Κορονοϊός: "Είναι ασταμάτητος", "Αποτύχαμε" - Απογοήτευση επιστημόνων ενώ τα κρούσματα έφτασαν τα 20 εκατ.

Γιατροί επιρρίπτουν ευθύνες σε κυβερνήσεις πως πολιτικοποιώντας το θέμα και μη στέλνοντας σαφές μήνυμα στους πολίτες, έχουν ευθύνη για την αδιαφορία στην τήρηση των μέτρων και κατά συνέπεια την εξάπλωση ιού.
Κόκκινη μπογιά, που συμβολίζει το αίμα, στα σκαλιά της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αγγλία στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της οργάνωσης Extinction Rebellion για τους θανάτους ιθαγενών από κορονοϊό στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται πως δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των αυτοχθόνων που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.
Κόκκινη μπογιά, που συμβολίζει το αίμα, στα σκαλιά της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αγγλία στο πλαίσιο διαμαρτυρίας της οργάνωσης Extinction Rebellion για τους θανάτους ιθαγενών από κορονοϊό στη Βραζιλία. Η κυβέρνηση της χώρας κατηγορείται πως δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία του πληθυσμού των αυτοχθόνων που είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.
ASSOCIATED PRESS

Απογοήτευση, θλίψη, θύμος. Μερικά μόνο από τα συναισθήματα που εκφράζουν επιστήμονες καθώς η πανδημία κορονοϊού επελαύνει στον πλανήτη -ξεπερνώντας πλέον τα 20εκατ. κρούσματα- και παράλληλα βλέπουν κυβερνήσεις και πολίτες να μην παίρνουν στα σοβαρά τον κίνδυνο που συνιστά η εξάπλωση του ιού.

″Αποτύχαμε, ως χώρα, ως κυβέρνηση, ως κοινωνία, να περάσουμε ένας σαφές μήνυμα, διάφανο” σχετικά με τους κινδύνους της πανδημίας, δηλώνει με θλίψη η Νατάλια Πάστερνακ μικροβιολόγος, που εδώ και καιρό προσπαθεί να ταρακουνήσει κυβέρνηση και πολίτες στη Βραζιλία. Τώρα η χώρα μετρά περισσότερα από 3εκατ κρούσματα και πάνω από 100.000 νεκρούς.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ με τα περισσότερα από 5εκατ. κρούσμα και τους σχεδόν 65.000 νεκρούς, επιστήμονες και γιατροί μοιάζουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι. ”Το θέμα έχει πολιτικοποιηθεί. Θα πρεπε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο μήνυμα από την αρχή για τη χρήση μάσκα προκειμένου να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας. Τώρα πια είναι πολύ αργά. Με το κλίμα που έχει πλέον δημιουργηθεί, νομίζω πως είναι ασταμάτητη [σ.σ. η μετάδοση του ιού] και θα πεθάνουν πολλοί περισσότεροι απ′ οτι εάν η πολιτική δεν εμπλεκόταν σε θέματα υγείας”, λέει γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς το Γουινσκόσιν καθώς όλα τα μοντέλα δείχνουν πως η πανδημία θα σαρώσει τώρα της Μεσοδυτικές Πολιτείες. Ήδη ”είναι ξεκάθαρο τώρα πως από την Ινδιάνα, το Οχάιο έως το Κεντάκι και το Μιζούρι αλλά και νοτιότερα στο Ιλλινόι και στο Μίσιγκαν, έχουμε σημαντική αύξηση” αναφέρει το PolicyLab του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια.

Την ίδια στιγμή τα καμπανάκια κινδύνου σημαίνουν διαρκώς τελευταία σε πολλές χώρες της Ευρώπης με τον αριθμό των κρουσμάτων να ακολουθεί αυξητική τάση: Ουκρανία-1.119, Ρουμανία -1.145, Ηνωμένο Βασίλειο - 1.062, Πολωνία - 624, Βέλγιο-617 ενώ Ισπανία και Γαλλία δεν έχουν εκδώσει νέα στοιχεία για ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Σημειώνεται δε πως το οι αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο σκέφτονται να σταματήσουν την ενημέρωση για νέα κρούσματα και νεκρούς σε ημερήσια βάση και να υπάρχει μόνο δημοσιοποιημένη καταγραφή σε εβδομαδιαία βάση.

