσει στην κυρία Μέρκελ το σχέδιό του για την Ελλάδα.

«Εφόσον γίνει πρωθυπουργός, θέλει να επιβάλει μεταρρυθμίσεις σε συμφωνία με τους δανειστές. Σε αντάλλαγμα, αναμένει μεγαλύτερο περιθώριο στα δημοσιονομικά ζητήματα» αναφέρει η συντάκτρια και προσθέτει ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εκτονώσει την οξεία αντιπαράθεση μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών για τους δημοσιονομικούς στόχους με έναν συμβιβασμό. «Το Βερολίνο απαιτεί, η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5%. Ο κ.Μητσοτάκης προτείνει τώρα πλεόνασμα 2%. Έτσι δεν θα επιβαρυνθούν τόσο πολύ τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Η γερμανική πλευρά προσπαθεί να υποβαθμίσει την επίσκεψη. Ο Β. Σόιμπλε εκπληρώνει μια επιθυμία για συνομιλίες, δήλωσε η εκπρόσωπός του, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι η κυρία Μέρκελ θα συναντήσει τον κ. Μητσοτάκη ως πρόεδρος της CDU.

Σε δεύτερο άρθρο για τον κ. Μητσοτάκη, υπό τον τίτλο «Νέα αρχή με παλιούς γνώριμους», ο απεσταλμένος της Sueddeutsche Zeitung παρακολουθεί την πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και αναφέρεται στο κεντρικό σύνθημα του κόμματος για «νέα αρχή». Ο συντάκτης επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έρχεται κανείς στην εξουσία μόνο όταν γίνει αρκετά μεγάλο το μίσος για τους κυβερνώντες.

«Η επιτυχία, η απογοήτευση και η οργή πάνε μαζί. Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι πάντα ένα μεγάλο δράμα. Και τώρα ετοιμάζεται πάλι κάτι τέτοιο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συντάκτης και παραθέτει πρόσφατα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία η Νέα Δημοκρατία προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και ο κ. Μητσοτάκης του κ. Τσίπρα, ωστόσο περίπου το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι κατάλληλος για την πρωθυπουργία.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο συντάκτης σημειώνει ότι είναι 48 ετών, μόνο έξι χρόνια μεγαλύτερος από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Πριν έρθει ο κ. Τσίπρας στην εξουσία, τον αποκαλούσαν επαναστάτη. Σήμερα εφαρμόζει μόνο πολιτική λιτότητας. Τον κ. Μητσοτάκη δεν θα σκεφτόταν κάνεις να τον αποκαλέσει επαναστάτη. Είναι ο τύπος του μάνατζερ, με αυτοέλεγχο, σταθερός. Και οι δύο άνδρες είναι

έξυπνοι και ετοιμόλογοι. Και ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος ότι ο Τσίπρας έχει κάτι που αξίζει στον ίδιο, την εξουσία στη χώρα» αναφέρει.

Το δημοσίευμα καταλήγει με αναφορά σε υποσχέσεις του κ. Μητσοτάκη, για άμεση δημιουργία 120.000 θέσεων εργασίας -

αληθινών θέσεων όχι των 300 ευρώ -,για μείωση φόρων και περιορισμό του κράτους.

FAZ: Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η DW, αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung diervt;atai «Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;»,

Η απάντησή του:

«Δεν είναι λαϊκιστής όπως ο Τσίπρας. Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την οικονομία όμως προκάλεσε αίσθηση. (…) Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η φορολογική επιβάρυνση ελληνικών επιχειρήσεων και των πολιτών είναι ασφυκτικά υψηλή. Ωστόσο πριν αναζωογονήσουν οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη την οικονομία, θα στερήσουν καταρχήν στο κράτος έσοδα τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν. Όπως διατεινόταν το 2009 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ότι ‘Λεφτά υπάρχουν’, έτσι και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι εντόπισε δυνατότητες εξοικονόμησης στο δημόσιο. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν οι πόροι επαρκούν για την χρηματοδότηση».

Ο αρθρογράφος θεωρεί προβληματική και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί καταρχήν από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την εκλογική χρονιά που διανύουμε.

