Σύνοδος του Νότου: Να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα ζήτησαν Τσίπρας - Ολάντ

Σύνοδος του Νότου: Να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα ζήτησαν Τσίπρας - Ολάντ
MADRID, SPAIN - APRIL 10 : French President Francois Hollande (3rd L), Spanish Prime Minister Mariano Rajoy (C), Greek-Cypriot leader Nicos Anastasiades (3rd R), Prime Minister Portugal Antonio Costa (L), Prime Minister of Italy Paolo Gentiloni (R), Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (2nd R) and Prime Minister Malta Joseph Muscat (2nd L) pose for a photo before the Southern European Union Countries Summit at the El Pardo Palace in Madrid, Spain on April 10, 2017. (Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)
MADRID, SPAIN - APRIL 10 : French President Francois Hollande (3rd L), Spanish Prime Minister Mariano Rajoy (C), Greek-Cypriot leader Nicos Anastasiades (3rd R), Prime Minister Portugal Antonio Costa (L), Prime Minister of Italy Paolo Gentiloni (R), Prime Minister of Greece Alexis Tsipras (2nd R) and Prime Minister Malta Joseph Muscat (2nd L) pose for a photo before the Southern European Union Countries Summit at the El Pardo Palace in Madrid, Spain on April 10, 2017. (Photo by Burak Akbulut/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Να δοθεί οριστική λύση στο ελληνικό ζήτημα συμφώνησαν Τσίπρας - Ολάντ κατά τη Σύνοδο των χωρών του Νότου. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά τη Σύνοδο που έγινε στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι ήρθε η ώρα να υπάρξει λύση για το ζήτημα του χρέους ώστε να υπάρξει έξοδος από την κρίση. Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έχει καταφέρει εξαιρετικές επιδόσεις στην οικονομία το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας υπογράμμισε πως τους κανόνες πρέπει να τους τηρούμε όλοι.

Τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε όσον αφορά στους κανόνες, τις διακηρύξεις και τις συνθήκες ότι πρώτον χρειάζεται η απαραίτητη ευελιξία και δεύτερον αυτούς τους κανόνες να τους τηρούν όλοι, επισημαίνοντας την ανισότητα μεταξύ του Νότου και του Βορρά της Ευρώπης. «Όταν ειδικά μιλάμε για την Ευρωζώνη που είναι ένα κλειστό οικονομικό κύκλωμα, τα πλεονάσματα κάποιων είναι τα ελλείμματα κάποιων άλλων. Έτσι τα ελλείμματα του ευρωπαϊκού Νότου στο σύνολό του είναι τα υπερβολικά πλεονάσματα -έξω και πέρα από όσα ορίζουν οι συνθήκες, οι συμφωνίες που έχουμε συνυπογράψει-, που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για ορισμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά». «Αυτή η αντίφαση θα πρέπει να επιλυθεί», τόνισε.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ευρώπη θα καταφέρει να ξεπεράσει την οικονομική κρίση ξεπερνώντας τις ανισότητες στο εσωτερικό της και σημείωσε πως στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί η επόμενη διάσκεψη, μετά τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Πηγές της κυβέρνησης εκφράζουν παράλληλα την απόλυτη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για το γεγονός ότι στο κείμενο της Διακήρυξης της Μαδρίτης υιοθετήθηκαν με σαφήνεια διατυπώσεις που αφορούν στον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων στη βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού και εργασιακού κεκτημένου, καθώς πρόκειται για ζήτημα που αποτελεί σταθερή στόχευση της ελληνικής πλευράς.

Ολάντ: Πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα

«Πρέπει να λύσουμε το θέμα της Ελλάδας. Θέλουμε η Ελλάδα επιτέλους να βρει τις απαντήσεις στα προβλήματα της γιατί έχει κάνει πράγματι τρομακτικές προσπάθειες και πρέπει να τελειώσουμε με αυτό το θέμα και να ανοίξουμε μια νέα φάση. Να εμβαθύνουμε στη νομισματική ένωση, στην οικονομική σύγκλιση και να χτίσουμε πολιτικές επενδύσεων. Αυτή είναι η προτεραιόττηα που πρέπει να έχει η Ευρώπη των 27 και η φωνή της να ακουστεί στον κοσμό».