Μιζούρι, ΗΠΑ
Μιζούρι, ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 20.026.186, οι νεκροί ανέχονται σε 734.020 ενώ έχουν αναρρώσει 12.900.661 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 64.827 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (3) - 44.466 νεκροί, 2.215.074 κρούσματα

Σταθερά πρώτη πλέον η χώρα σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων και το τελευταίο 24ωρο έφτασε τους 62.117 (πολύ κοντά στο ρεκόρ της προηγούμενης μέρας) ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξάνει διαρκώς και έφτασαν τους 1.013.

ΗΠΑ (1) - 165.617 νεκροί, 5.199.444 κρούσματα

Παρά τη σχετική μείωση από τα μέσα Ιουλίου ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού παραμένει πολύ υψηλός. Το τελευταίο 24ωρο προστέθηκαν ακόμη 47.849 κρούσματα και 534 θάνατοι αριθμός που σηματοδοτεί πάντως μια πολύ μεγάλη μείωση.

Ινδία
Ινδία
ASSOCIATED PRESS

Βραζιλία (2) - 101.136 νεκροί, 3.035.582 κρούσματα

Συνεχίζεται η ακανόνιστη καταγραφή κρουσμάτων και νεκρών στη χώρα με αποτέλεσμα άλλοτε την εκτίναξη των αριθμών και άλλοτε την θεαματική πτώση. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 22.213 κρούσματα και ακόμη 593 θάνατοι.

Κολομβία (8) - 12.842 νεκροί, 387.481 κρούσματα

Σταθερά πολύ υψηλός για τα δεδομένα της χώρας, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων ενώ το τελευταίο 24ωρο οι αρχές κατέγραψαν ακόμη 10.611 και 302.

Κηδείες αυτοχθόνων στο Περού
Κηδείες αυτοχθόνων στο Περού
CARLOS MAMANI via Getty Images

Περού (7) - 21.072 νεκροί, 478.024 κρούσματα

Επίσης υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων φορέων του ιού στη χώρα, που το τελευταίο 24ωρο ανέφερε 7.012. Ο δε αριθμός των νεκρών δεν παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές από τα τέλη Ιουλίου που καταγράφηκε μια αξιοπρόσεκτη πτώση και ανακοινώθηκαν 228.

  • Το Περού των 33 εκατομμυρίων κατοίκων κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής ως προς τους αριθμούς των θανάτων και των μολύνσεων εξαιτίας της πανδημίας, πίσω από τη Βραζιλία και το Μεξικό. Η αναζωπύρωση της πανδημίας που διαπιστώνεται στο Περού από τις αρχές Αυγούστου καταγράφεται πέντε εβδομάδες μετά το τέλος των μακρών περιοριστικών μέτρων. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ενισχύσει εκ νέου τα μέτρα της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και να επεκτείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα, ως και επιβάλλει απαγόρευση εξόδου από το σπίτι τις Κυριακές. Η περουβιανή οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα εξαιτίας της παρατεταμένης καραντίνας. Την Παρασκευή, σε ορισμένες περιοχές επιβλήθηκαν εκ νέου περιορισμοί, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των συνόρων ως την 31η Αυγούστου. Τα εστιατόρια άνοιξαν ξανά τον Ιούλιο, ενώ οι αεροπορικές και οι οδικές μετακινήσεις επιτράπηκαν ξανά εντός της χώρας, όμως τα μαθήματα στα σχολεία ανεστάλησαν για το υπόλοιπο της χρονιάς. Ο περουβιανός Τύπος δημοσίευσε εξάλλου χθες Κυριακή φωτογραφίες πολλών ανθρώπων χωρίς μάσκες σε παραλίες της πρωτεύουσας, μολονότι η χρήση της είναι υποχρεωτική στους δημόσιους χώρους.

