Σημίτης στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Το Grexit πλανάται. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα

Σημίτης στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Το Grexit πλανάται. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα
Delphi Economic Frum

Το δύσκολο κλίμα σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω των πολιτικών αλλαγών, θα επηρεάσει και τις εξελίξεις στην Ελλάδα, υποστήριξε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μιλώντας στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σε μια συνομιλία, με τον σύμβουλο έκδοσης της HuffPost Greece, Παύλο Τσίμα και σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται την άποψη της κυβέρνησης ότι λόγω των εκλογών στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα βρίσκεται σε ευνοϊκή θέση για να προωθήσει τα αιτήματα της, υποστήριξε ότι στην Ευρώπη επικρατεί αβεβαιότητα λόγω του εκλογικού κύκλου, και δύσκολα οι πολιτικοί θα εμφανιστούν υποχωρητικοί προς την Ελλάδα.

Όπως είπε ο πρώην πρωθυπουργός:

«Υπάρχει πρόβλημα εμπιστοσύνης και πρέπει να επιδιώξουμε να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη. Βρισκόμαστε στο τρίτο μνημόνιο και αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τους εταίρους που θα έπρεπε να είχαμε αντιμετωπίσει εδώ και καιρό. Μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Τα ίδια προβλήματα έχει και η κοινωνία».

Δυστυχώς το Grexit πλανάται ακόμη, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι από την αρχή του έτους οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2,7 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις, είναι ελάχιστες.

Αναφερόμενος στην Ευρωζώνη των πολλών ταχυτήτων και τα σενάρια Grexit, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να αντέξει στην πρώτη ταχύτητα.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορούμε να πάρουμε ένα δρόμο μόνοι μας. Το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ευρωζώνης είναι τόσο άσχετο όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος στη ζωή. Ο άνθρωπος πρέπει να αντέξει στη ζωή αλλιώς αυτοκτονεί.... Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα», πρόσθεσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν κατηγορηματικός και όσον αφορά στις επιπτώσεις από την πιθανή επιστροφή στη δραχμή: «Δραματική πτώση των συναλλαγών με τις χώρες της Ένωσης, αδυναμία συγκράτησης της αξίας του νομίσματος, πληθωρισμός, πτώχευση και καταστροφή».

Τέλος, ο κ. Σημίτης μίλησε για «φαντασιώσεις που διαψεύστηκαν» αναφερόμενος στην εκτίμηση που υπήρχε ότι η στάση της Ελλάδας θα μπορούσε να οδηγήσει στη διαμόρφωση μιας νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

Ο κ. Σημίτης, εκτίμησε ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προχωρήσει σε βαθμίδες και όπως δήλωσε ήδη διεξάγονται συζητήσεις που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί σύμφωνα με τις οποίες τα ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ισπανία, θα προχωρήσουν σε περαιτέρω κινήσεις, με ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης που θα ελέγχεται κατ κύριο λόγο από τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ο κ. Σημίτης αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε ανέφικτες τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για πλεονάσματα 3,5% από το 2018 και μετά. Όπως επεσήμανε αυτά τα πλεονάσματα δεν τα πιάνουν ακόμα και προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Σημίτη, η ελληνική οικονομία δύσκολα θα παράξει τα επόμενα χρόνια μεγαλύτερο του 1,6%, υποστηρίζοντας , ότι θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη, κάτι που είναι δύσκολο όπως είπε με την φορολογική πολιτική που ακολουθείται.

Αναφορικά με το χρέος, ο κ. Σημίτης, υποστήριξε ότι είναι ευθύνη των Ευρωπαίων να δώσουν λύσει, όχι με κούρεμα χρέους που αντιδρούν, αλλά με επιμήκυνση της λήξης του χρέους και περιόδους χάριτος.

«Ο εθνικός ηγεμονισμός του Τραμπ»

Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές ο κ. Σημίτης είπε ότι «ο κύριος Τραμπ έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μία διαφορετική πολιτική από αυτή που ίσχυε έως σήμερα. Τη χαρακτηρίζω εθνικιστικό ηγεμονισμό, ενώ την προηγούμενη θητεία διεθνή ηγεμονισμό. Θέλουν εκτεταμένες συνεργασίες όχι τύπου του ΝΑΤΟ, με χρήματα δικά τους, τα οποία ωφελούσαν τους άλλους. Σε περιπτώσεις συνεργασιών τύπου ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ επιβαρύνονται με 70% και ο κύριος Τραμπ, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να πληρώσουν όλοι όσοι επιθυμούν τη βοήθεια των ΗΠΑ, καταβάλλοντας ένα σημαντικό τίμημα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός.

Δημοφιλή