Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει 4ο Μνημόνιο. Εμείς θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης θέλει 4ο Μνημόνιο. Εμείς θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους
SOOC

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει αποτυχία της χώρας και τέταρτο μνημόνιο και έχει 'συνεργάτες' στο σχέδιο αυτό τον Ευάγγελο Βενιζέλο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουμε μία ευθύνη, ο ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι η κυβέρνηση της κρίσης, αλλά η κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από την κρίση», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η έγκαιρη έξοδος της οικονομίας στις αγορές, δηλαδή πριν την λήξη του προγράμματος».

«Το σχέδιο Μητσοτάκη είναι να οδηγηθεί η χώρα σε αδιέξοδο για να φέρει αυτός ένα ακόμη μνημόνιο, το τέταρτο, ρίχνοντας όμως την ευθύνη στους άλλους», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι «το έχει έτοιμο πολλές πτυχές του τις έχει φανερώσει από την ομιλία του στη ΔΕΘ» και πρόσθεσε εμφατικά: «δεν θα του κάνουμε το χατίρι. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να καταστραφεί για να έρθει αυτός μαζί με τον φίλο του, τον Ε. Βενιζέλο, και τους συνεργάτες του για να την λεηλατήσει». «Η στάση του Κ. Μητσοτάκη είναι ενδεικτική ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου, που έχει όνομα. Και το όνομα είναι: τέταρτο μνημόνιο. Αυτό που επιδιώκει είναι να αποτύχει η διαπραγμάτευση, να μην ενταχθεί η χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, ταυτίζεται με το ΔΝΤ, επαναφέρει την φαντασιοπληξία του success story του Α. Σαμαρά», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «ζητά εκλογές πάλι λίγο πριν από μία κρίσιμη αξιολόγηση προεξοφλώντας ότι δεν θα κλείσει η αξιολόγηση. Το μόνο που έχει να πει είναι ότι θα συνεννοείται καλύτερα με τους δανειστές γιατί δεν θα φέρει αντίρρηση σε τίποτα».

Η εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι ότι «θα έχουμε θετικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους και έτσι θα έχουμε και την τρίτη πράξη του δράματος της περίφημης αριστερής παρένθεσης». Ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε ότι «η αξιολόγηση θα κλείσει και θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών» και δήλωσε ότι «είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι η αίσθηση που έχουμε είναι ότι στην Ευρώπη δημιουργείται ένα ευνοϊκό momentum, μία ευνοϊκή συγκυρία, ένα «παράθυρο» για να γίνουν τα αποφασιστικά βήματα για να βγούμε από την κρίση και την επιτροπεία».

«Ρεαλιστικός και απολύτως αναγκαίος» στόχος της κυβέρνησης είναι «η διαπραγμάτευση να κλείσει σύντομα ώστε στο Eurogroup να υπάρχει η πολιτική συμφωνία» και «να ληφθούν άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να ανοίξει η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα».

Εργασιακά: Η Ελλάδα δεν θα είναι η εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Ευρώπη

Ως προς το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι η εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Ευρώπη και αναφερόμενος στα εργασιακά είπε χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει καμία λογική αντί να συζητάμε πως θα αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας, να συζητάμε πως θα αυξήσουμε τις απολύσεις. Δεν έχει λογική η Ελλάδα να αποτελεί εξαίρεση στις ευρωπαϊκές εργασιακές σχέσεις. Επιμένουμε στην επαναφορά της συλλογικής σύμβασης εργασίας».

«Είναι κοινή πεποίθηση ότι η Ελλάδα απέδειξε ότι έχει την πολιτική βούληση να κλείσει την αξιολόγηση χωρίς καθυστερήσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε παράλογες απαιτήσεις – είμαστε συνηθισμένοι, γνωρίζουμε από πού προέρχονται – είτε αφορούν μέτρα μετά την λήξη του προγράμματος είτε την εξαίρεση της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο», επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας και επέρριψε ευθύνες στη ΝΔ για την κατάσταση στα εργασιακά, αλλά και για την «υπονομευτική», όπως την χαρακτήρισε, στάση του Κ. Μητσοτάκη.

Από το «μένουμε Ευρώπη» στο «γινόμαστε μπανανία»

«Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας το 2014 εκτινάχθηκαν στο 57% με ευθύνη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο Κ. Μητσοτάκης δεν παίρνει αποστάσεις από αυτές τις πολιτικές, αλλά επιθυμεί την διαιώνιση του καθεστώτος αυτού. Υπερασπίσθηκε τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών και των εργοδοτών. Υπερασπίσθηκε τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας. Αυτό δεν είναι «μένουμε Ευρώπη», αυτό είναι «γινόμαστε μπανανία»», τόνισε ο πρωθυποιυργός και πρόσθεσε: «ο πρόεδρος Γιούνκερ είχε υπογράψει μαζί μου κοινή δήλωση για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ήταν σαν να τους έλεγε μην υποχωρήσετε. Η ομιλία του ήταν βαθιά υπονομευτική και ορκισμένα αντιλαϊκή, αντικοινωνική και ταξική». «Για άλλη μία φορά, όπως έγινε και τον περασμένο Μάιο, δεν θα του γίνει το χατίρι», κατέληξε.

Όχι στον ιστορικό αναθεωρητισμό της Τουρκίας

Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα ο πρωθυπουργός εξέφρασε «ανησυχία» για τις δηλώσεις Ερντογάν και προειδοποίησε την Τουρκία ότι «δεν θα ανεχθεί τον απαράδεκτο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αμφισβητείται από κανένα και αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Τουρκία. Και να κατανοήσει ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι την ίδια στάση θα έχει και η Τουρκία».

Για το Κυπριακό ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποτελεί «διεθνές και όχι διμερές πρόβλημα εισβολής και παράνομης κατοχής του βόρειου τμήματος του νησιού» και ότι πρέπει «να συνεχιστεί η προσπάθεια και να καθοριστούν με προσοχή τα επόμενα βήματα».

Προσφυγικό: με ακροδεξιά ατζέντα η ΝΔ

Για το προσφυγικό ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει «πολιτικός παροξυσμός που καθοδηγείται από την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ που ολοένα και περισσότερο δείχνει τα δόντια της και ηγεμονεύει» και κατηγόρησε την ΝΔ επειδή «αντί να συμβάλλει προσπαθεί να ρίξει λάδι στη φωτιά». Προειδοποίησε δε ότι «η ακροδεξιά θα καρπωθεί την διολίσθηση της ΝΔ σε μία ατζέντα που την ευνοεί» και δεσμεύθηκε ότι «η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εξελιχθεί το προσφυγικό σε συγκρούσεις μεταξύ Ελλήνων και προσφύγων» και εργάζεται για να υπάρξει «άμβλυνση αντιθέσεων, όχι όξυνση».

Δημοφιλή