«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα», δηλώνει ο Καμμένος για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα», δηλώνει ο Καμμένος για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
sooc

Μετά τις δηλώσεις που έκανε από το Βουκουρέστι περί «ομηρίας» των ελλήνων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος επανέρχεται με νέες δηλώσεις τους στην γαλλική εφημερίδα Liberation και εστιάζει στις τουρκικές προκλήσεις.

«Είμαστε πολύ κοντά σε ένα θανατηφόρο ατύχημα. Όταν ο εναέριος χώρος μας παραβιάζεται, στέλνουμε τα μαχητικά μας να απωθήσουν τα τουρκικά. Τότε είμαστε, αναγκαστικά, στο έλεος ενός ατυχήματος το οποίο μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να επεκταθεί στην ακτοφυλακή, στο ναυτικό... Με την παραβίαση του εναέριου και υδάτινου χώρου της Ελλάδας, η Άγκυρα προσπαθεί επίσης να ασκήσει πίεση και στην Ευρώπη. Αυτός είναι και ο λόγος που ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους συμμάχους μας και το ΝΑΤΟ για κάθε περιστατικό. Είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τα εδάφη μας όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη».

Για το θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών αναφέρει πως «Αυτή η υπόθεση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. Οι δύο στρατιωτικοί περιπολούσαν μια περιοχή που είναι γνωστή για εμπορία ανθρώπων και αποτελούν σημείο παράνομης εισόδου για μετανάστες...Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος της Ελλάδας. Τέτοια περιστατικά πρέπει να επιλύονται ειρηνικά».

Ωστόσο, «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η υπόθεση να γίνει ένα πολιτικό θρίλερ χωρίς τέλος».

Η Liberation πάντως σχολιάζει πως η μόνη περίπτωση οι στρατιωτικοί να αφεθούν ελεύθεροι είναι Άγκυρα και Αθήνα να συμφωνήσουν να «ανταλλάξουν» τους φυλακισμένους τους.

Ο κ.Καμμένος ξεκαθαρίζει επίσης πως η Ελλάδα προτιμά «μια Τουρκία ευρωπαϊκή από μια Τουρκία ισλαμική. Γι′ αυτό και στηρίζουμε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τέλος, σε ότι αφορά το Σκοπιανό δηλώνει: «Η πΓΔΜ έχει μόνο να κερδίσει από μία συμφωνία με την Ελλάδα για το μελλοντικό της όνομα. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορέσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η χρήση του ονόματος “Μακεδονία” δεν είναι ζήτημα ελληνικού εγωισμού αλλά ιστορικής αλήθειας και πολιτισμού όχι μόνο ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού. Στο σχέδιο του ευρωπαϊκού συντάγματος που συνέταξε ο Valéry Giscard d’Estaing το 2004, το άρθρο 1 διευκρίνιζε ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός βασίζεται στον ελληνικό. Κάνει αναφορά και στην ιστορία του Μεγάλου Αλέξάνδρου, το βασιλιά της Μακεδονίας που μιλούσε ελληνικά και όχι στην ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ως σλάβου βασιλιά. Μόλις την εποχή του Τίτο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το όνομα «Μακεδονία». Ήθελε να δημιουργήσει μια Μακεδονία του Αιγαίου. Υπάρχουν σύμβολα που πρέπει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν».

Δημοφιλή