Είκοσι χρόνια από τον πόλεμο στο Ιράκ

Γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές ερμηνείες για τα αίτια του πολέμου;
Goran Tomasevic via Reuters

Ο πόλεμος στο Ιράκ αποτέλεσε μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αποτυχίας της Αμερικανικής Εξωτερικής πολιτικής μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Τα γεγονότα που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου αποτελούν μέχρι και σήμερα ένα πάζλ που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον τόσο των ακαδημαϊκών όσο και των αναλυτών.

Κατά την διάρκεια των ετών έχουν γίνει πλείστες προσπάθειες να αποκωδικοποιηθούν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο. Οι περισσότερες μελέτες έχουν υιοθετήσει μια κριτική στάση απέναντι στον πρόεδρο, τον οποίο κατηγορούν πως έπεσε θύμα μιας ομάδας νεοσυντηρητικών όπως ο Paul Wolfowitz, ο Donald Rumsfeld κ.α.

Άλλες μελέτες εστιάζουν στον χαρακτήρα του καθεστώτος του Ιράκ και αναφέρουν πως έπρεπε να δοθεί ένα τέλος στον αυταρχικό ηγέτη. Ακόμα άλλοι, αναφέρονται στην αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών να εκμαιεύσουν βάσιμες πληροφορίες για την κατάσταση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράκ.

Τέλος, πιο σύγχρονες μελέτες αναδεικνύουν τον ρόλο του Κογκρέσου και την πίεση που άσκησε στην προεδρία Κλίντον για την υιοθέτηση του νόμου για την Απελευθέρωση του Ιράκ το 1998, που έκανε την αλλαγή καθεστώτος επίσημη πολιτική των Η.Π.Α στο Ιράκ.

Αυτή η πλειάδα πιθανών εξηγήσεων όσον αφορά τα κίνητρα που οδήγησαν στον πόλεμο του Ιράκ δυσκολεύει την αποτίμηση των πραγματικών αιτιών του πολέμου. Ελλείψει εγγράφων που να δίνουν μια πιο πλήρη εικόνα των συνθηκών που συνεισέφεραν στην απόφαση το μόνο που απομένει είναι μια προσπάθεια ερμηνείας των γεγονότων από διαφορετικές οπτικές.

Το αντικείμενο των διεθνών σχέσεων διαφέρει από τις φυσικές επιστήμες διότι δεν έχει την δυνατότητα να διενεργήσει πειράματα τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν αντικειμενικές απαντήσεις σχετικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις των συμβάντων που αφορούν το πεδίο.

Ωστόσο, τα θεωρητικά και μεθοδολογικά εργαλεία που έχει αναπτύξει δίνουν την δυνατότητα στους μελετητές να κάνουν μια συστηματική μελέτη των γεγονότων και να αναπτύξουν τις δικές τους ερμηνείες σχετικά με τα αίτια και τις επιπτώσεις. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει τις διεθνείς σχέσεις ως επιστημονικό πεδίο.

Δημοφιλή