Τζανακόπουλος: Από το Eurogroup ζητάμε λύση με αυτά τα τρία κριτήρια αλλιώς υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής

Τζανακόπουλος: Από το Eurogroup ζητάμε λύση με αυτά τα τρία κριτήρια αλλιώς υπάρχει και η Σύνοδος Κορυφής
SOOC

Μήνυμα ότι η Ελλάδα στο Eurogroup «δεν πρόκειται να πάρει ότι της δώσουν» στέλνει η κυβέρνηση με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να ζητά μία λύση βασιζόμενη σε τρεις άξονες και δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η λύση αυτή, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς συντάκτες, θα πρέπει:

- να προσδιορίζει τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος ώστε οι ανάγκες ετήσιας αποπληρωμής του χρέους να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

- να δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους θεσμούς, και στην ΕΚΤ, να συντάξουν θετικές εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

- να περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

«Αυτό αποτελεί το κλειδί για να γεφυρωθούν όλες οι απόψεις των θεσμών», τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε με νόημα ότι «αν υπάρξουν εγγυήσεις από την πλευρά του Eurogroup ότι θα γίνουν παρεμβάσεις για την τόνωση της ανάπτυξης θα μπορεί να βρεθεί λύση».

«Αν υπάρξουν δεσμεύσεις για παρεμβάσεις που θα οδηγήσουν σε αλλαγή των προβλέψεων για την οικονομία διαμορφώνεται κοινός τόπος», τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα αποδεχθούμε οποιαδήποτε λύση δεν τηρεί τα τρία κριτήρια».

Σε διαφορετική περίπτωση, το ελληνικό πρόβλημα θα τεθεί στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Αν υπάρξουν περαιτέρω διαφωνίες στο Eurogroup, και επειδή δεν πρόκειται να πάρουμε ότι μας δώσουν, υπάρχει η δυνατότητα να πάμε στην Σύνοδο Κορυφής στις 22 Ιουνίου», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι «είναι πιθανόν να χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Από την άλλη πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις αφορούν το σύνολο της Ευρώπης και παίρνει ξεκάθαρα πολιτικό χαρακτήρα».

«Θα πρέπει το σύνολο των κυβερνήσεων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο να πάρει την απόφαση εφόσον δεν υπάρξει δυνατότητα συγκλίσεων στο προσεχές Eurogroup», εκτίμησε ο Δ. Τζανακόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι στο Eurogroup του Μαΐου υπήρξαν αποφάσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του χρέους και αυτό θα γίνει και στις 15 Ιουνίου (τα μέτρα αφορούν α) επιμήκυνση ωριμάνσεων λήξεως των ομολόγων, β) περίοδο χάριτος για τα επιτόκια και γ) επιστροφή κερδών που διακρατεί η ΕΚΤ).

«Το ζήτημα που καλούμαστε να συζητήσουμε είναι αν ο προσδιορισμός αυτός αρκεί για να δώσει μία οριστική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Οι πιθανότητες για οριστική συμφωνία είναι πάρα πολλές και όλοι εργάζονται γι’ αυτό. Πρέπει να βρούμε την αναγκαία ισορροπία ώστε όλοι να καλύπτονται και να πάμε παρακάτω», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στη στάση του ΔΝΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εκτίμησε ότι «δεν θα δεχθεί να μην πάρει τίποτα για το χρέος και να δεχθεί ένα καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του μένοντας στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ωστόσο δεν έκρυψε την δυσφορία για την ως τώρα στάση του Ταμείου. «Δεν είμαι ερμηνευτής των δηλώσεων Λαγκάρντ», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι «το ΔΝΤ ήταν εξαιρετικά πιεστικό για απαιτήσεις σε μεταρρυθμίσεις λιτότητας αλλά όταν έρχεται η ώρα να ζητήσει την άμεση λύση στο θέμα του χρέους υποχωρεί ή δίνει περισσότερο χρόνο. Αυτό δεν βοηθά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».

Δημοφιλή