Μητσοτάκης: Το 4ο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ με τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου. Διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή

Μητσοτάκης: Διαρκές το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Το 4ο Μνημόνιο είναι ήδη εδώ με τις υπογραφές Τσίπρα-Καμμένου
EUROKINISSI

«Το 4ο μνημόνιο είναι εδώ και έχει την υπογραφή Τσίπρα-Καμμένου», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε στην 82η ΔΕΘ και εξήγησε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα με μέτρα 5,1 δισ. για 2019 και 2020, καθώς και για μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου από το 2019. Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμεύσει τη χώρα σε μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2020. «Άρα για ποια καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο μιλάμε;» διερωτήθηκε χαρακτηρίζοντάς τη «καθαρή έξοδο στα χαρτιά».

Όπως τόνισε, «εγώ θα πείσω τους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Θα πείσουμε τους εταιρους ότι αυτή είναι μία σωστή στρατηγική».

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα του τραπεζικού συστήματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξήγησε ότι οι επενδύσεις από μόνες τους δε μπορουν να λύσουν το πρόβλημα. «Εμείς δεν ανακαλύψαμε τώρα τις ιδιωτικές επενδύσεις. Εγώ δε φοράω μία το κουστούμι του επενδυτή και μία το αμπέχονο του διαδηλωτή» είπε και συμπλήρωσε πως «από πέρσι εχω προσδιορίσει ισόποσες περικοπές δαπανών ώστε το αποτύπωμα να είναι ισόποσο και να πείσουμε τους εταίρους».

Αναφερομενος στην κοινωνική πολιτική ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι: «Η ΝΔ δεν έχει ταξικό πρόσημο και η αλληλεγγύη είναι προϋποθεση για συνεκτική κοινωνία. Για εμάς μία πολιτική αλληλεγγύης είναι πάνω από όλα η δημιουργία θέσεων εργασίας, δεν είναι τα επιδόματα που κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Να δημιουργήσουμε νεες δουλειές μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις, Αυτό σημαίνει σήμερα κοινωνική πολιτική. Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ήταν δημιουργημα της ΝΔ».

Όπως είπε «οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια και την πλήρωσαν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας» και τόνισε πως «κάποιοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έγινε το α' εξάμηνο του2015. Αυτή η περιπέτεια μας στοίχησε 100 δισ. & 2 μνημόνια». Επομένως, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές» τονίζοντας ότι «θα μας συνοδεύει έως ότου γίνουν εκλογές».

«Όσο πιο γρήγορα έρθει η πολτική αλλαγή, τόσο καλύτερα για τη χώρα», συμπλήρωσε και επεσήμανε «Δεν περιοριζόμαστε όμως εκεί. Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά το αποτύπωμα της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου».

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της απλοποίησης των αδειοδοτικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις και προσέθεσε ότι κανείς επενδυτής δεν θα βάλει τα χρήματά του αν δεν γνωρίζει το χρονοδιάγραμμα κίνησης της επένδυσής του.

«Εμείς πιστεύουμε στην δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας για να προσφέρουμε υψηλή και ποιοτική ανάπτυξη», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Καμία χώρα δεν θα άφηνε αναξιοποίητο τον ορυκτό της πλούτο στο όνομα της δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι να προστατευθεί το περιβάλλον από αυτές τις δραστηριότητες. «Οι επενδύσεις αυτού του είδους είναι θετικές για την απασχόληση και για τα δημόσια έσοδα», κατέληξε.

Σε ερώτηση για τους «106» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «οι πρακτικές αυτές είναι απαράδεκτες γι αυτό και η άμεση απάντηση της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ». Συνεχίζοντας είπε ότι οι φοιτητές δεν πρέπει να ψηφίζουν για την ανάδειξη των πρυτανικών οργάνων. Όπως εξήγησε: «Δεν είναι η δουλειά των φοιτητών να μετέχουν στην διοίκηση των πανεπιστημίων» ενώ ανέφερε ότι «λλάζει ο ρόλος της ΔΑΠ. «Δεν έχει λόγο να μετέχει σε φοιτητικές εκλογές που εκπροσωπούν τους λίγους. Δεν θέλω να ξαναδώ αφίσα της ΔΑΠ σε κανένα Πανεπιστήμιο», είπε.

Συνεχίζοντας στο θέμα της Παιδείας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του για αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος ώστε να επιτραπούν μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Όπως είπε και στην ομιλία του το Σάββατο στο Βελλίδειο ε΄τσι και στη συνέντευξη Τυύπου είπε ξανά πως «επειδή αυτό θα πάρει χρόνο, δίνω έμφαση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Οι παρεμβάσεις μας θα είναι άμεσες. Οι νόμοι Μπαλτά, Φίλη, Γαβρόγλου, θα καταργηθούν».