«Έτσι μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit, την οποία ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία. Η Ελλάδα όμως δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωζώνη, εάν η ψήφος του Μητσοτάκη σε παλαιότερες ψηφοφορίες ήταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010, όταν η ΝΔ και ο ίδιος καταψήφισαν, «παρότι εξαρτιόταν από αυτή η επιβίωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. (…) Μόνον μια βουλευτής είχε το θάρρος να αντισταθεί και να ψηφίσει με ‘ναι’. Η πρώην υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αδερφή του Μητσοτάκη».

Die Welt: Eάν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τις κέρδιζε

«Ο άνδρας που θέλει να καταστήσει αξιόπιστη την Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Γερμανία.

«Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η ηθική είναι μέρος του εκλογικού του προγράμματος. Το κυριότερο είναι η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία, η ειλικρίνεια» αναφέρει η Die Welt.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας «διαφοροποιείται από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με τις ψευδείς υποσχέσεις του έφερε ολόκληρη τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Και θέλει, ταυτόχρονα, να πείσει τους Έλληνες πως ο ίδιος δεν έχει καμία σχέση με το παλιό πελατειακό κομματικό σύστημα».

Επίσης, εκτιμά ότι «εάν γίνονταν αύριο εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα τις κέρδιζε. Στις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία προηγείται κατά πολύ. Αυτό είναι εκπληκτικό, γιατί ο κ. Μητσοτάκης έχει ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που ευνοεί την ελεύθερη αγορά, ένα πρόγραμμα με το οποίο, σίγουρα, πριν μόλις λίγο καιρό, κάθε Έλληνας πολιτικός θα αποτύγχανε να πείσει».

Στο άρθρο της Die Welt επισημαίνεται ότι σήμερα, Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει την καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, ενώ αύριο, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι «Σόιμπλε και Μητσοτάκης δεν συμφωνούν σε όλα. Ο Μητσοτάκης βρίσκει πολύ αυστηρή τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δανειστών. "Οι διεθνείς δανειστές υποτίμησαν την επίδραση που έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ανάπτυξη", λέει ο κ. Μητσοτάκης. Ωστόσο, το μεταρρυθμιστικο πρόγραμμά του θα πρέπει να αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και σε μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και τη δημόσια διοίκηση. Επίσης, θέλει να μειώσει τους φόρους και να μειώσει τον δημόσιο τομέα. Έτσι, μπορεί να κερδίσει τους επενδυτές. Ο κ. Μητσοτάκης είναι πεπεισμένος πως έχει έρθει πια η στιγμή για την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος. "Όλοι είναι τώρα έτοιμοι για την αλήθεια", λέει με πάθος. Οι πολίτες έχουν χορτάσει από τον λαϊκισμό».

Επίσης, η γερμανική εφημερίδα σημειώνε ότι στη Νέα Δημοκρατία «υπάρχει μία ισχυρή συντηρητική πτέρυγα, που παραμένει πιστή στο πελατειακό σύστημα. "Αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει τον Μητσοτάκη και το πρόγραμμα ανανέωσης", λέει ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Και προσθέτει: "Σαν υπουργός Μεταρρύθμισης στην τελευταία κυβέρνηση απέδειξε πως θέλει πράγματι να προωθήσει αλλαγές. Ο Μητσοτάκης είναι η καλύτερη ευκαιρία που έχουμε για μεταρρυθμίσεις". Θα πρέπει, ωστόσο, να προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους του κέντρου, αλλά και τους δεξιούς ή αριστερούς ψηφοφόρους και να καταστήσει σαφές πως ο ίδιος δεν ανήκει στο παλαιό κατεστημένο. Ο Μητσοτάκης το γνωρίζει. Μπορεί να καταλάβει πως πολλοί έχουν αμφιβολίες λόγω του φημισμένου ονόματός του. "Μπορώ να τις καταλάβω αυτές τις αμφιβολίες. Και πρέπει να τις αντιμετωπίσω", λέει ο Μητσοτάκης».