Ουκρανία
Ουκρανία
SOPA Images via Getty Images

Νότιος Αφρική (5) - 10.408 νεκροί, 559.859 κρούσματα

Συνεχίζεται η γενικότερη τάση μείωσης στον αριθμό των νέων κρουσμάτων και το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν ακόμη 6.671 ενώ σημαντική ήταν και η μείωση των θανάτων σε 198.

Μεξικό (6) - 52.298 νεκροί, 480.278 κρούσματα

Χωρίς σημαντικές μεταβολές ο αριθμός των κρουσμάτων με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 4.376 καθώς και 292 θανάτους.

Ρωσία (4) - 14.931 νεκροί, 887.536 κρούσματα

5.189 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσής τους ενώ σημαντική μείωση καταγράφηκε και στον στον αριθμό των νέων θανάτων που έφτασαν τους 77.

Αργεντινή
Αργεντινή
RONALDO SCHEMIDT via Getty Images

Αργεντινή (17) - 4.606 νεκροί, 246.499 κρούσματα

Τρίτο 24ωρο σημαντικής μείωσης του αριθμού των κρουσμάτων και των θανάτων στη χώρα με τις αρχές να ανακοινώνουν ακόμη 4.688 και 83.

Φιλιππίνες (22) - 2.270 νεκροί, 129.913 κρούσματα

Μειωμένος ο αριθμός των θανάτων και αυξημένος ο αριθμός των νεκρών το τελευταίο 24ωρο στη χώρα καθώς ανήλθαν σε 3.028 και 61. Ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί πως και σε αυτή τη χώρα ερωτηματικά σχετικά με την καταγραφή των κρουσμάτων.

Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
ASSOCIATED PRESS

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Αυστραλία: Κατέγραψε τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, αν και ο αριθμός των μολύνσεων στην πολιτεία της Βικτώρια, που αποτελεί την κυριότερη εστία εξάπλωσης υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν δύο εβδομάδων. Οι αρχές ανακοίνωσαν 19 θανάτους και 323 νέα κρούσματα και συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει περίπου 21.407 κρούσματα και 314 θανάτους.

Ισραήλ: Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επτά νέους θανάτους και 678 κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας έφθασε έτσι τους 600 νεκρούς επί συνόλου 83.002 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων ανέρχεται σε 24.867 ενώ οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στη χώρα συνεχίζονται. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 395, οι άνθρωποι που κρίθηκε ότι έχουν αποθεραπευτεί έχουν φθάσει τους 57.533. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται καθημερινά στα 60.000, μέτρο που κοστολόγησε στα 4 δισεκ. νέα σέκελ (περίπου 1 δισεκ. ευρώ). Επί του παρόντος τις καθημερινές γίνονται κατά μέσον όρο 25.000 τεστ, ενώ τα Σαββατοκύριακα ενίοτε λιγότερα από 10.000.

Ισραήλ
Ισραήλ
JACK GUEZ via Getty Images

Τουρκία: Ο υπουργός Υγείας γνωστοποίησε ότι καταγράφηκαν 15 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 1.182 νέα κρούσματα. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην Τουρκία έως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 5.844 νεκρούς επί συνόλου 240.804 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας μέσω Twitter.

Υεμενη: Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στις περιοχές της εμπόλεμης Υεμένης οι οποίες τελούν υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης έφθασε τους 1.804 χθες Κυριακή, καθώς εντοπίστηκαν επτά νέα. Σε λακωνική ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της COVID-19 ανέρχεται σε 515. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των ανθρώπων που κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν έφθασε τους 913. Δεν είναι διαθέσιμα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι — θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν — και τμημάτων του υεμενίτικου στρατού που έχουν συμμαχήσει μαζί τους. Οργανώσεις αρωγής εκφράζουν φόβους ότι το εύρος της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μάλλον είναι πολύ πιο εκτεταμένο απ’ ό,τι αναγνωρίζει η κυβέρνηση, ενώ το σύστημα υγείας και πολλές υποδομές στην Υεμένη έχουν διαλυθεί έπειτα από χρόνια πολέμου.

Βέλγιο
Βέλγιο
FRANCOIS WALSCHAERTS via Getty Images

Popular in the Community