22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
15/09/2020 22:48 EEST | Updated 15/09/2020 22:49 EEST

«Είναι ρωσικός πλανήτης»: Στην εξερεύνηση της Αφροδίτης εστιάζει εκ νέου η Ρωσία

Δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκοζίν.

buradaki via Getty Images

Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τη δική της αποστολή στην Αφροδίτη, πέρα από τη σχεδιαζόμενη κοινή αποστολή Venera-D με τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαστημικής της υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκοζίν, που σχολίασε πως ο πλανήτης- δεύτερος κοντινότερος στον Ήλιο- είναι «ρωσικός».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του RT, o Ρογκοζίν, μιλώντας στην έκθεση HeliRussia-2020, ανακοίνωσε πως η Roscosmos σχεδιάζει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην Αφροδίτη.

«Πιστεύουμε ότι η Αφροδίτη είναι ένας ρωσικός πλανήτης, οπότε δεν θα έπρεπε να μείνουμε πίσω» είπε σχετικά. «Οι αποστολές στην Αφροδίτη εντάσσονται στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος για την εξερεύνηση του Διαστήματος από τη Ρωσία το 2021-2030».

Σύμφωνα με τα παρόντα σχέδια, η επόμενη ρωσική αποστολή στην Αφροδίτη προορίζεται για τα τέλη της δεκαετίας του 2020- μια κοινή αποστολή της Roscosmos και της NASA. Επιπρόσθετα, η χώρα αναπτύσσει το δικό της πρόγραμμα εξερεύνησης της Αφροδίτης, για την αποστολή τουλάχιστον τριών ερευνητικών σκαφών στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Σημαντικό στοιχείο ζωής εντοπίστηκε στην Αφροδίτη

Σημειώνεται πως η Αφροδίτη- ένας πλανήτης που θεωρείται αφ‘ενός «αδελφή» της Γης, επειδή μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αφ’ετέρου αποτελεί κυριολεκτικά μια «κόλαση», λόγω τεράστιων θερμοκρασιών και υψηλότατης ατμοσφαιρικής πίεσης στην επιφάνειά της- βρέθηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα, λόγω έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ σύμφωνα με την οποία εντοπίστηκε φωσφίνη στα σύννεφά της. Το αέριο αυτό θα μπορούσε να αποτελεί ένδειξη για την παρουσία ζωής στον αφιλόξενο κατά τα άλλα πλανήτη, καθώς στη Γη συνδέεται με παρουσία ζωντανών οργανισμών. Μέχρι τώρα η παρουσία του δεν έχει εξηγηθεί.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ο συγκεκριμένος πλανήτης αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας των σοβιετικών/ ρωσικών διαστημικών αποστολών, καθώς το 1970 το Venera 7 έγινε το πρώτο σκάφος που προσεδαφίστηκε ελεγχόμενα με επιτυχία σε έναν άλλο πλανήτη και μετέδωσε δεδομένα πίσω στη Γη. Γενικότερα, τα διαστημόπλοια Venera έγραψαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της σοβιετικής διαστημικής ιστορίας στον αφιλόξενο πλανήτη.

«Η χώρα μας ήταν η πρώτη στην Αφροδίτη. Ο εξοπλισμός μας ήταν εκεί, και πραγματοποίησε έρευνες. Γενικά, είναι μια πραγματική κόλαση» είπε ο Ρογκοζίν.