ΕΙΔΗΣΕΙΣ
29/09/2017 15:29 EEST | Updated 29/09/2017 15:29 EEST

Ξανθός: Ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός για την ιλαρά

SOOC

Κανένα κλίμα πανικού δεν δικαιολογείται, αλλά ούτε και εφησυχασμός για την επιδημική έξαρση ιλαράς στη χώρα, τονίζει ο υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, που επισημαίνει πως το υπουργείο είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί τα δεδομένα.

«Ότι υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει. Για να είμαστε απολύτως σαφείς. Στο βαθμό που το αντιεμβολιαστικό κίνημα αυξάνει την επιρροή του, όπως γίνεται σε πάρα πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, και δεν ενισχύεται ο υγειονομικός φραγμός που προκαλούν τα εμβόλια, ιδιαίτερα στον παιδικό πληθυσμό, νομίζω ότι είναι μία εξέλιξη η οποία πρέπει να μας ανησυχεί και να μας κρατάει σε εγρήγορση» είπε ο Α. Ξανθός στο Ρ/Σ «Ραδιόφωνο 24/7».

Διαβάστε επίσης:

Ο υπουργός Υγείας είπε, ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης που υπάρχει στην Ελλάδα, ειδικά για τη συγκεκριμένη νόσο, την ιλαρά, είναι πάρα πολύ υψηλό, φθάνοντας στο 95% με 96%. Είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και αυτό παρέχει μία ασφάλεια, επισήμανε και συμπλήρωσε: «Επί του παρόντος υλοποιούμε τις κατευθύνσεις που μας δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία άλλαξε τις οδηγίες. Ζητάει να εμβολιάζονται τα παιδιά σε μικρότερη ηλικία, στους 12 μήνες, αντί για τους 15. Να επαναλαμβάνεται σύντομα η 2η δόση, έτσι ώστε σε αυτήν την περίοδο που υπάρχει μία επιδημική έξαρση, να ενισχύσουμε ακριβώς την ανοσιακή απάντηση η οποία υπάρχει στον παιδικό πληθυσμό και συνολικά στον πληθυσμό της χώρας».

Επίσης είπε, ότι το υπουργείο Υγείας αυξάνει το στοκ των εμβολίων στη χώρα. «Ο ΕΟΦ το παρακολουθεί, συνεννοείται με τις εταιρείες, έχουμε ζητήσει αυξημένη διαθεσιμότητα εμβολίων από τις εταιρίες προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία και επίσης αυτές τις ημέρες, με μια ειδική παρέμβαση του ΕΟΦ, απαγορεύτηκε η παράλληλη εξαγωγή εμβολίων τα οποία κυκλοφορούσαν στη χώρα προς το εξωτερικό, ακριβώς για να μην μειωθεί το διαθέσιμο στοκ».