Η γηραιά, μοναδική κάτοικος σε ένα σύμπλεγμα νησιών που διεκδικούν Ν. Κορέα και Ιαπωνία

Ζει στο νησί από το 1991 μαζί με το σύζυγό της που πέθανε πέρυσι.

Το 1991, η Kim Sin-yeol και ο σύζυγός της πήραν μια τολμηρή απόφαση. Να μετακομίσουν σε ένα απομονωμένο νησί που βρίσκεται και στην καρδιά μιας μακρόχρονης εδαφικής διαμάχης μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας. Επί του παρόντος τα νησιά Dokdo που βρίσκονται στην Ανατολική Θάλασσα, ανήκουν στη Σεούλ, όπως δηλώνει η Ν.Κορέα. Η Ιαπωνία, ωστόσο, αποκαλεί τα νησιά Takeshima και τη θάλασσα που τα περιβάλλει, Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Για χρόνια, το ζευγάρι ήταν οι μόνοι κάτοικοι των μικρών ηφαιστειογενών νησιών, παρόλο που περιοδικά αποβιβάζονταν σε αυτά εκπρόσωποι των αρχών, υπεύθυνοι για τη λειτουργία των φάρων, τουρίστες.

Τον περισσότερο καιρό όμως το ζευγάρι ήταν μόνο του ενώ όταν ο καιρός ήταν κακός ήταν αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αλλά δεν ανησυχούσαν καθώς οι ψαριές ήταν πάντα πλούσιες και δεν στερήθηκαν ποτέ την τροφή. Η δε Κιμ είχε εργαστεί ως «haenyeo»- μια ονομασία που αναφέρεται στις γυναίκες που κάνουν ελεύθερη κατάδυση και κατάγονται από την περιοχή Jeju. Οι δε γυναίκες της περιοχής αυτής χαρακτηρίζονται από το ελεύθερο πνεύμα τους και την σιδερένια θέλησή τους, ενώ η φιγούρα μιας haenyeo θεωρείται αντιπροσωπευτική της μητριαρχικής κοινωνίας του Jeru.

H Κιμ, που όπως φαίνεται διαθέτει αυτά τα χαρίσματα, σταμάτησε μόλις το 2017 να κάνει ελεύθερες καταδύσεις καθώς η υγεία της δεν της το επέτρεπε πλέον.

Η ζωή είναι ήρεμη

Τον περασμένο Οκτώβριο πέθανε και ο σύζυγός της και τώρα, σύμφωνα με το CNN, η γυναίκα, σε ηλικία 81 ετών είναι η μόνη κάτοικος των ηφαιστειογενών νησιών.

Ωστόσο δεν σκέφτεται να τα εγκαταλείψει αφού όπως είπε στον γαμπρό της, «η ζωή στο Dokdo είναι ήρεμη» και εκείνος συμπληρώνει πως «το ότι είναι εκεί, γαληνεύει το μυαλό της».

Έτσι μόλις ολοκληρωθούν οι επισκευές στην κατοικία της στο νησί θα εγκαταλείψει και πάλι στο σπίτι της κόρη της- όπου φιλοξενείται αυτό το διάστημα- και θα επιστρέψει.

Την ίδια επιθυμία να εγκατασταθούν στο νησί έχουν εκφράσει στο μεταξύ και άλλοι Κορεάτες αλλά όπως έχουν εξηγήσει οι αρχές, υπάρχει διαθέσιμος χώρος μόνο για ένα νοικοκυριό.

Βέβαια καθώς η υγεία της γυναίκας επιδεινώνεται με τα χρόνια, η κόρη της και ο γιος της σχεδιάζουν να εγγραφούν ως μόνιμοι κάτοικοι των νησιών και να ζουν εκ περιτροπής με την ηλικιωμένη γυναίκα. Η κόρη της 81χρονης μάλιστα, σχεδιάζει με την άδεια που έχει κληρονομήσει από τον πατέρα της, να πουλάει σαπούνια και θαλασσινά στους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά με το ferry.

Η διαμάχη

Η διαμάχη για τα νησιά σηματοδοτεί μια ακόμη όψη των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών που έχουν τις ρίζες τους στην κατοχή της Κορεατικής Χερσονήσου από την ιαπωνική αυτοκρατορία κατά το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Η Ιαπωνία υποστηρίζει πως η Νότια Κορέα έχει καταλάβει παράνομα τα νησιά και επιμένει πως ανήκαν στην ιαπωνική επικράτεια από τον 17ο αιώνα. Η Νότια Κορέα από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως τα νησιά – στην καρδιά μιας θαλάσσιας περιοχής που εκτιμάται ότι «κρύβει» υποθαλάσσια αποθέματα φυσικού αερίου, της ανήκουν από τον 6ο αιώνα. Καταβάλλει δε προσπάθειες εδραίωσης του ελέγχου της επί των νησιών από τη δεκαετία του 1950, οπότε τοποθέτηση ένοπλους φρουρούς στην περιοχή.

Τα νησιά βρέθηκαν μάλιστα και στο επίκεντρο μιας πρόσφατης διπλωματικής διαμάχης όταν κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στη Νότια Κορέα σε μια σημαία κατά την τελετή έναρξης απεικόνιζε τα νησιά και τα εμφάνιζε ως μέρος της Κορεατικής Χερσονήσου. Μετά τις διαμαρτυρίες από την πλευρά της Ιαπωνίας, η σημαία άλλαξε.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή