ΚΟΙΝΩΝΙΑ
11/05/2018 09:34 EEST | Updated 11/05/2018 18:28 EEST

Αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα στη Θεσσαλονίκη. Ποιες περιοχές θα πλήξουν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σε ποιους επιρρίπτει ευθύνες ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πού εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα

Eurokinissi

Τις πληγές της μετρά η Θεσσαλονίκη μια μέρα μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην πόλη προκαλώντας τεράστια προβλήματα σε πολλές περιοχές. Δρόμοι και ισόγεια σπιτιών πλημμύρισαν ενώ άνθρωποι παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Σταδιακά ωστόσο τα προβλήματα αποκαθίστανται. 

«Όλο το βράδυ πλέναμε το κέντρο της πόλης για να έχουμε σήμερα μια καλύτερη εικόνα», δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για την Καθαριότητα, Λάζαρος Ζαχαριάδης.

Ο κ.Ζαχαριάδης εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την προσπάθεια που έκαναν όλοι οι εργαζόμενοι τις τελευταίες ώρες προκειμένου να καθαριστούν οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και να επιδιορθωθούν άμεσα οι ζημιές στην πόλη.

«Βλέποντας και παρακολουθώντας τα δελτία καιρού και τις προγνώσεις φροντίσαμε να έχουμε καθαρά τα φρεάτια της πόλης. Παρόλα αυτά δημιουργήθηκαν προβλήματα, γιατί η πόλη δέχτηκε μεγάλη ποσότητα νερού σε μικρό διάστημα. Ήταν άμεση η κινητοποίηση του δήμου, το σύνολο των εργαζομένων και των μηχανημάτων βρέθηκαν στους δρόμους και μέσα σε 6,5 ώρες είχαμε αποκαταστήσει τα προβλήματα στην πόλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Ζαχαριάδης.

Υπογράμμισε δε πως «οι σχάρες στα φρεάτια ήταν καθαρές και γι αυτό τα νερά αποστραγγίστηκαν τόσο γρήγορα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σχάρες ”πετάχτηκαν” στον αέρα, διότι υπήρχε ροή, όμως ήταν μεγάλος ο όγκος του νερού».

Τέλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος επισήμανε ένα πρόβλημα των τελευταίων ωρών με την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών και κάλεσε τους δημότες της Θεσσαλονίκης να μην τα εναποθέτουν για λίγο στους μπλε κάδους.

«Δυστυχώς ο φορέας που έχει την ευθύνη για τα ανακυκλώσιμα υλικά από τους μπλε κάδους αρνείται να τα πάρει επειδή βράχηκαν. Είναι ένα πρόβλημα αυτή τη στιγμή, καθώς όλα τα απορριμματοφόρα είναι γεμάτα με ανακυκλώσιμο υλικό και δεν μπορούμε να πάρουμε άλλα. Γι’ αυτό ζητώ από τους συμπολίτες να μη βγάλουν τα ανακυκλώσιμα στους κάδους και να μας δώσουν μια μικρή πίστωση χρόνου», δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό ΑΕ από την πλευρά του, Γιάννης Μυλόπουλος μιλώντας στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό τόνισε πως τα εργοτάξια του Μετρό λειτούργησαν σαν λεκάνες εκτόνωσης (πλημμυρικών φαινομένων) στη διάρκεια της ισχυρής καταιγίδας, που έπληξε χθες τη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι οι εργασίες στο Μετρό συνεχίζονται κανονικά και πως από χθες ξεκίνησε η απάντληση των υδάτων που είχαν συσσωρευτεί στα εργοτάξια.

«Εκεί που είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν στο σταθμό του Σιντριβανίου και στον σταθμό Δημοκρατίας στον Βαρδάρη, ήταν τα δύο σημεία, τα δύο εργοτάξια που δέχθηκαν περισσότερο νερό, ίσως γιατί εκεί συνέβαλαν η (οδός) Λαγκαδά και η (οδός) Εθνικής Αμύνης που κατέβασαν μεγάλους όγκους νερού από την Άνω Πόλη», υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος.

