ΔΙΕΘΝΕΣ
07/01/2021 07:07 EET | Updated 07/01/2021 09:12 EET

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Πώς ο Τραμπ κατάφερε να θρέψει τρομοκράτες

Άρθρο στους New York Times καταγράφει δηλώσεις του πρώην πλανητάρχη που έφεραν τους οπαδούς του έξω και μέσα στο Καπιτώλιο.

Robert Nickelsberg via Getty Images
.

«Ο πρόεδρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του πατριωτισμού, αλλά αυτές είναι οι ενέργειες του Μπένεντικτ Άρνολντ», είναι ο πρόλογος του κειμένου του Νίκολας Κριστόφ, αρθρογράφου των New York Times από το 2001, που όπως αναφέρει «έχει καλύψει δεκάδες απόπειρες πραξικοπήματος σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, και τώρα τελικά έζησε να καλύψει κι ένα στις Ηνωμένες Πολιτείες». 

«Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα θέλει να σταθεί με τους αναρχικούς, τους ταραχοποιούς, τους λεηλατητές και με αυτούς που καίνε τις σημαίες, αυτό εξαρτάται από αυτούς. Αλλά εγώ, ως πρόεδρός σας, δεν θα συμμετέχω σε αυτό. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα παραμείνει η φωνή των πατριωτικών ηρώων που κρατούν την Αμερική ασφαλή ».

Ντόναλντ Τραμπ, 28 Αυγούστου 2020

Ο Τραμπ και οι φανατικοί του οπαδοί κατάφεραν να καπηλευτούν την έννοια του πατριωτισμού, αναφέρει ο αρθρογράφος. Για παράδειγμα, είχαν επικρίνει τον πρώην πρόεδρο Μπαράμ Ομπάμα, επειδή δεν φορούσε καρφίτσα στο πέτο του με την αμερικανική σημαία. Έκαναν κριτική στον Κόλιν Καέπνερκ (πρώην αθλητή του αμερικανικού ποδοσφαίρου), επειδή δεν καθόταν προσοχή στον εθνικό ύμνο. Και τώρα ο Τραμπ προκάλεσε ένα όχημα να εισβάλει στο Καπιτώλιο την Τετάρτη, Φυσικά, μετά έκανε λόγο για «ειρήνη». Οι αστυνομικοί δεν ήταν το ίδιο «ενεργοί», όσο στις διαδηλώσεις του κινήματος «Black Lives Matter», επισημαίνει.

Πολλοί από τους ταραχοποιούς υπέρ του Τραμπ πιθανώς αμφισβητούν την ιδέα του «λευκού προνομίου», της θεωρίας που ισχυρίζεται ότι οι λευκοί είναι ανώτεροι από τους μαύρους. Ωστόσο, το γεγονός ότι τους επιτρέπεται να αγνοήσουν την αστυνομία και να εισβάλουν στις αίθουσες της Γερουσίας και της Βουλής αποτελεί απόδειξη αυτού του προνομίου.

«Παρακολουθούμε το χάος της ”μπανανίας” των ΗΠΑ αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο Μάικ Γκάλαγκερ, εκπρόσωπος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από το Ουισκόνσιν, προσθέτοντας μια έκκληση προς τον Τραμπ: «Πρέπει να το ακυρώσεις».

Οι ταραχοποιοί και υποστηρικτές του Τραμπ δεν εισέβαλαν σε ένα απλό κτίριο, αλλά παραβίασαν το ίδιο το Σύνταγμα, το εκλογικό σύστημα, την δημοκρατική «φλέβα» των ΗΠΑ, σημειώνει ο κ. Κριστόφ. Ταπείνωσαν τις ΗΠΑ κι έκαναν τους εχθρούς των ΗΠΑ να κρυφογελούν. Θα μείνουν στην ιστορία ως συνεχιστές του Μπένεντικτ Άρνολντ. Για την ιστορία, ο τελευταίος ήταν ελεύθερος σκοπευτής.

