Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα των ταμείων. Οι στόχοι του Υπουργείου

Πώς θα αξιοποιηθούν τα ακίνητα των ταμείων. Οι στόχοι του Υπουργείου
SOOC

Δημόσια πρόσκληση προς όλους τους φορείς του Δημοσίου, υπουργεία, οργανισμούς, ΟΤΑ και πανεπιστήμια πρόκειται να απευθύνει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου για την αξιοποίηση 120 κτιρίων που ανήκουν στα ασφαλιστικά ταμεία, βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και παραμένουν για χρόνια αναξιοποίητα, υλοποιώντας ένα πιλοτικό σχέδιο για την εκμετάλλευση 24 εμβληματικών ακινήτων.

Η Υπουργός μίλησε νωρίτερα στο ραδιόφωνο 24/7 επισημαίνοντας ότι «έχουν καταγραφεί συνολικά 1.126 ακίνητα, τα οποία αποτελούν δημόσια περιουσία και εξετάζεται η αξιοποίησή τους».

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε «ότι, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα υπάρχει ρύθμιση για τους απλήρωτους εργαζόμενους και την κρυμμένη εργασία».

Μόνο το 20% χρησιμοποιείται

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, η υλοποίηση του σχεδίου έχει προγραμματιστεί για τα προσεχή έτη, με τη συνδρομή της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ. Σημειώνεται ότι τα συνολικά 1.126 ακίνητα που έχουν περιέλθει στην κυριότητα των ασφαλιστικών οργανισμών, συνολικού εμβαδού 1,67 εκατ. τ.μ., μόλις το 20% αξιοποιείται. Το 49% από αυτά παραμένει κενό, το 31% έχει παραχωρηθεί και μόλις το 20% είτε είναι μισθωμένο (14%) είτε ιδιοχρησιμοποιείται (6%).

Ήδη έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τα ακίνητα διάφορα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Αγροτικής Ανάπτυξης που επιθυμεί να συγκεντρώσει το σύνολο των υπηρεσιών του σε ένα κτίριο που ανήκει στον ΕΦΚΑ και βρίσκεται στο Σύνταγμα.

Έμφαση έχει δοθεί στην αξιοποίηση αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για 5 χωρικές ενότητες, καθώς η σωστή εκμετάλλευση προς όφελος των Ταμείων θα συνδυαστεί με την αναβάθμιση του κέντρου της πρωτεύουσας.

Ελεγχόμενες επενδύσεις, προστασία του παραδοσιακού εμπορίου

Όπως σχολίασαν τόσο ο καθηγητής του ΕΜΠ όσο και η υπουργός Εργασίας, δεν θα επιτραπεί η εντατική και βίαιη αξιοποίηση των ακινήτων, αλλά θα επιδιωχθούν ελεγχόμενες επενδύσεις, με στόχο την προστασία του παραδοσιακού εμπορίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σε εφαρμογή του νόμου της αναπληρώτριας υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου, δεν αποκλείονται οι επενδύσεις στον τουρισμό, την αναψυχή, τις υπηρεσίες, αλλά και στον πολιτισμό καθώς και στην κοινωνική οικονομία.

Σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο, το σχέδιο που παρουσιάστηκε, αποτελεί ένα ακόμη βήμα σε ένα σύνολο πρωτοβουλιών και ενεργειών που ξεκίνησαν να υλοποιούνται από την παρούσα κυβέρνηση, ήδη από τον Μάιο του 2015, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το πρώτο βήμα ήταν η ολοκληρωμένη καταγραφή, που ανέδειξε την απογοητευτική εικόνα της πολιτικής απαξίωσης της περιουσίας. Το δεύτερο βήμα έγινε το 2016 με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4430/16, άρθρο 50), προκειμένου να διευκολυνθεί η αξιοποίηση της περιουσίας προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακος.

Δημοφιλή