ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10/10/2016 10:51 EEST | Updated 10/10/2016 10:52 EEST

Μετρημένα αισιόδοξος προσήλθε ο Μοσκοβισί στο Eurogroup

Bloomberg via Getty Images
Pierre Moscovici, economic commissioner for the European Union (EU), speaks during a Bloomberg Television interview at the European Parliament in Strasbourg, France, Wednesday, Sept. 14, 2016. European Commission President Jean-Claude Juncker said that the coming year will be vital for the European Union as it seeks to remain relevant following the U.K. decision to quit the 28-nation bloc. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg via Getty Images

Μετρημένα αισιόδοξος ότι θα εγκριθεί η εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ευρω-ομάδας στο Λουξεμβούργο.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως η Κομισιόν θα καταθέσει θετική εισήγηση για την υλοποίηση των 15 προαπαιτουμένων που η χώρα μας έπρεπε να ολοκληρώσει μέχρι σήμερα, Δευτέρα, για να λάβει την υποδόση. Αυτό συνήθως αρκεί για την αποδέσμευση των χρημάτων, με τον Επίτροπο να προσθέτει «ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να δώσουμε τα κεφάλαια».

Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στο πιθανό «σπάσιμο» των 2,8 δισ. σε δύο τμήματα, όπως είχαν αναφέρει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ενώ τόνισε πως η εκταμίευση των χρημάτων θα οδηγήσει στην έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και εξέφρασε την ελπίδα του ότι εάν όλα πάνε καλά έως το τέλος του έτους μπορεί να επιτευχθεί συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της ρύθμισης του χρέους και με συμμετοχή του ΔΝΤ.

Τέλος εξήγησε ότι πριν αρχίσει η όποια συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους πρέπει πρώτα η Αθήνα να εφαρμόσει με «αξιόπιστο» τρόπο τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται.