Περί τα 10.000 άτομα «εγκλωβισμένα» στην Ειδομένη ενώ πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες στον Πειραιά

Περί τα 10.000 άτομα «εγκλωβισμένα» στην Ειδομένη ενώ πρόσφυγες καταφθάνουν κατά χιλιάδες στον Πειραιά
sooc

Χιλιάδες πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά τα τελευταία 24ωρα από τα νησιά του Αιγαίου αφού η λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας επέτρεψε την μετακίνησή τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αττική απ' όπου ξεκινούν το ταξίδι τους για τα σύνορα.

Το πρωί της Δευτέρας αποβιβάστηκαν στον Πειραιά συνολικά 3.000 πρόσφυγες, προερχόμενοι από Λέσβο και Χίο ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να αποπλεύσουν επίσης από τη Λέσβο άλλα τρία πλοία.

Ακόμη όμως και μετά το ταξίδι στην Αθήνα, τα προβλήματα δεν τελειώνουν αφού χιλιάδες πρόσφυγες βρίσκονται ουσιαστικά καθηλωμένοι στον μεθοριακό σταθμό της Ειδομένης στο Κιλκίς καθώς η πΓΔΜ «απορροφά» περιορισμένο αριθμό προσφύγων σε καθημερινή βάση.

Την Κυριακή πάντως οι Σύριοι πρόσφυγες δοκίμασαν και μια έκπληξη που όμως τους έφερε δάκρυα μάτια στα μάτια καθώς τους θύμισε έντονα την πατρίδα που άφησαν πίσω τους. Με πρωτοβουλία κατοίκων της Θεσσαλονίκης δόθηκε συναυλία στην Ειδομένη με τη βοήθεια Ποντίων μουσικών ενώ ο Σύριος καλλιτέχνης Ziad Rajab, τραγούδησε για τους συμπατριώτες του.

Περί τα 10.000 άτομα «εγκλωβισμένα» στην Ειδομένη

Στο μεταξύ μιλώντας στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο επικεφαλής της Συντονιστικής Διεύθυνσης του Κέντρου Υγείας Πολυκάστρου, Γιώργος Περπερίδης, το πρόβλημα επιδεινώθηκε και από την πρόσφατη απεργία των ναυτικών με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν αυτήν τη στιγμή περίπου 200 λεωφορεία, κυρίως με Σύρους, οι οποίοι –όπως εκτιμά– θα αναγκαστούν να περιμένουν στα σύνορα αρκετές ημέρες μέχρι να τους επιτραπεί να περάσουν στην ΠΓΔΜ. Κατά μέσο όρο επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε 50 με 60 άτομα την ώρα.

«Κοντά στους 10.000 άνθρωποι είναι καθηλωμένοι στα σύνορα και οι περισσότεροι παραμένουν μέσα στα λεωφορεία που τους μετέφεραν από την Αθήνα και την Καβάλα. Υπάρχουν μωρά που αντιμετωπίζουν, λόγω της ταλαιπωρίας και των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αναπνευστικά προβλήματα, αλλά οι γονείς τους αρνούνται να απευθυνθούν σε γιατρούς επειδή θα χάσουν τη σειρά στην ουρά που έχει σχηματιστεί προς τα σύνορα με τα Σκόπια», είπε.

Στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται εθελοντές γιατροί και τοπικές οργανώσεις που προσπαθούν να βοηθήσουν όσους αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, ενώ οι εκπρόσωποι των εθελοντικών ομάδων αναφέρουν ότι εκτός από τα είδη ένδυσης και υπόδησης απαραίτητα είναι γάλατα, βρεφικές τροφές και πάνες.

Μάλιστα, συνιστούν στους εκπροσώπους των συλλόγων και των οργανώσεων που προσφέρουν εθελοντική βοήθεια να στέλνουν τα είδη ένδυσης και υπόδησης στη Μυτιλήνη, καθώς όσοι φθάνουν εκεί από τα τουρκικά παράλια τα έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, απ΄ό,τι στην Ειδομένη.

Δημοφιλή