ΔΙΕΘΝΕΣ
29/11/2017 19:05 EET | Updated 30/11/2017 12:11 EET

Όταν ένα παγόβουνο αποκολλάται από παγετώνα. Μεγάλες εικόνες από τη Χιλή

Σπάνιες οι αποκολλήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Ένα μεγάλο παγόβουνο αποκολλήθηκε από τον παγετώνα Γκρέι στη νότια Χιλή με τις αρχές να δηλώνουν ότι δεν είναι γνωστός ακόμα ο λόγος που προκλήθηκε η αποκόλληση.

Σε φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από υπηρεσία της χώρας αποτυπώνεται το μέγεθος του παγόβουνου το οποίο έχει επιφάνεια 350x380 μέτρων και φαίνεται να επιπλέει μέσα σε μία παγωμένη λιμνοθάλασσα στα νότια της χώρας.

 

 

Όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του πάρκου, Torres del Paine (σ.σ.: Σπίτι του Παγετώνα), τέτοιου είδους αποκολλήσεις είναι σπάνιες και δεν έχουν σημειωθεί από τις αρχές τις δεκαετίας του 1990. Από την άλλη, ο δρ. Ricardo Jaña από το Ινστιτούτο Χιλιανής Ανταρκτικής, τονίζει σε δηλώσεις του ότι το παγόβουνο που αποκολλήθηκε ήταν μεγαλύτερο από το αναμενόμενο. Όπως σημείωσε πάντως ο ίδιος, αν και αυτή ήταν μία κατάσταση που την είχαν προβλέψει, δεν περίμεναν να αποκολληθεί ένα τόσο μεγάλο κομμάτι.

Το Torres del Paine είναι ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της Χιλής, και κάθε χρόνο το επισκέπτονται περισσότεροι από 115.000 τουρίστες.

Ο παγετώνας Γκρέι πριν την αποκόλληση είχε πλάτος 6 χιλιομέτρων και ύψος μεγαλύτερο από 30 μέτρα.

(Με πληροφορίες από Guardian και Reuters)