«Μόλις τελείωσε η βροχή, ξεκινήσαμε να αντλούμε και το νερό το ρίχνουμε στο αποχετευτικό δίκτυο της πόλης. Απαντλούμε από τα 25-30 μέτρα, το νερό ανεβαίνει πάνω και φεύγει στο αποχετευτικό δίκτυο», σημείωσε. 

Ποιες περιοχές της χώρας θα επηρεαστούν από τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ

Στο μεταξύ, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού αναμένονται και σήμερα ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους. Από τα καιρικά φαινόμενα θα επηρεαστούν μέχρι τις βραδινές ώρες η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες καλούνται να λάβουν υπόψη τους το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού για τον ασφαλή σχεδιασμό των μετακινήσεων και των δραστηριοτήτων τους. Παράλληλα, θα πρέπει να μεριμνήσουν για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μετά τις 7μ.μ. η υδροδότηση

Λίγο μετά τις 7 μ.μ. απόψε, θα ξεκινήσει η τροφοδοσία του κέντρου της Θεσσαλονίκης με νερό, από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου, εφόσον εξακολουθεί να πληροί τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, μετά και την επαναληπτική εξέτασή τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΥΑΘ

Με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας, στο αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου, θα υδροδοτηθεί άμεσα το κέντρο της Θεσσαλονίκης, που παραμένει από χτες χωρίς νερό, ενώ και στις περιοχές στις οποίες υπήρξε σήμερα προγραμματισμένη διακοπή υδροδότησης (Συκιές, Εύοσμος, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη κ.λπ.) θα εξομαλυνθεί σταδιακά η κατάσταση, δεδομένου ότι οι δεξαμενές τροφοδοσίας είναι ήδη γεμάτες.

Η ΕΥΑΘ επισημαίνει ότι η υδροδότηση της πόλης καθυστέρησε ακριβώς για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα νερού είναι σε κάθε περίπτωση η ενδεδειγμένη και διαβεβαιώνει ότι ”κατά συνέπεια δεν τίθεται κανένα θέμα ασφάλειας του νερού που φτάνει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων”.

Eurokinissi

Μέχρι τις 4 μετά το μεσημέρι, οπότε θα έχουν εξαχθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων για την ποιότητα του πόσιμου νερού, θα συνεχίζεται η διευθέτηση και η κατανομή υδροδότησης σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα Παρασκευή ο Λευκός Πύργος θα παραμείνει κλειστός, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου, μετά τη χθεσινή νεροποντή από την οποία πλημμύρισε η είσοδος του μνημείου. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δεν είναι γνωστό αν ο Λευκός Πύργος θα ανοίξει αύριο, καθώς οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό κλήθηκε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που απεγκλώβισε επισκέπτες, καθώς δεν μπορούσαν να βγουν από την κεντρική έξοδο λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Eurokinissi

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, γίνεται από το πρωί διανομή εμφιαλωμένου νερού σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, ενώ τροφοδοτούνται με νερό και ορισμένα νοσοκομεία. 

Η διακοπή υδροδότησης που παρατηρείται από χθες στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της νεροποντής στην πόλη, επηρέασε και το Δικαστικό Μέγαρο, το οποίο παραμένει από χθες χωρίς νερό, με αποτέλεσμα να εγείρονται ζητήματα υγιεινής και υγειονομικής ασφάλειας.

Για το θέμα αυτό επικοινώνησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διοίκησης Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, Αεροπαγίτης Αντώνης Τσαλαπόρτας, με τη διοίκηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ). Η εταιρεία, κατόπιν αιτήματος του πρώτου ανέλαβε να αποστείλει μπουκαλάκια με εμφιαλωμένο νερό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανακοίνωση που είχε δώσει στη δημοσιότητα τις πρωινές ώρες η ΕΥΑΘ, η διακοπή της υδροδότησης στο κέντρο της πόλης -που παραμένει από χθες, Πέμπτη, χωρίς νερό- θα συνεχιζόταν και σήμερα εξαιτίας της θολότητας του νερού που τροφοδοτείται από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου.