Αυτό τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολαντ στις κοινές δηλώσεις των 7 αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου.

Είπε ακόμη ότι κάποιες χώρες του Νότου που είχαν προβλήματα, χάρη στις προσπάθειες τους οι χώρες αυτές σηκώθηκαν, περπάτησαν ξανά κι αυτό επέτρεψε στην Ευρωζώνη να γίνει ξανά ζώνη εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την παρέμβαση του στη συζήτηση στη Σύνοδο, ο Γάλλος Πρόεδρος σημείωσε ότι «πρέπει να δοθεί οριστική λύση για την Ελλάδα».

Αναστασιάδης: Το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό

«Θέλουμε μια ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στην κοινή συνέντευξη Τύπου των επτά αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νότιων χωρών-μελών της ΕΕ, σημειώνοντας πως το ενδιαφέρον για το μέλλον της Ευρώπης είναι κοινό απ' όλα τα κράτη.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης είπε ότι όλοι θα εργαστούν για να υλοποιηθούν τα όσα προβλέπονται στη Διακήρυξη της Ρώμης, ενώ την ίδια ώρα θα προσπαθήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο να διαχειριστούν την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Επίσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη Λευκωσία, ανέφερε ότι τη Σύνοδο απασχόλησε η οικονομική ανάπτυξη, η απασχόληση, οι επενδύσεις, το ενδιαφέρον που πρέπει τα κράτη-μέλη να επιδείξουν, ιδιαίτερα στον κοινωνικό και οικονομικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων και ιδιαίτερα της απασχόλησης των νέων.

Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία, στη Στοκχόλμη, στην Αίγυπτο. «Μέσα από το πνεύμα της αλληλεγγύης, όλοι εργαζόμαστε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα της τρομοκρατίας που ολοένα μεταφέρονται και εντός της ΕΕ», επεσήμανε.

Τέλος, ευχαρίστησε για τη στήριξη των συναδέλφων του, όπως και ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις προσπάθειες για μία λύση στο Κυπριακό, που να επανενώνει την Κύπρο στη βάση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, και θα την απαλλάσσει από τον κατοχικό στρατό.

Δηλώσεις Ραχόι,Μουσλάτ, Κόστα, Τζεντιλόνι

Τις κοινές διαπιστώσεις από τη συζήτηση στη Σύνοδο της Μαδρίτης, οι οποίες και αποτυπώθηκαν στη σχετική Διακήρυξη, παρουσίασε ο οικοδεσπότης της συνάντησης, Μαριάνο Ραχόι, ενώ κοινή ήταν η πεποίθηση που εκφράστηκε για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού οράματος με τον πολίτη στο επίκεντρο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Διακήρυξης. Σημείωσε την καταδίκη της επίθεσης με χημικά στις 4 Απριλίου στη Συρία παραπέμποντας στην σχετική αναφορά στη Διακήρυξη. Ανέφερε ότι η επίθεση από της ΗΠΑ στη Συρία είχε την κατανοητή πρόθεση να αποτρέψει τη διανομή και χρήση των χημικών όπλων και επικεντρώθηκε στον στόχο αυτό και πως μόνο μια ειρηνική αξιόπιστη πολιτική λύση σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών 2254 και της Γενεύης του 2012 που μπορεί να επιτρέψει την ειρήνη, τη σταθερότητα και να ηττηθεί το ΙΚ (DAESH) και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία.

Σημείωσε τη στήριξη στη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου και τη θετική εκτίμηση των προσπαθειών της με βάση της αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών και το κεκτημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ενότητα των 27, εμπιστοσύνη και στήριξη στον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ». «Πρώτα διαπραγματευόμαστε την αποχώρηση και στη συνέχεια μιλάμε για τη μελλοντική σχέση». Στάθηκε ιδιαίτερα και στη σημασία της διατήρησης των δικαιωμάτων των πολιτών και τη βούληση να τελειώσει η διαδικασία με την καλύτερη δυνατή σχέση ΕΕ-ΗΒ.

