ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
27/04/2017 15:27 EEST | Updated 27/04/2017 15:27 EEST

Tσίπρας με Λιού Κιμπάο: Ο πολιτισμός βάση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Κίνας

SOOC

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την έναρξη του Πολιτιστικού Έτους Ανταλλαγών Ελλάδας-Κίνας 2017, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον κ. Λιού Κιμπάο, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, αρμόδιο για θέματα πολιτισμού και επικοινωνίας.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Η επίσκεψή σας πραγματοποιείται μετά από σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου, που όλες μαζί σηματοδοτούν το μεγάλο ενδιαφέρον της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας για την Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, είχαμε τη διάσκεψη των αρχαίων πολιτισμών μετά από πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Σήμερα θα έχετε την ευκαιρία εσείς και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού να εγκαινιάσετε στο Βυζαντινό Μουσείο, το έτος των πολιτιστικών ανταλλαγών Ελλάδας και Κίνας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Η βάση για να οικοδομηθεί η εμπορική και η οικονομική συνεργασία, είναι η συνεργασία στον πολιτισμό.

Είμαστε υπερήφανοι για τους αρχαίους πολιτισμούς μας και ιδιαίτερα γιατί οι πολιτισμοί μας, έχουν συνέχεια στο χρόνο».

Απευθυνόμενος στο Πρωθυπουργό, ο κ. Λιού Κιμπάο ανέφερε: «Επιτρέψτε μου πρώτα από όλα, να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς από τον Πρόεδρο μας Σι Τσινπίνγκ και τον ομόλογό σας Λι Κετσιάνγκ και προσβλέπω στην παρουσία σας τον Μάιο, στο φόρουμ για το νέο δρόμο του μεταξιού. Θέλω να συζητήσω μαζί σας για όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όσον αφορά το φόρουμ για τους αρχαίους πολιτισμούς στο οποίο αναφερθήκατε, πιστεύω ότι είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για να κάνουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πολύ καλό momentum για την οικονομική και την πολιτιστική συνεργασία ανάμεσα στις χώρες μας. Με τη σημερινή συνάντηση θέλουμε να συζητήσουμε μαζί σας, ιδιαίτερα τη συνεργασία μας στον τομέα του πολιτισμού.

Γι' αυτό το λόγο, αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή που μπορώ να έχω, κ. Πρωθυπουργέ, αυτή τη συνάντηση μαζί σας».

Η ΝΔ στηρίζει ένθερμα την περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας- Κίνας

Με τον Λιου Κιμπάο, συναντήθηκε σήμερα την Πέμπτη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σύμφωνα με ανακοίνωση της ΝΔ υπογράμμισε ότι στηρίζει ένθερμα την περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Κίνας, η οποία ξεκίνησε επί ημερών κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας πριν από έντεκα χρόνια.

«Η Ελλάδα, ως νησίδα σταθερότητας σε μια ασταθή γενικά περιοχή και με την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της Ε.Ε., αποτελεί αξιόπιστο εταίρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, καθώς και γέφυρα αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ Κίνας και Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, επισημαίνοντας ότι «παρ' ότι πολεμήθηκε από τα κόμματα, τα οποία τότε βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει μια γενική συμφωνία απ' όλα τα Κόμματα, ότι η επένδυση αυτή είναι μια επένδυση χρήσιμη, μια επένδυση αμοιβαία ωφέλιμη για τα συμφέρονται των δύο χωρών».

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με τη ΝΔ, επιβεβαιώθηκε το κοινό ενδιαφέρον στην κατεύθυνση αυτή και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πέραν του οικονομικού - εμπορικού τομέα και στους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης και του ελεύθερου εμπορίου, τονίζοντας ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μια γρήγορα οικονομικά αναπτυσσόμενη υπερδύναμη θέτει στο επίκεντρο της μελλοντικής της στρατηγικής τα ζητήματα της πράσινης ανάπτυξης. Χωρίς την ενεργό συμμετοχή της Κίνας είναι αδύνατον να πετύχουμε μια νέα, μεγάλη, διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου».

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία του προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τσινμπινκ να βάλει στο επίκεντρο της διεθνούς πολιτικής του την πρόταση για το ανοιχτό εμπόριο, την ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων. «Δεν πιστεύουμε ότι η λογική του προστατευτισμού είναι προς όφελος της κοινωνίας μας», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Λιου Κιμπάο από την πλευρά του, αναφέρθηκε ειδικότερα στην επένδυση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, παρουσιάζοντάς την ως υπόδειγμα αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας και αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι η Νέα Δημοκρατία πρωτοστάτησε ως κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της υλοποίησής της.

«Η Νέα Δημοκρατία είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη των Ελληνο - Κινεζικών σχέσεων. 'Αλλωστε, η στρατηγική σχέση Ελλάδας - Κίνας ξεκίνησε το 2006 και ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, την οποία θέλουμε τώρα να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Κιμπάο.

Επίσης τόνισε την πρόθεση και τη διάθεση της Κίνας να εμβαθύνει την πολιτική εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια συνεργασίας στον οικονομικό και τον εμπορικό τομέα.

Τέλος, έγινε αναφορά στο πολύ καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων, ενώ αμοιβαίο υπήρξε το ενδιαφέρον για την περαιτέρω ενίσχυσή τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κιμπάο προσκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να επισκεφθεί την Κίνα, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Photo gallery Tsipras Qibao See Gallery