Τσίπρας: Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις στη Δημοσία Διοίκηση. Προσλήψεις το 2018 μέσω ΑΣΕΠ και ηλεκτρονικές συναλλαγές έως το 2020

Τσίπρας: Αυτές είναι οι μεταρρυθμίσεις στη Δημοσία Διοίκηση. Προσλήψεις το 2018 μέσω ΑΣΕΠ και ηλεκτρονικές συναλλαγές έως το 2020
Eurokinissi

Για το Δημόσιο «με τρία Α: ανεξάρτητο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό», μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εκδήλωση για την επικαιροποιημένη Εθνική Στρατηγική για την Διοικητική Μεταρρύθμιση, την Τετάρτη στο Μουσείο Μπενάκη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υλοποιεί ένα «συνολικό σχέδιο με μεταρρυθμίσεις σε παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση και αυτοδιοίκηση με «απώτερο στόχο μία Ελλάδα που θα πατά στα πόδια της και θα εξασφαλίζει τον λαό της».

«Έτσι οραματιζόμαστε την Ελλάδα μετά τα μνημόνια», είπε εμφατικά ο Αλ. Τσίπρας. Το σχέδιο για την Δημόσια Διοίκηση έχει «γαλλικό άρωμα» καθώς συγκροτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις συνεχείς επιθέσεις κατά του Δημοσίου και των στελεχών του τα χρόνια της κρίσης ενεργοποιώντας ένα «κοινωνικό αυτοματισμό» με τον οποίο οι πολιτικές ηγεσίες «προσπάθησαν να φορτώσουν και να ενοχοποιήσουν συλλήβδην την Δημόσια Διοίκηση» για την κρίση. «Αυτό είναι ο νεοφιλελεύθερος λαϊκισμός», τόνισε εμφατικά.

Ανέφερε ότι έως το 2015 έχουν δοθεί για την ψηφιακές υποδομές δισεκατομμύρια, αλλά δεν υπάρχει διαλειτουργικότητα των συστημάτων και ο πολίτης δεν μπορεί να εκδώσει ηλεκτρονικά ούτε ένα πιστοποιητικό. Υπογράμμισε ακόμη ότι το Δημόσιο παρά τα δισ. που έχουν δοθεί «παραμένει ηλεκτρονικά αναλφάβητο» και έχει «ηλεκτρονική υστέρηση».

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε τις «ρυθμίσεις αποκομματικοποίησης του Δημοσίου» που θεσπίζονται στη Διοίκηση, την λογοδοσία και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

«Για πρώτη φορά υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αναδιοργάνωσης των διοικητικών δομών και την απλοποίηση και την ψηφιοποίηση βασικών διοικητικών διαδικασιών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «απώτερος στόχος είναι το 2020 το Δημόσιο να είναι πλήρως ψηφιοποιημένο» και όλα τα έγγραφα να εκδίδονται ψηφιακά από το τάμπλετ ή το κινητό.

Ακόμη σημείωσε ότι με την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης ενισχύεται και η επιχειρηματικότητα και ανακοίνωσε ότι «η Ελλάδα τους προσεχείς μήνες θα καταστεί μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως όπου η σύσταση επιχειρήσεων θα είναι μία πλήρως ψηφιοποιημένη διαδικασία».

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο Δημόσιο οι οποίες θα αντιστοιχούν στις πραγματικές ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης. Κόντρα στον νεοφιλελεύθερο λαϊκισμό όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η εργασία στο Δημόσιο στην Ελλάδα είναι κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Όμως συνέχισε, αποδεικνύεται ότι το στελεχιακό δυναμικό του Δημοσίου είναι γερασμένο. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι «από τα μέσα του 2018, καθώς σιγά σιγά θα βγαίνουμε από την επιτροπεία, θα προκηρυχθούν γραπτοί διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων πτυχιούχων στο Δημόσιο τομέα» και ότι θα υπάρξουν πρόσθετα κίνητρα για τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων.

Επίσης είπε ότι θα υπάρξει πλήρης ηλεκτρονική καταγραφή των νόμων ώστε να μην υπάρχει επικάλυψη.

«Τολμούν να μιλούν για διορισμούς στο Δημόσιο εκείνοι που οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους χρησιμοποίησαν το Δημόσιο ως κομματικό παραμάγαζο και μετέτρεψαν τα υπουργεία σε κομματικούς στρατώνες. Απέναντι σε αυτή την αντίληψη του μικρού κράτους υπάρχει η δική μας αντίληψη που θέλει ένα κράτος τόσο μεγάλο και τόσο μικρό που θα υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον, τις συμμαχίες που δημιουργούν τραστ, θα διασφαλίζει ότι το παιχνίδι θα είναι καθαρό και ισότιμο για όλους και θα υπηρετεί τον πολίτη και τις ανάγκες του», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας επισημαίνοντας ότι «η τριετής στρατηγική για την Δημόσια Διοίκηση είναι η αρχή των βημάτων μας για το μέλλον. Αποτελεί ίσως μία νέα αρχή του για το ελληνικό κράτος. Ή, για να το πω πιο φιλόδοξα, την αρχή του νέου ελληνικού κράτους. Εμείς το πιστεύουμε, θα δουλέψουμε και θα το κάνουμε πράξη».

