Καταγγελίες για κακοποίηση μωρών σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Ασπρόπυργο

«Δεν άντεχα αυτά που έβλεπα. Με έβγαλαν τρελή». Διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα
|
Eurokinissi

Στα χέρια του εισαγγελέα βρίσκεται πλέον μια πρωτοφανής καταγγελία για κακοποίηση παιδιών σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Ασπρόπυργο. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για την υπόθεση με τον δήμαρχο να μιλά για συστηματική προσπάθεια σπίλωσης και κατασυκοφάντησης από δημοσιογράφο.

Γονείς που συνεργάστηκαν με τον Β’ Βρεφικό Σταθμό Ασπρόπυργου αλλά και μέλη του προσωπικού που γνωρίζουν τι συνέβαιναν περιέγραψαν στο goneis.info όλα όσα βίωσαν.

«Δούλευα εκεί 2 χρόνια και όταν άνοιξα το στόμα μου επειδή δεν άντεχα αυτή τη μεταχείριση των παιδιών με έβγαλαν τρελή. Έχουν γίνει πολλές καταγγελίες αλλά η «κυρία» δεν κινείται από τη θέση της. Προστατέψτε τα παιδάκια σας» καταγγέλλει η Μιχαέλα Πετρόγιαννου που εργάστηκε στον βρεφικό σταθμό. Επισημαίνει ότι «είχαν μαζευτεί γονείς, είχαμε πάει στον δήμαρχο, έπεσαν αναφορές αλλά δεν έγινε τίποτα και η κυρία έμεινε να πανηγυρίζει στη θέση της για άλλη μια χρονιά. Η ΚΕΔΑ την υποστηρίζει».

Η Σοφία Μουρατίδη που επίσης εργάστηκε στο σταθμό αναφέρει: «Έκανα την πρακτική μου εκεί και δεν άντεχα αυτά που έβλεπα. Μίλησα και με έβγαλαν τρελή, επισκέφθηκα τον δήμαρχο μίλησα μαζί του αλλά δεν έδωσε σημασία».

Γνώριζε ο δήμαρχος Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μελετίου γνώριζε και μάλιστα γονείς και προσωπικό είχαν ζητήσει την άμεση επέμβαση του, εγγράφως και προφορικά. Ωστόσο καθώς φαίνεται ο κύριος Μελετίου θεώρησε ασήμαντες τις καταγγελίες τους και ψεύδη τις αποκαλύψεις ακόμα και τις ανιψιάς του που δούλευε στο β′ βρεφικό και τον είχε ενημερώσει όσο και των υπολοίπων.

Δεν δίστασε μάλιστα σε εργαζόμενη στη δομή (Σοφία Μουρατίδη) να απαντήσει ότι «Ποιον θα πιστέψω εσένα που δουλεύεις εκεί ένα χρόνο η την άλλη που δουλεύει εκεί 20 χρόνια»(εννοώντας την δ/ντρια Αργυρώ Σαμπάνη).

Με βάση με τις μαρτυρίες του προσωπικού η δράση των τριών υπευθύνων δεν σταματούσε μόνο στις κακοποιήσεις. Λάτρεις του καλού καφέ καθημερινά άφηναν τα παιδιά και επισκέπτονταν πότε το φούρνο και πότε τις καφετέριες του Ασπροπύργου για να απολαύσουν τον πρωϊνό καφέ τους. Όσο οι 3 χαλάρωναν 30 με 40 παιδάκια βρίσκονταν στον βρεφικό με μία κοπέλα και μάλιστα πρακτική.

Βρεφονηπιοκόμος χωρίς πτυχίο;

Η πρόσληψη της Σαμπάνη ως διοικητικού υπαλλήλου και η τοποθέτησης της ως βρεφονηπιοκόμου αφήνει πολλά ερωτηματικά αν σκεφτούμε ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα λειτουργούσε στη θέση υπεύθυνης βρεφικών και παιδικών σταθμών στο δήμο Ασπροπύργου ενώ μόλις προ 4ετίας προσκόμισε πτυχίο ειδικότητας, αναφέρει ο ιστότοπος που έδωσε στη δημοσιότητα το θέμα.

Ο γονέας Βαγγέλης Καπένης αναφέρει χαρακτηριστικά «Η Σαμπάνη ήταν σε βρεφικό στην περιοχή της Γκοριτσάς, ακούστηκε ότι κάτι έκανε και την απομάκρυναν. Εκείνη την περίοδο ειπώθηκε ότι δεν είχε πτυχίο. Μετά την πήραν στην περιοχή των Γερμανικών Ασπροπύργου και όταν εμείς ζητήσαμε από το ΚΕΔΑ να δούμε το πτυχίο της ποτέ δεν μας το έδειξαν». Ο Βαγγέλης Καπένης κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το παιδάκι του μιας και ο μικρός γιος του του εκανε παράπονα. Ο ίδιος βρήκε και μίλησε με τις κοπέλες που έκαναν την πρακτική τους στον βρεφικό και έμαθε ότι οι υπεύθυνες φέρονταν άσχημα στο γιο του και σε άλλα παιδιά. «Τα έβριζαν, λέγοντας ότι είναι, πτώματα, βρωμιάρικα και το μεσημέρι τα σκέπαζαν μέχρι τα μάτια για να κοιμηθούν με το ζόρι, για να μπουν στο facebook οι κυρίες. Τα τραβολογούσαν από τα μανίκια. Όλα αυτά τα έμαθα από μια κοπέλα που εργαζόταν εκεί».