Αναφορικά με το μέλλον της ΕΕ, επισήμανε τις προτεραιότητες που τέθηκαν στη Ρώμη και μεταξύ άλλων στις: ανάγκη κοινής μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, καταπολέμηση των ανισοτήτων, εμβάθυνση της οικονομικής ένωσης και νομισματικής ένωσης με στόχο μια τραπεζική ένωση με καταληκτικό στόχο μια ενιαία αγορά ομολόγων, ασφάλεια και προστασία, ειρήνη, σταθερότητα.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Γιόζεφ Μουσκάτ αναφέρθηκε στο ζήτημα του Brexit και είπε πως στη συνάντηση υπήρξε μεγάλη σύγκλιση σε ό,τι αφορά στο σχέδιο προσανατολισμών και πως οι επόμενες 7 μέρες θα είναι πολύ σημαντικές για τη διαμόρφωση του τεχνικού κειμένου που θα χρησιμοποιηθεί σα βάση για τη μετέπειτα λύση αποφάσεων στην Ευρώπη. «Είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας, ο λόγος μας διέπεται από δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα, είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε μια νέα φάση μεταξύ της ΕΕ και του ΗΒ, υπογραμμίζοντας ως βασικό και το ζήτημα της προστασίας των πολιτών των δύο πλευρών.

Ο κ. Μουσκάτ ανέφερε για τη Σύνοδο των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου ότι στην ΕΕ απ' όλες τις ομάδες, αυτή ίσως είναι εκείνη που είναι περισσότερο υπέρ της ΕΕ, «γιατί όχι μόνο σκεφτόμαστε υπέρ αλλά προσπαθούμε και να το κάνουμε πράξη». Σημείωσε πως παρατηρεί (στην ΕΕ) να υπάρχει μεγάλη ενότητα πολλή περισσότερη απ' ό,τι θα φανταζόταν πριν από μερικούς μήνες.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι παρότι είμαστε χώρες με κυβερνήσεις με διαφορετικό πολιτικό χρώμα η καθεμία, «είμαστε ικανοί να μοιραστούμε ένα κοινό όραμα σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της ΕΕ και του μέλλοντός της, ένα όραμα με τους πολίτες στο επίκεντρο της προσοχής μας». Τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων και για το Μπρέξιτ. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μέλλον ευημερίας και ανάπτυξης με τους πολίτες στο επίκεντρο αυτού του μέλλοντος της», σημείωσε και τόνισε ότι γι' αυτό το κοινό όραμα απαιτεί βήματα προς τα μπροστά και πως το σκυρόδεμα των θεμελίων αυτής της μελλοντικής Ευρώπης πρέπει να είναι το Ευρώ, και να ενισχυθεί ο κοινωνικός πυλώνας της ΕΕ.

«Νομίζω ότι η τρίτη συνάντηση μας εδραίωσε αυτό το κοινό μας όραμα», υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Μίλησε κι εκείνος για τον συντονισμό που έγινε ενόψει της Συνόδου για το Μπρέξιτ, τόνισε ότι οι 7 χώρες έχουν κοινά συμφέροντα από γεωπολιτικής άποψης και ιδίως στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ρευμάτων.

Μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό, μίλησε κι εκείνος για κάλεσμα στην Ευρώπη ώστε να αναλάβει έναν πιο αποφασιστικό ρόλο σχετικά με το Συριακό.

Είπε πως το μήνυμα είναι ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να συνεχιστεί και να επιταχυνθεί και πως δεν αρκούν από μόνοι τους οι αριθμοί, καθώς δεν μπορούν να λύσουν κοινωνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την κρίση.

Η ανάπτυξη, πρόσθεσε, πρέπει να συνοδευτεί από πολιτικές απασχόλησης, επενδύσεις, ώστε οι πολίτες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη.

Ο κ. Τζεντιλόνι είπε ότι την επίσκεψη του Πάππα Φραγκίσκου στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες, θα την απασχολήσει και το θέμα του διαλόγου των θρησκειών.

Η Σύνοδος έγινε στο Βασιλικό Ανάκτορο «El Prado» και ήταν η τρίτη κατά σειρά Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου, την οποία συγκροτούν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Μάλτα.

Η επόμενη σύνοδος των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των νότιων χωρών-μελών της ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Δημοφιλή