Η αρνητική φήμη των ελεύθερων σκοπευτών μπορεί να αναχθεί στην Αμερικανική Επανάσταση, όταν οι Αμερικανοί «Σκοπευτές» θα στοχεύσουν σκόπιμα Βρετανούς αξιωματικούς, μια πράξη που θεωρείται απολίτιστη από τον βρετανικό στρατό κατά τη χρονική στιγμή (αυτή η φήμη θα εδραιωθεί κατά τη διάρκεια της Μάχης της Saratoga, όταν ο Βενέδικτος Άρνολντ φέρεται να διέταξε τους σκοπευτές του να στοχεύσουν τον Βρετανό στρατηγό Σάϊμον Φρέϊζερ , μια πράξη που θα κερδίσει τη μάχη και τη γαλλική υποστήριξη). 

«Το Σύνταγμά μας ήταν προϊόν αιώνων παράδοσης, σοφίας και εμπειρίας. Ένα ριζοσπαστικό κίνημα προσπαθεί να κατεδαφίσει αυτήν την πολύτιμηκληρονομιά. Αριστεροί τραμπούκοι κατέστρεψαν αγάλματα των ιδρυτών μας, βεβήλωσαν τα μνημεία μας. ”

- Τραμπ, 17 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ο πατριωτισμός δεν είναι λόγια, τονίζει ο δημοσιογράφος. Δεν έχει να κάνει με το να κυματίζεις σημαίες ή να τραγουδάς το “America the Beautiful”. Πρόκειται για αγώνες, ώστε να γίνει αυτή η χώρα καλύτερη. 

Συνεπώς, ο Τραμπ προδίδει το Σύνταγμα ( και την χώρα) όταν επιβλέπει μια εκστρατεία για την ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος που αποφάσισε ο λαός (όπως αποφάσισε και για εκείνον το 2016), αλλά και όταν προωθεί τους ταραχοποιούς για να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα. 

Μετά από ένα χρόνο κατά τον οποίο ο Τραμπ παρουσιαζόταν ως πρόεδρος του  «Νόμου και της Τάξης» (το επανέλαβε πολλές φορές και την Τετάρτη) και χαρακτήριζε τους διαδηλωτές ως ταραχοποιά στοιχεία, κάλεσε την Τετάρτη τους ψηφοφόρους του να κάνουν αυτό ακριβώς που «σιχαινόταν». Να είναι ταραχοποιοί. Η φράση «να είσαι εκεί, να είσαι άγριος» του Τραμπ τα λέει όλα. 

Έτσι, τα πλήθη υπέρ του Τραμπ κατέλυσαν τους φράκτες ασφαλείας και εισέβαλαν στο Καπιτώλιο. Μπορείτε να τους αποκαλέσετε ταραχοποιούς ή τρομοκράτες ή συνωμότες πραξικοπήματος, αλλά δεν έκαναν ξανά την αμερικανική μεγάλη, όπως έλεγε το σύνθημα. Δεν είναι πατριώτες. 

Υπήρξαν απόψεις ότι ο Τραμπ μπορεί να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την αναταραχή στο Κογκρέσο και επικαλούμενος τον Νόμο περί εξέγερσης να αναπτύξει στρατιωτικές δυνάμεις για να διακόψει την προεδρική μετάβαση. Πρέπει όλοι να είναι σε εγρήγορση και να θυμούνται την προειδοποίηση κάθε πρώην υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ ότι ο στρατός πρέπει να μένει εκτός από μια τέτοια κρίση.

Οι επιθέσεις του Τραμπ για την ακρίβεια δεν είναι τόσο ορατές όσο οι επιθέσεις στο Καπιτώλιο, αλλά είναι επίσης καταστροφικές. Περίπου το 62 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών δηλώνει ότι δεν αποδέχεται  τις εκλογές του Μπάιντεν, και αυτό είναι τοξικό για τη δημοκρατία και θέτει τις βάσεις για αυτού του είδους τη βία.

 

 

*Το κείμενο του Νίκολας Κριστόφ βρίσκεται εδώ