Ακόμα μία μαρτυρία γονιού που που κατήγγειλε την κακοποίηση παιδιών έχοντας και το δικό της παιδί εκεί είναι της Βαλεντίνας Τοπαλίδη η οποία μόλις διαπίστωσε τι συνέβαινε στον βρεφικό,ενημέρωσε τους αρμόδιους στο δήμο αλλά όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ΓΟΝΕΙΣ «Μας έβγαζαν τρελούς και μας απειλούσαν κιόλας. Ήταν και το παιδί μου ανάμεσα στα άλλα παιδιά. Δόξα το Θεό κινήθηκα έγκαιρα και το πήρα από εκεί».

Η καταγγελία που έθαψαν Μελετίου και Φίλης

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ένας από τους γονείς που απαίτησαν εγγράφως να ενημερωθούν για τις ενέργειες των αρμοδίων μετά τις αποκαλύψεις για κακοποίηση των παιδιών τους ήταν και ο πατέρας τεσσάρων παιδιών Κώστας Κοπαλάς.

Συγκεκριμένα στην καταγγελία που κατέθεσε προς τον δήμαρχο Ασπροπύργου και τον πρόεδρο ΚΕΔΑ επεσήμανε «Κατά την διάρκεια συγκέντρωσης γονέων που συγκάλεσε η προϊστάμενη του τμήματος κ. Αργυρώ Σαμπάνη, εισέβαλαν στον χώρο δύο εργαζόμενες του τμήματος (κ. Σοφία Μαυρίδου και κ. Μικαέλα Πετρόγιαννου) ζητώντας τον λόγο. Η προϊστάμενη τους αρνήθηκε λέγοντας πως δεν έχουν δουλειά και αρμοδιότητα να μιλήσουν στους γονείς και τους απώθησε από την αίθουσα.

Η σύζυγός μου, DOROTA–ALICJA RUSAK επενέβη και ζήτησε να επιτραπεί στις δύο εργαζόμενες να μιλήσουν. Ακολούθησε σύρραξη με λεκτικές επιθέσεις και εκσφενδόνιση κινητού τηλεφώνου. Η μία εκ των εργαζομένων, η κ. Μαυρίδου, πρόλαβε πριν την απωθήσουν και απευθυνόμενη στην σύζυγό μου είπε επί λέξη: «Σε σένα έχω να πω πως η προϊστάμενη αποκαλεί τον Αριστοτέλη μαλακισμένο παιδί» μπροστά στα άλλα παιδιά και τις εργαζόμενες του τμήματος.

Η προϊσταμένη αφού έδιωξε τις δύο κοπέλες, κατεύνασε την ένταση υποστηρίζοντας πως είναι αναληθείς οι κατηγορίες και πως οι συγκεκριμένες κοπέλες ενήργησαν με δόλο.

Η σύζυγός μου μετά από λίγο αποχώρησε παίρνοντας και τα τρία παιδιά μας. Έξω από την αίθουσα την περίμενε η κ. Μαυρίδου που ζήτησε να της μιλήσει λέγοντας: ‘’ Εδώ μέσα γίνεται κακομεταχείριση των παιδιών σας. Η προϊστάμενη αποκάλεσε σε κάποια γιορτινή προετοιμασία τον γιο σας Αριστοτέλη επειδή έσπασε κάτι,«μαλακισμένο παιδί» μπροστά σε όλους και τον έχει αποκαλέσει έτσι και άλλες φορές στο παρελθόν. Επίσης μία άλλη συνάδελφος μου, τραβάει από τα μαλλιά τον Αριστοτέλη και ορισμένες φορές τον οδηγεί στον χώρο που κοιμούνται σέρνοντάς τον από τα μαλλιά. Γενικά φοβίζουν και χειροδικούν στα παιδιά και επειδή ο Αριστοτέλης είναι ζωηρός, έχει πέσει θύμα κακοποίησης αρκετές φορές. Υπάρχουν και άλλα περιστατικά με παιδιά εκτός των δικών σας’’.

