Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο: Το διάγγελμα Αναστασιάδη για το Κυπριακό. Δηλώνει έτοιμος να συνεχίζει τον διάλογο

Πώς φτάσαμε στο ναυάγιο: Το διάγγελμα Αναστασιάδη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό
Cyprus President Nicos Anastasiades speaks during a nationally televised news conference at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, Friday, Nov. 4, 2016. The president of ethnically divided Cyprus says Turkey's input will be pivotal in overcoming key obstacles preventing a reunification deal. Nicos Anastasiades, a Greek Cypriot, says he and breakaway Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci have made significant progress on numerous issues making an envisioned federation workable. (Yiannis Kourtoglou, Pool Photo via AP)
Cyprus President Nicos Anastasiades speaks during a nationally televised news conference at the Presidential Palace in Nicosia, Cyprus, Friday, Nov. 4, 2016. The president of ethnically divided Cyprus says Turkey's input will be pivotal in overcoming key obstacles preventing a reunification deal. Nicos Anastasiades, a Greek Cypriot, says he and breakaway Turkish Cypriot leader Mustafa Akinci have made significant progress on numerous issues making an envisioned federation workable. (Yiannis Kourtoglou, Pool Photo via AP)
ASSOCIATED PRESS

Με διάγγελμα του για τα όσα έγιναν στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κυπριακό λαό για τους λόγους που οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγήθηκαν σε ναυάγιο.

«Θα ευχόμουν η συνάντηση θα ήταν για να ανακοινώσω την πρόοδο. Λυπούμαι που αντί τούτου υποχρεούμαι να καταγράψω τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε αποτυχία. Δεν θέλω να μπω στη λογική επίρριψης ευθυνών. Δεν θα αφήσω αναπάντητους τους ισχυρισμούς ότι οι ευθύνες βαραίνουν την πλευρά μας», επεσήμανε ευθύς εξαρχής.

Όπως εξήγησε, η μετάβαση στο εξωτερικό έγινε μετά από επιθυμία του Τουρκοκύπριου ηγέτη για να υπάρξει ελεύθερη διαπραγμάτευση.

«Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και ενόψει των δυσκολιών που προέκυψαν από την Τ/κ πλευρά, δέχτηκα να καθορίσουμε κριτήρια με ελαφρά απόκλιση. Και εξέφρασα ετοιμότητα για καθορισμό του καθεστώτος για τους Τ/κ που θα έμεναν υπό ε/κ διοίκηση και τους ε/κ που θα επέστρεφαν στην Καρπασία» επεσήμανε και πρόσθεσε:

Συμμετοχή Ελλάδας

«Επετεύχθη συμφωνία για το ποσοστό του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Για τον αριθμό των προσφύγων έγινε εκτεταμένη συζήτηση που επέτρεψε στους εμπειρογνώμονες των ΗΕ να υπολογίσουν σε 94.000 ως το μέγιστο. Στο δεύτερο στάδιο των συνομιλιών η Τ/κ μετέφερε τις ανησυχίες της για την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει σε μια πολυμερή διάσκεψη. Μετά από τηλεφωνικές παρεμβάσεις αυτές οι ανησυχίες της Ελλάδας ξεπεράστηκαν».

«Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση»

«Η Τ/κ πλευρά κατ' αντίθεση με όσα συμφωνήθηκαν πρότεινε ότι οι Ε/κ που θα επέστρεφαν τις 55 χιλιάδες και έφτασε μέχρι τις 65.000. Προφανής η πρόθεση διασύνδεση του εδαφικού με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Απέρριψα ως απαράδεκτη την πρόταση» τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

«Κατέβαλα προσπάθειες μέχρι την υστάτη. Η τ/κ πλευρά δεν επέδειξε την απαραίτητη ευελιξία παρά τις προσπάθειές μας» σημείωσε επίσης ο πρόεδρος της Κύπρου.

«Έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο»

Ωστόσο διευκρίνισε: «Είμαι και θα παραμείνω έτοιμος να συνεχίσω τον διάλογο από εκεί που διακόπηκε στο Μοντ Πελεράν».

Κλείνοντας εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για τη σωστή του στάση και τη στήριξη.

Στη διαδικασία των ερωτήσεων, πρόσθεσε ότι ζήτησε διακοπή των συνομιλιών γιατί δεν ήταν εξουσιοδοτημένος να απαντήσει ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε σε πολυμερή. «Εξάντλησα κάθε όριο, αρκεί να μην αφορούσε περιοχές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος». Για τον κ. Αναστασιάδη, η μη λύση του εδαφικού θα οδηγήσει σε διασύνδεσή του με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. «Υπήρξε άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, τακτική η επικοινωνία κι αυτό που ένιωθα ότι ήταν εύλογη ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης είχα υποχρέωση να το υπερασπιστώ», σημείωσε.

Στόχος η επανέναρξη συνομιλιών

Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, η Λευκωσία αξιολογεί τα αποτελέσματα των δυο φάσεων του Μοντ Πελεράν και δρομολογεί διάφορες κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με στόχο να διατηρηθεί ανοικτό παράθυρο επανέναρξης των συνομιλιών.

Έκκληση ΓΓ του ΟΗΕ προς Ανασταστασιάδη-Ακιντζί: Να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν προέτρεψε σήμερα τον πρόεδρο της Κύπρου και τον τουρκοκύπριο ηγέτη να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την επανένωση της νήσου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του, ο Μπαν διαπιστώνει την αποτυχία των διαπραγματεύσεων οι οποίες διεξήχθησαν τις τελευταίες δέκα ημέρες και ότι «δεν προέκυψαν τα επιθυμητά αποτελέσματα όσον αφορά τα κριτήρια (...) όσον αφορά το εδαφικό».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρει ακόμη ότι «συμμερίζεται την απογοήτευση» των δύο ηγετών και «τους προτρέπει να κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να ξεπεραστεί αυτή η συγκεκριμένη δυσκολία και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο» που έγινε στο Μοντ Πελεράν.

Ο Μπαν διαβεβαιώνει ότι θα έλθει ξανά σε επαφή με τους δύο ηγέτες για να «εξεταστούν τα επόμενα βήματα» και στο μεταξύ «καλεί τα μέρη να αποφύγουν κάθε δήλωση ή ενέργεια που θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών».

«Δεν είναι ασυνήθιστο να ενσκήπτουν προσωρινά εμπόδια όταν οι ειρηνευτικές συνομιλίες φθάνουν στην τελική τους φάση», σημείωσε ακόμη ο Γενικός Γραμματέας.

Ο Μπαν Γκι-μουν κάλεσε ακόμη τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) να κάνουν ό,τι μπορούν για να «υποστηρίξουν τους δύο ηγέτες τις ημέρες και τις εβδομάδες που έρχονται, οι οποίες θα είναι κρίσιμες για τις διαπραγματεύσεις και για το μέλλον της Κύπρου».

Δημοφιλή