Ερωτηθείς για το πολύ σημαντικό θέμα της ρύπανσης του Σαρωνικού μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» είπε πως «βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη οικολογική καταστροφή, υπάρχουν ευθύνες και ερωτηματικά που δεν έχουν απαντηθεί». Και τόνισε αναφερόμενος στην παρα;ίτηση - λογοπαίγνιο του κ. Κουρουμπλή: «Ενώ το ναυάγιο έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν βοήθεια από τον ΕΜΣΑ στις 13 Σεπτεμβρίου. Και μόνο γι αυτό θα έπρεπε να απομακρυνθεί ο αρμόδιος υπουργός. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν είμασταν έτοιμοι και υπάρχει ευθύνη- αυτά τα μπρος πίσω του κ. Κουρουμπλή παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι, δεν είναι σοβαρά, προσέθεσε.

Για τις Σκουριές ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η επένδυση έγινε αντικείμενο μικροκομματικής αντιπαράθεσης με κάποιους να φροντίζουν για εχέγγυα ''αριστεροσύνης''. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ «δεν πρόκειται να παίξουμε ποτέ με τις δουλειές απλών ανθρώπων, μεροκαματιάρηδων».

Συνεχίζοντας την επίθεση προς την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θέλει «επενδύσεις στα λόγια» συμπληρώνοντας ότι «δεν πείθομαι από την επενδυτική μετάλλαξη του πρωθυπουργού». Ενώ αναφέρε πως ο κ. Σταθάκης μετά τον θόρυβο που έγινε «έσπευσε να υπογράψει τις τρεις άδειες για την Ολυμπιάδα» και αναρωτήθηκε «γιατί αυτό δεν έγινε πιο νωρίς; έπρεπε να γίνουν όλα αυτά και να διασυρθεί η χώρα;».

«Εμείς αν διαφωνούμε με μία επένδυση θα το πούμε ξεκάθαρα, αν συμφωνούμε θα φροντίσουμε να κινηθούμε γρήγορα. Στην πράξη η κυβέρνηση δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις ενώ διακηρύσσει το αντίθετο.

Για την κυβέρνηση της ΝΔ - την επομένη των εκλογών -ο κ. Μητσοστάκης είπε ότι θα ακολουθήσει πολιτική ανανέωσης.

«Θα βλέπετε όλο και πιο πολλά νέα πρόσωπα. Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους. Κάνω άνοιγμα στην κοινωνία, δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές, θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη στην κυβέρνησή μου και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν» ανέφερε χαρακτηριστικά».

Συνεχίζοντας είπε ότι υπάρχει τεράστια καχυποψία απέναντι στη πολιτική από άξιους ανθρώπους. Αντίθετα πολλές φορές εκείνοι που είναι πρόθυμοι δεν είναι πάντα οι πλέον κατάλληλοι. Παράλληλα, προανήγγειλε την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τις βουλευτικές εκλογές κάτι το οποίο και θα προτείνει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές θα υπάρξει πλειοψηφία ώστε να αποφευχθεί νέα αναμέτρηση με απλή αναλογική. «Ο εκλογικός νόμος θα ξαναλλάξει», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «δεν ξέρω αν θα έχουμε πλειοψηφία 200 εδρών, αλλά θα προτείνουμε ένα νέο και καινοτόμο εκλογικό σύστημα με στοιχεία ενισχυμένης αναλογικής που όμως δεν θα είναι απλή αναλογική».

«Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη. Ο κ. Τσίπρας επέλεξε να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο, ο οποίος κινείται στα δεξιά της ΝΔ. και με τον οποίο τον ενώνει ο άκρατος εθνολαϊκισμός και η αγάπη για την εξουσία. Γνωρίζετε καλά ότι είμαι μετριοπαθής, φιλελεύθερος πολιτικός, δεν μου αρέσει ο διχαστικός λόγος. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέπραξε με τη Χρυσή Αυγή για τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και ευχαρίστως θα αξιοποιούσε τις ψήφους της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου», τόνισε και συμπλήρωσε πως την επόμενη ημέρα των εκλογών η Νέα Δημοκρατία θα επιδιώξει κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πως ο ίδιος θα προτείνει ατζέντα ευρύτερης συνεννόησης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμπεριλαμβάνεται στα κόμματα με τα οποία επιθυμώ να συνεννοηθώ την επόμενη ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για τον Άδωνι Γεωργιάδη τόνισεότι «ο κ. Γεωργιάδης είναι δική μου επιλογή, δεν εκφράζει ακραίες θέσεις» και προσέθεσε ότι «έχει τον δικό του τρόπο να εκφράζεται, μπορεί να έχει πει και μία κουβέντα παραπάνω, σε όλους μπορεί να συμβεί, αλλά δεν θεωρώ ότι ο λόγος του είναι ακραίος και ότι δεν εντάσσεται στη ΝΔ».

Για τις αλλαγές στο Δημόσιο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε πως δεν θα γίνουν απολύσεις. «Δεν έχω πρόθεση να κατακρεουργήσω το Δημόσιο . Απολύσεις δεν θα γίνουν. Θέλω να συμπιέσ το κόστος του Δημοσίου», είπε και επεσήμανε «Θέλω ένα κράτος που θα κάνει λιγότερα πράγματα αλλά θα τα κάνει καλύτερα».

Δημοφιλή