Eurokinissi

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση της ΕΥΑΘ

«Προκειμένου να υδροδοτηθούν σταδιακά από τις 6 το πρωί η Τούμπα, περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης όπως Μπότσαρη, Μαρτίου, Ανάληψη, Χαριλάου και Βότση, αλλά και η Πυλαία κι η Καλαμαριά, που είχαν πολύωρες διακοπές από χτες το μεσημέρι, θα γίνει η ακόλουθη διαχείριση:

- θα κοπεί το νερό από τις 6 π.μ. σε Εύοσμο, Ωραιόκαστρο, Σταυρούπολη, Πεύκα, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Νεάπολη, Επταπύργιο - Άγιο Παύλο - Άνω Πόλη - Πανόραμα.

- έχει ήδη κοπεί από τα μεσάνυχτα στις Συκιές.

Οι Αμπελόκηποι και η Μενεμένη θα συνεχίσουν να έχουν προβλήματα υδροδότησης μέχρι τις 10 π.μ. περίπου, ενώ χωρίς νερό θα παραμείνουν δυστυχώς η Ξηροκρήνη, το κέντρο της Θεσσαλονίκης, οι Σαράντα Εκκλησιές κι η Ευαγγελίστρια.

Από το πρωί η ΕΥΑΘ Α.Ε., σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μασούτης Α.Ε., θα μεταφέρει εμφιαλωμένα νερά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της πόλης για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών αναγκών τους.

Επιπλέον, στην Καμάρα και στην Πλατεία Αριστοτέλους θα μοιράζονται εμφιαλωμένα νερά στους πολίτες. Επίσης, γίνονται προσπάθειες να ενισχυθούν με νερό όσα νοσοκομεία και κλινικές έχουν ελλειμματική τροφοδοσία. Συνεννοήσεις γίνονται ακόμη με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το ΓΕΕΘΑ για διάθεση υδροφόρων οχημάτων μεταφοράς πόσιμου νερού για κάλυψη αναγκών.

Νεότερη ανακοίνωση αναμένεται στις 5 μ.μ.».

Από χθες Πέμπτη μέχρι και σήμερα το πρωί στις 07:30 οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντλήσεις υδάτων έφτασαν τις 450.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επιστράτευσε 20 συνεργεία με συνολικά 40 πυροσβέστες, οι οποίοι συνέδραμαν σε διάφορες περιπτώσεις.

Συνολικά, η Πυροσβεστική προχώρησε σε 100 αντλήσεις υδάτων. 

Σοβαρές καταστροφές προκλήθηκαν και στην Ανθοέκθεση, που φιλοξενείται από τις 28 Απριλίου στην ΔΕΘ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης και των ζημιών, που αυτή προκάλεσε, η Ανθοέκθεση θα παραμείνει σήμερα, Παρασκευή, κλειστή.

Το πρωί ολοκληρώθηκε η άντληση υδάτων από κλιμάκιο της πυροσβεστικής στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων, κοντά στην περιοχή όπου χθες χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν τέσσερα άτομα. Το κέντρο της Πυροσβεστικής δέχεται και σήμερα κλήσεις για χθεσινά συμβάντα και έξι συνεργεία βρίσκονται επί ποδός για την αποκατάσταση πλημμυρών.

Διακοπές ρεύματος

Αποκαταστάθηκε -με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις κτηρίων- η ηλεκτροδότηση στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες την πόλη.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης, στις περιοχές όπου βρίσκονται οι τρεις υποσταθμοί εκτός τάσης (Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του λιμένος Θεσσαλονίκης), οι καταναλωτές ηλεκτροδοτούνται από γειτονικούς υποσταθμούς.

«Ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, όπως για παράδειγμα μία πολυκατοικία. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης», ανέφερε.

