ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 13:29 EET | Updated 19/03/2019 13:48 EET

Είστε 30 και νιώθετε ακόμη παιδί; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση

Oι άνθρωποι δεν ενηλικιώνονται πλήρως μέχρι να φτάσουν στην τρίτη δεκαετία της ζωής τους, σύμφωνα με έρευνα.

Joe Penney / Reuters

Αν έχετε φτάσει στα 30 σας και ακόμη αισθάνεστε μέσα σας παιδί, μην νιώθετε τύψεις. Υπάρχει επιστημονική εξήγηση.

Σύμφωνα με επιστήμονες που μελετούν την δραστηριότητα του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δεν ενηλικιώνονται πλήρως προτού ολοκληρώσουν την τρίτη δεκαετία της ζωής τους. Οπως τονίζουν, η ηλικία στην οποία κάποιος γίνεται επί της ουσίας ενήλικας διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Οποιος βρίσκεται στην ηλικία των 18 ετών, περνά ακόμη αρκετές αλλαγές σε εγκεφαλικό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν την συμπεριφορά του και ενδεχομένως να του προκαλέσουν ακόμη και πνευματικές δυσλειτουργίες.

Ο καθηγητής Πίτερ Τζόουνς, από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, δήλωσε: «Είναι μια πολύ πιο ξεχωριστή μετάβαση που πραγματοποιείται μέσα σε τρεις δεκαετίες». Ο Τζόουνς είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν σε συνέδριο νευροεπιστημών που φιλοξενείται από την Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών στην Οξφόρδη.

Από τα 18 χρόνια του, μπορεί οποιοσδήποτε να ψηφίζει, να καταναλώνει αλκοόλ, να παίρνει δάνειο κ.λπ. ενώ αντιμετωπίζεται ως ενήλικας όταν έχει μπλεξίματα με τον νόμο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόουνς, πεπειραμένοι δικαστές αναγνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα σε έναν 19χρονο εναγόμενο και έναν «σκληρό εγκληματία» κοντά στα 40 του.

Πηγή: BBC