Από την πλευρά της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη επεσήμανε την διαφορά αντίληψης για το Δημόσιο ανάμεσα στους «πολιτικούς φιλολαϊκής προοδευτικής ριζοσπαστικής αντίληψης» και όσους «υπερασπίζονται τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού». Οι δεύτεροι, είπε η υπουργός , θέλουν ένα Δημόσιο στο οποίο «θα ανθεί η μικροεξυπηρέτηση, η ευνοιοκρατία κι η μικροπολιτική», κάτι που «επιφύλασσαν οι κυβερνώντες στον δημόσιο τομέα και τους ανθρώπους του τα πολλά τελευταία χρόνια.

«Η Δημόσια Διοίκηση δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά παραγωγικό κομμάτι της λύσης», υπογράμμισε η Ολγ. Γεροβασίλη δίνοντας έμφαση στη «νέα πολιτική αντίληψη» για το Δημόσιο.

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναφέρθηκε

-στην ενίσχυση των πολιτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (με την «αγαστή συνεργασία» του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής) με παράδειγμα την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων και την χρήση των ψηφιακών υπογραφών (από την τελευταία θα εξοικονομηθούν περίπου 200.000.000 ευρώ.

-στην οργάνωση πλατφόρμας για τα ανοιχτά δεδομένα που θα παρέχει ανοιχτή πρόσβαση στη δημόσια πληροφορία.

-σε δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η Κινητικότητα, η Αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η Επιλογή Προϊσταμένων, τα Περιγράμματα Θέσεων, η Στοχοθεσία.

«Θα διαψευστούν όσοι θεωρούν στο ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Και μια απόδειξη γι’ αυτό θα είναι και η υλοποίηση του εθνικού σχεδιασμού μας για τη Δημόσια Διοίκηση», τόνισε η Ολγ. Γεροβασίλη σημειώνοντας ότι η αλλαγή στο Δημόσιο «είναι κοινωνική απαίτηση, σταθερή πολιτική μας επιλογή και ο πολιτικός μας φορέας έχει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας».

Τους άξονες του «Δημόσιο 2020» παρουσίασε αναλυτικά ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Γρηγόρης Θεοδωράκης.

(Upd) Βασίλης Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να εκσυγχρονίσει την Δημόσια Διοίκηση

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας σε ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες την Πέμπτη δήλωσε ότι στα δυόμισι χρόνια που είναι στην εξουσία, η κυβέρνηση επέβαλε την κομματικοποίηση στη Δημόσια Διοίκηση, έφερε την επιστροφή συνδικαλιστών, δημιούργησε νέες στρατιές κομματικών υπαλλήλων με νέες στρατιές συμβασιούχων, προώθησε τοποθετήσεις συγγενών και κολλητών με την αλόγιστη δημιουργία νέων δομών και θέσεων, προκάλεσε χειροτέρευση της θέσης της χώρας στην διαφθορά και προώθησε την ατιμωρησία.

«Μετά από αυτά μπορεί κανείς να πιστέψει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να εκσυγχρονίσει την διοίκηση;» ρώτησε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι στις χθεσινές του εξαγγελίες ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να υιοθετεί μεταρρυθμίσεις που τόσα χρόνια κατήγγειλε. Με φιέστες όμως δεν γίνονται μεταρρυθμίσεις, σημείωσε.

Αναφέρθηκε στην επικείμενη άνοδο του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ, λέγοντας ότι ετοιμάζει την νέα γενιά ψεμάτων. «Θύματα είναι οι νέοι άνθρωποι. Στην Ελλάδα του κ. Τσίπρα όποιος δεν έχει κονέ μένει στην απέξω», επε και προσέθεσε ότι είναι ο πολιτικός που θέλει τη νέα γενιά εξαρτώμενη και περιθωριοποιημένη.

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι «τα ψέματα αποκαλύφθηκαν και στην Παιδεία. Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί κατάργηση των εξετάσεων και τελικά ανακοίνωσε διπλές εξετάσεις. Όπως άλλαξε την τρόικα σε θεσμούς έτσι βαπτίζει τις Πανελλαδικές Κεντρικά Οργανωμένες Εξετάσεις. Ο κ. Τσίπρας περιφρονεί τους Έλληνες και υποτιμά τη νέα γενιά».

Σχετικά με την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στην ΔΕΘ, είπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα μιλήσει στους νέους ανθρώπους με τη γλώσσα της αλήθειας και θα παρουσιάσει το δικό του όραμα για την Ελλάδα του αύριο. Ο πρόεδρος της ΝΔ μέσα από την συνεχή επαφή με εκπροσώπους επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων αλλά και με απλούς πολίτες είναι έτοιμος να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο με προτεραιότητες για το πως θα βγει η χώρα από την κρίση. Στο κέντρο έχει πώς θα έλθουν δουλειές, πώς θα ανακάμψει η οικονομία, πώς θα δημιουργηθεί ένα καλύτερο δημόσιο σχολείο, Δημόσια Διοίκηση με καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες με λιγότερη γραφειοκρατία».

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή