Τσίπρας στο υπουργικό: Όσο κι αν καθυστερούν σε τεχνικό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω

Τσίπρας στο υπουργικό: Όσο κι αν καθυστερούν σε τεχνικό επίπεδο τις διαπραγματεύσεις, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω
EUROKINISSI

Η αδήριτη πραγματικότητα έχει ξεπεράσει τους «παράφωνους» στα τεχνικά κλιμάκια που καθυστερούν την διαπραγμάτευση, τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι απέναντι σους «παράφωνους» η Ελλάδα πρέπει «να συνθέσει την μουσική» για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την έναρξη διαδικασίας διαβούλευσης σε όλη την Ελλάδα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας «με στόχο η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα και στους οικονομικούς δείκτες και στους κοινωνικούς».

Στην ομιλία του με αντικείμενο την δίκαιη ανάπτυξη ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην διαπραγμάτευση, ενώ απέφυγε να επαναλάβει το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

«Η χώρα επέστρεψε μετά από 7 χρόνια σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, και μάλιστα επέστρεψε από το 2016. Για το 2017 οι εκτιμήσεις είναι ότι η ανάπτυξη θα τρέχει με πολύ υψηλούς ρυθμούς», είπε και απευθυνόμενος ουσιαστικά στο ΔΝΤ που προβάλλει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις τόνισε: «όσο και να θελήσουν να καθυστερήσουν τις διαπραγματεύσεις στο τεχνικό επίπεδο το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η Ελλάδα είτε τους αρέσει είτε δεν τους αρέσει έχει γυρίσει σελίδα, η οικονομία έχει γυρίσει σελίδα».

«Το πραγματικό διακύβευμα δεν παίζεται στο πεδίο των κλιμακίων, αλλά της πραγματικής οικονομίας. Στο πεδίο των κλιμακίων μπορεί κάποιοι να παραμένουν αμετανόητοι αλλά η πραγματικότητα τους έχει ξεπεράσει. Μπορεί να επιμένουν στο δικό τους βιολί, αλλά ο σκοπός τους είναι παράφωνος. Και ένα παράφωνο σκοπό δεν μπορεί να τον ακούει κάποιος για πολύ», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι «η αντοχή της οικονομίας μας έχει οδηγήσει στην υπέρβαση της ύφεσης και σιγά σιγά στην υπέρβαση της κρίσης». «Αν αυτό δεν είχε συμβεί όλοι θα ήμασταν αναγκασμένοι να ακούμε παράφωνους ήχους. Τώρα όμως είμαστε εμείς αυτοί που θα πρέπει να συνθέσουμε την μουσική, να συνθέσουμε την άνοιξη της ελληνικής οικονομίας για να γευτούν όλοι τους καρπούς από την υπέρβαση της κρίσης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο νέο μοντέλο παραγωγής ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι «προφανώς δεν αποτελεί επιθυμία μας να επιστρέψουμε στο 2009. Στόχος μας είναι η σύγκλιση με τις αναπτυγμένες οικονομίες».

Οι τέσσερις στόχοι της παραγωγικής ανασυγκρότησης είναι:

1) Στροφή παραγωγής σε προϊόντα υψηλής τεχνογνωσίας και ενίσχυσης γνώσης

2) ενδυνάμωση εξωστρέφειας επιχειρήσεων

3) ενίσχυση εγχώριου παραγωγικού δυναμικού

4) ενίσχυση συνεργασίας ανάμεσα στις επιχειρήσεις με δημιουργίας ομάδων συνεργασίας

Ο πρωθυπουργός έκανε την διάκριση ανάμεσα στον πολυφορεμένο όρο «μεταρρύθμιση» και τις «αντιμεταρρυθμίσεις», επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε πολύπλευρες και ριζικές μεταρρυθμίσεις», αλλά «ο λαός πρέπει να γνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι μεταρρυθμίσεις το ίδιο».

«Υπάρχουν οι αντιμεταρρυθμίσεις που είναι η ατζέντα Μητσοτάκη που ισχυρίζεται ότι η κοινωνία θα ευημερήσει μόνο όταν οι πλούσιοι θα γίνουν πλουσιότεροι σε βάρος του κοινωνικού συνόλου», τόνισε.

«Η κυβέρνηση να κάνει πράξη το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης. Αυτό είναι πιο δύσκολο από την διαπραγμάτευση, την οποία δεν υποτιμώ», είπε ο πρωθυπουργός και κατέληξε: «αυτό το πιο δύσκολο έργο θα καταφέρουμε να φέρουμε με επιτυχία εις πέρας στο τέλος της τετραετίας».

Δημοφιλή