Eurokinissi

Κλειστά σχολεία 

Στο μεταξύ, κλειστά παρέμειναν σήμερα και ορισμένα σχολεία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα προβλήματα που δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή νεροποντή.

Ειδικότερα, στον δήμο Θεσσαλονίκης, κλειστά παρέμειναν το 37ο και το 41ο δημοτικό σχολείο, καθώς και το 28 - 29ο και το 64ο Νηπιαγωγεία.

Στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, δεν λειτούργησαν το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 3ο, το 10ο και το 12ο Νηπιαγωγείο Ελευθερίου Κορδελιού, το 7ο και 11ο Νηπιαγωγείο Ευόσμου, καθώς και το τμήμα Γ1 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και το τμήμα Ε2 του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τα οποία στεγάζονται στο ίδιο κτίριο με το 7ο & 11ο Νηπιαγωγεία Ευόσμου. 

Eurokinissi
Eurokinissi
Eurokinissi

 Μπουτάρης: Ευθύνη για τις ζημιές έχουμε όλοι μας

Ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι υπηρεσίες του δήμου τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ολόκληρη την πόλη από τη χθεσινή έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ ”Πρακτορείο 104,9 FM” υποστήριξε -μεταξύ άλλων- πως ο κεντρικός δήμος δεν έχει αρμοδιότητα για νερό, ρεύμα και χειμάρρους και μίλησε για ευθύνες όσων μπάζωσαν τα ρέματα.

«Η χθεσινή καταιγίδα ήταν εξαιρετικού μεγέθους. Είμαι 75 χρονών δεν θυμάμαι τη Θεσσαλονίκη να έχει υποστεί τέτοια καταστροφή. Έπεσαν 70 τόνοι νερό ανά στρέμμα σε μια ώρα. Πρακτικά σημαίνει ότι για να απορροφηθεί τόσο νερό από το υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο, θα έπρεπε το δίκτυο να έχει τη διατομή μιας σήραγγας του μετρό», δήλωσε ο κ.Μπουτάρης.

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες ευθύνες παραδέχτηκε πως «ευθύνη υπάρχει σε όλους, ακόμη και στον δήμο. Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Ούτε η ΕΥΑΘ είναι αρμοδιότητα του δήμου, ούτε η ΔΕΗ, οι χείμαρροι είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας».

Παράλληλα, κατηγόρησε όλους όσοι «κοροϊδεύουν τη Θεσσαλονίκη ως ρεζίλι – σίτι”», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανθεκτικών πόλεων το “Resilient Cities”, το οποίο κάποιοι διανοητικά καθυστερημένοι το κοροϊδεύουν, γιατί λέγεται έτσι στα αγγλικά. Οι δικοί μας εξυπνάκηδες το λένε ”ρεζίλι- σίτι”. Δεν είναι όμως έτσι. Αυτή τη δουλειά κάνει το πρόγραμμα. Προσπαθεί να προετοιμάσει τη Θεσσαλονίκη για μεγάλες φυσικές καταστροφές, όπως είναι πλημμύρες, πυρκαγιά, σεισμός, καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Πώς θα μπορέσουμε να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε».

Για τα σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης προανήγγειλε πως θα εισηγηθεί στις τεχνικές υπηρεσίες να τοποθετηθούν μικρές δεξαμενές νερού προκειμένου να μην υπάρξουν άλλη φορά προβλήματα από τις διακοπές της υδροδότησης με την υγιεινή και την ασφάλεια των μαθητών.

 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • MotionTeam
 • SOOC
 • SOOC
 • SOOC
 • Eurokinissi
 • Eurokinissi

Την ίδια ώρα ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, με αφορμή τα χθεσινά πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη μέσα από ανακοίνωσή του ζητά να καθαριστούν οι εκβολές και η κοίτη του χειμάρρου του Δενδροποτάμου και των ρεμάτων τα οποία καταλήγουν στον συγκεκριμένο χείμαρρο.

(Με πληροφορίες από thestival.gr,voria.gr)