Η επόμενη ημέρα της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά

Η επόμενη ημέρα της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά
sooc

Η επόμενη ημέρα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο διαμορφώνεται ως εξής: Ο νόμος Παππά έχει κριθεί από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αντισυνταγματικός και ο διαγωνισμός για τις τηλεοπικές άδειες άκυρος. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση από την πλευρά της εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣτΕ φέρνει στη Βουλή την ερχόμενη Δευτέρα νέο σχέδιο νόμου προκειμένου από την πλευρά της να ελέγξει το πολιτικό τοπίο και να καταφέρει να επιβιώσει από την εν εξελίξει θύελλα αντιδράσεων της αντιπολίτευσης.

Τα δεδομένα:

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έδωσε οριστικό τέλος στο νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά έπειτα από πέντε διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών. Οι πληροφορίες των προηγούμενων ημερών ήθελαν το Ανώτατο Δικαστήριο ακόμη και να οδηγείται στην απόφαση να δοθεί χρόνος προκειμένου να συσταθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και να ολοκληρώσει τη διαδικασία όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από το νόμο Παππά. Παρ' όλα αυτά τα 25 μέλη του ΣτΕ έπειτα από περίπου πεντέμιση ώρες συνεδρίασης αποφάνθηκαν μετά από διάσκεψη πεντέμιση ωρών ότι το άρθρο του νόμου Παππά προσκρούει στις επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ. Ως αποτέλεσμα, ο διαγωνισμός και οι συνέπειες της διαδικασίας ακυρώνονται. 14 μέλη ψήφισαν υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και 11 κατά υπερασπιζόμενοι τη συνταγματικότητα αυτού.

Από τη στιγμη που ο νόμος κρίθηκε αντισυνταγματικός το Ανώτατο Συμβούλιο δεν οδηγήθηκε σε κρίση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.

Η κυβέρνηση:

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με δήλωσή της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας του ΣτΕ.

«Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου. Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα, έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ, έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε:

«Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται. Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής. Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί. Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό, στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς. Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015. Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο. Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή. Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Η κυβέρνηση εμμένει στην πολιτική απόφαση πως όποιος θέλει κανάλι θα πρέπει να πληρώσει

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε την Δευτέρα να καταθέσει νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται βεβαίωση λειτουργίας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών έως ότου χορηγηθούν άδειες με βάση το νόμο Παππά.

Το κρίσιμο σημείο για την κυβέρνηση είναι ότι όποιος θέλει την βεβαίωση προσωρινής άδειας θα πρέπει

  • Α) να πληρώσει και
  • Β) να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Παράλληλα είναι σαφές ότι η κυβέρνηση επισημαίνει πια την αντίστοιξη του ΣτΕ με το κοινωνικό αίσθημα υπογραμμίζοντας ότι εκείνη πήρε πολλά χρήματα από «πολύ πλούσιους επιχειρηματίες» και τα έδωσε για τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες (15.000 παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών κ.α.), ενώ οι δικαστές τα έδωσαν πίσω στους πλούσιους.

Η κοινωνική απονομιμοποίηση του ΣτΕ επισημαίνεται από την κυβέρνηση και από την απλή υπενθύμιση των παλαιότερων αποφάσεών του που έκανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, καθώς το ίδιο Δικαστήριο που επέστρεψε τα λεφτά στους πλούσιους θεώρησε συνταγματικά τα μνημόνια, το κλείσιμο της ΕΡΤ και το PSI.

«Η Κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ δίνοντας απάντηση στην κυβερνητική εκπρόσωπο.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτει:

"Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα. Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».

Η απάντηση από το Μαξίμου

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις»

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός».

«Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι τι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν.

Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού».

Δημοφιλή