ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
25/11/2016 11:05 EET | Updated 25/11/2016 12:14 EET

Κυβερνητικές πηγές: Όντως η ΝΔ θέλει εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης;

SOOC

Όντως η ΝΔ θέλει εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης; Το ερώτημα αυτό θέτουν κυβερνητικές πηγές αμφισβητώντας επί της ουσίας την πολιτική θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Θα ήταν καλό να ερωτηθεί ο κ. Μητσοτάκης αν θα ήθελε να παραιτηθεί αύριο ο πρωθυπουργός και να οδηγηθεί χώρα σε εκλογές εν μέσω διαπραγμάτευσης για να δούμε τι είναι αυτό που εννοεί όταν λέει να φύγουν το συντομότερο δυνατό, κάνουν κακό στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή μιλώντας με δημοσιογράφους.

Η ίδια πηγή για άλλη μία φορά αποσαφήνισε τι είπε ο πρωθυπουργός στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Περιέγραψε τι ακριβώς θα συνέβαινε στη χώρα αν έκανε δεκτό το αίτημα του Μητσοτάκη για εκλογές. Για εμάς ισχύει ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2019, το είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο», ξεκαθάρισε.

Η ίδια πηγή δεν θέλησε να διευκρινίσει την δήλωση της αναπληρωτού υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου ότι έκλεισε η διαπραγμάτευση, λέγοντας ότι ενδεχομένως εννοούσε τα θέματα της δικής της αρμοδιότητας που είναι στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης.

Στην κυβέρνηση παραδέχονται πια, όπως και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ότι «εργαζόμαστε σκλήρα για να υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Τα μόνα αγκάθια που έχουν μείνει είναι τα εργασιακά και το δημοσιονομικό, στα οποία γίνονται εντατικές συζητήσεις».

Για την ρύθμιση του χρέους αποκαλύπτουν ότι «υπάρχει πιθανότητα να συζητηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, ενώ τα βραχυπρόθεσμα που θα συζητηθούν στις 5 Δεκεμβρίου έχουν ιδιαιτέρως θετικό πρόσημο για την Ελλάδα». Ουσιαστικά «δείχνουν» ότι στο Eurogroup ενδέχεται να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εξειδικευθούν το επόμενο διάστημα, έως το Eurogroup του Ιανουαρίου.

Η εκτίμηση κυβερνητικών πηγών είναι ότι «στο Eurogroup του Δεκέμβρη θα συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία, υπάρχει πιθανότητα να έρθουν και άλλα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου». Ουσιαστικά περιγράφουν το μοντέλο που ακολουθήθηκε και με την πρώτη αξιολόγηση: «το να υπάρξει πολιτική συμφωνία σημαίνει από την πλευρά της κυβέρνησης να έρθουν τα prior actions. Εφόσον υπάρξει πολιτική συμφωνία θα γίνει ότι και με τη συμφωνία του Μαΐου», λένε κυβερνητικές πηγές.

Sponsored Post