Όταν ειδοποιήθηκα για το συμβάν κινητοποιήθηκα, συνάντησα τις κκ. Μαυρίδου & Πετρόγιαννου οι οποίες μου επιβεβαίωσαν τις μαρτυρίες τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο του Ασπροπύργου κ. Νίκο Μελετίου, εκφράζοντας τα παράπονά μας. Στην συνάντηση παρευρέθηκαν 5 γονείς, οι δύο καταγγέλλουσες καθώς και 3 εργαζόμενες του Βρεφονηπιακού σταθμού (2 καθαρίστριες και μία μάγειρας) οι οποίες ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες, σαν αυτόπτες μάρτυρες των περιστατικών κακοποίησης των παιδιών. Επειδή δεν με κάλυψαν οι απαντήσεις του Δήμου και δεν πείστηκα πως το ζήτημα θα διαλευκανθεί, προχώρησα την επόμενη μέρα( Παρασκευή 13/05/2016) σε αυτεπάγγελτη μήνυση στο Α.Τ. Ασπροπύργου ζητώντας από την Εισαγγελία Ανηλίκων να ερευνήσει αν οι κατηγορίες αυτές έχουν βάση και στην περίπτωση που έχουν, να αποδοθούν ευθύνες όπως ορίζει ο Νόμος. Το περίεργο μετά την μήνυση είναι πώς ενώ η βασική μάρτυρας κ.Μαυρίδου κλήθηκε και συμφώνησε να καταθέσει, ΔΕΝ προσήλθε αφού με πήρε τηλέφωνο λέγοντάς μου πώς την πιέζουν και την απειλούν. Μετά από τα παραπάνω γεγονότα αποκτούν νόημα και κάποια περιστατικά ύποπτα που είχαμε παρατηρήσει κατά την διάρκεια της χρονιάς, όπως:

-Ο γιος μου ο Αριστοτέλης σηκώνει τα χέρια και σκύβει το κεφάλι να προστατευτεί κάθε φορά που σηκώνω τα χέρια μου σε κάποιο από τα παιχνίδια που κάνουμε σπίτι

-Η Άννα μας είπε πριν 3 περίπου μήνες: ‘’Η τάδε(δασκάλα) τραβάει μαλλιά Αριστοτέλη’’. Το αναφέραμε στην ‘’τάδε’’ και μας απάντησε κατηγορηματικά όχι και πως τα μωρά πολλές φορές φαντασιώνονται πράγματα.

-Ο Γιάννης πριν δύο μήνες περίπου για διάστημα 2 εβδομάδων δεν ήθελε να πηγαίνει στο σχολείο και τον πηγαίναμε με ουρλιαχτά και κλάμα. Το ίδιο έπαθε και ο Αριστοτέλης πριν ένα μήνα περίπου για διάστημα 2 εβδομάδων.

Επειδή το ζήτημα είναι άκρως σοβαρό για μένα αλλά και για κάθε συμπολίτη μας, ζητώ από εσάς με όποια αρμοδιότητα και ευθύνη έχετε, να εξετάσετε:

-Τις παραπάνω καταγγελίες.

-Την καταλληλότητα των εργαζομένων στον σταθμό

-Την ψυχική υγεία των εργαζομένων

-Γενικότερα την λειτουργία σταθμού αν είναι σύμφωνη με τα πρωτόκολλα του Υπ. Παιδεία και των προγραμμάτων ΕΣΠΑ

Επίσης ζητάω την εξέταση των παιδιών μου από παιδοψυχολόγους για να ελεχθούν και με αυτόν τον τρόπο οι καταγγελίες αλλά και σε περίπτωση που ισχύουν, κατά πόσο ‘’επηρέασαν’’ αυτές οι κακοποιήσεις την ψυχική υγεία των παιδιών μου, επιφέροντας τυχόν ψυχική βλάβη. Στην περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν μπορείτε να επιβάλλετε έλεγχο από παιδοψυχολόγους, παρακαλώ να με ενημερώσετε για να κινηθώ ώστε να γίνει έλεγχος από παιδοψυχολόγους ιδιωτικά.

Είμαι βέβαιος πως θα ενεργήσετε όπως ορίζει ο Νόμος πάντα μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας. Αν όμως δεν βρει ανταπόκριση η καταγγελία μου, γνωρίζω το δικαίωμά μου να απευθυνθώ(ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ) και στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Παρακαλώ να με βοηθήσετε όπως είναι δυνατό ακόμα και με την μορφή συμβουλών.

Να σημειώσουμε ότι έως και σήμερα ο Κοπαλάς δεν έλαβε καμία έγγραφη απάντηση από τον δήμαρχο Νίκο Μελετίου αλλά ούτε και από τον Γ. Φίλη πρώην πρόεδρο ΚΕΔΑ και νυν Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Μετά τις αποκαλύψεις γονέων και πρώην υπαλλήλων το ΓΟΝΕΙΣ υπέβαλε εγγράφως αίτημα προς το δήμαρχο Ασπροπύργου αφ’ ενος ζητώντας ενημέρωση και αφετέρου την έγγραφη άποψη όλων των εμπλεκομένων για τα καταγγελλόμενα.

Πηγή: goneis.info

Φωτογραφία αρχείου