Είστε το αποτέλεσμα του μέσου όρου των 5 ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεστε πιο συχνά

Σκεφτείτε σοβαρά ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί τους.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.

Στο επιχειρηματικό μου ταξίδι υπήρξαν πολλές καταστάσεις και εμπειρίες που με βοήθησαν να βελτιωθώ ως άνθρωπος και να κατανοήσω καλύτερα τα βήματα τα οποία έπρεπε να ακολουθήσω. Ίσως η σημαντικότερη φράση που άκουσα και έθεσα σε πράξη είναι το ότι είσαι ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεσαι πιο συχνά.

Όταν πρωτοάκουσα αυτή τη φράση, ζούσα στην Αγγλία και ασχολιόμουν με ένα επάγγελμα άκρως μοναχικό. Για όσους δεν το γνωρίζουν, κάποια στιγμή της ζωής μου εργαζόμουν ως επαγγελματίας οδηγός νταλίκας. Κάποια μέρα, κι ενώ ήμουν στη δουλειά, μέσα στο κουβούκλιο, συνειδητοποίησα ξαφνικά πως δεν περιστοιχιζόμουν από ανθρώπους που θα μπορούσαν να με βοηθήσουν να εξελιχθώ. Δεν με βοηθούσαν να κάνω το βήμα που τόσο αποζητούσα εκείνη την εποχή.

Καθώς η φύση της δουλειάς μου ήταν τέτοια, και τα ωράρια πολύ απαιτητικά, δυσκολευόμουν και δεν είχα την δυνατότητα να συναντώ ανθρώπους από κοντά. ’Έπρεπε λοιπόν, με κάποιον τρόπο να βάλω «νέους» ανθρώπους στην ζωή μου, νέα γνώση που θα με βοηθούσε στην εξέλιξή μου. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να ξεκινήσω να ακούω podcasts μιας και αυτή ήταν μια δραστηριότητα που μπορούσα να εξασκώ ενώ οδηγούσα την νταλίκα.

Το αμέσως επόμενο ερώτημα που μου γεννήθηκε αφορούσε το ποιοι θα ήταν οι ιδανικοί άνθρωποι με τους οποίους θα ήθελα να κάνω παρέα. Η απάντηση δεν ήταν τόσο εύκολη όσο πιθανόν φαντάζεται κανείς. Ο νούμερο ένα στόχος μου από μικρό παιδί ήταν πάντα να μπορώ να δουλεύω από απόσταση (remote working) και για αυτό άλλωστε σπούδασα Computer Science. Επίσης, είχα ήδη ακούσει για τους “Digital Nomads”. Αυτοί, λοιπόν, είναι οι ψηφιακοί νομάδες της σύγχρονης εποχής οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να δουλεύουν από απόσταση και να ταξιδεύουν παράλληλα.

Σε μια πρόχειρη αναζήτηση μου έφτασα να ακούω το podcast του Johnny FD με τίτλο travel like a boss. Πραγματικά ήταν ένα έναυσμα που μου άλλαξε τη ζωή γιατί για μένα προσωπικά αυτό αποτελούσε μια ξεκάθαρη απόδειξη πως ένας διαφορετικός τρόπος ζωής είναι εφικτός, καθώς τόσοι άνθρωποι τον ακολουθούν. Γιατί λοιπόν να μην τον ακολουθήσω κι εγώ;

Δε περιορίστικα όμως σε αυτό το είδος Podcast. Άρχισα να ακούω και άλλες εκπομπές όπως για παράδειγμα του Tim Ferriss, ο οποίος με έφερε σε επαφή με τον μοναδικό Peter Diamantis. Ο τελευταίος μου έμαθε να σκέφτομαι 10x ή αλλιώς όταν έχεις μια ιδέα πως μπορείς να δεκαπλασιάσεις τον αντίκτυπο που θα έχει. Ήταν εκείνη την περίοδο που μόλις είχα αρχίσει να σκέφτομαι τη δημιουργία κάποιας Μ.Κ.Ο. στον τομέα της εκπαίδευσης και με το 10x mindset, κατόρθωσα να μετατρέψω την ιδέα σε κάτι πολύ πιο μεγάλο και πιο ουσιαστικό. Ποιος θα μου το έλεγε ότι 5 χρόνια μετά θα ήμουν κομμάτι της ίδρυσης των Social Hackers Academy.

Αρκετά με τις θεωρίες όμως. Ας πάμε στο πρακτικό κομμάτι. Όλοι στην ζωή μας έχουμε αρνητικούς ανθρώπους οι οποίοι μας ρουφάνε την ενέργεια. Προσωπικά τους αποκαλώ «Βαμπίρ αρνητικής ενέργειας». Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο δεν σας βοηθάνε να πάτε μπροστά και να εξελιχθείτε, αλλά αν τολμήσετε να κάνετε κάτι διαφορετικό θα είναι οι πρώτοι που θα προσπαθήσουν να σας «προσγειώσουν».

Η αλήθεια είναι πως το φταίξιμο δεν είναι απαραιτήτως δικό τους. Όπως συμβαίνει συχνά έτσι κι εκείνοι αντιδρούν με το τρόπο με τον οποίο έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις στη ζωή τους. Είναι στο χέρι σας όμως να αποβάλετε τους αρνητικούς ανθρώπους από την ζωή σας είτε είναι το ταίρι σας, η κολλητή σας ή ακόμα και οι γονείς σας. Δεν υπάρχει χρόνος για αρνητισμό και αν επιδιώκετε να κάνετε τα όνειρα σας πραγματικότητα, πρέπει να βρείτε τον τρόπο να έχετε τριγύρω σας θετικούς ανθρώπους, γεμάτους ζωή και αγάπη για προσωπική εξέλιξη.

Κλείνοντας, θα επιστρέψω στην διήγηση της αρχικής μου ιστορίας. Καθώς συνέχιζα να ακούω τα διάφορα podcasts με προσήλωση, συνειδητοποίησα ότι παρόλο που οι γνώσεις που μου προσέφεραν και οι συμβουλές ήταν πολύ χρήσιμες εγώ έπρεπε να βρω τρόπο να βάλω και πραγματικούς ανθρώπους στη ζωή μου. Έτσι ξεκίνησα να στέλνω μηνύματα σε ανθρώπους που ήθελα να γνωρίσω και με μεγάλη μου χαρά οι περισσότεροι μου απαντούσαν θετικά στα μηνύματα μου. Με κάποιους δεν υπήρξε χημεία αλλά με κάποιους χτίσαμε φιλία.

Για αυτό λοιπόν, κάθιστε και σκεφτείτε σοβαρά ποιοι είναι οι άνθρωποι με τους οποίους περνάτε τον περισσότερο χρόνο μαζί τους. Και πως ή εάν σας βοηθούν να εκπληρώσετε τα όνειρα σας. Αν κάποιος δεν σας βοηθάει τότε μάλλον ήρθε η ώρα να τον αφήσετε να συνεχίσει τον δρόμο του χωρίς εσάς. Αφού εσείς έχετε ξεκινήσει τον ανηφορικό δύσκολο δρόμο της αυτογνωσίας και της επίτευξης των στόχων σας.

ΥΓ: Θα ήταν μεγάλη μου χαρά να συνδεθούμε στο Instagram 😊