Τι έλεγε έκθεση του ΓΕΕΘΑ τον Μάιο για πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία

Τι έλεγε έκθεση του ΓΕΕΘΑ τον Μάιο για πιθανό πραξικόπημα στην Τουρκία
Turkish soldiers secure the area as supporters of Turkey's President Recep Tayyip Erdogan protest in Istanbul's Taksim square, early Saturday, July 16, 2016. Turkey's prime minister says a group within Turkey's military has engaged in what appeared to be an attempted coup. Binali Yildirim told NTV television:
Turkish soldiers secure the area as supporters of Turkey's President Recep Tayyip Erdogan protest in Istanbul's Taksim square, early Saturday, July 16, 2016. Turkey's prime minister says a group within Turkey's military has engaged in what appeared to be an attempted coup. Binali Yildirim told NTV television:
ASSOCIATED PRESS

Με το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Τουρκία ασχολούνταν έκθεση της Έδρας Θουκυδίδης (ΓΕΕΘΑ- Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), υπεύθυνος της οποίας είναι ο Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων/ Κοσμήτορας Σχολής ΚΑΕΤ, η οποία δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο (δείτε την εδώ).

Στην έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στη σελίδα του ΓΕΕΘΑ, υπήρχε συγκεκριμένο σημείο «περί επικείμενου πραξικοπήματος», όπου αναφέρονταν τα εξής:

«Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, αλλά και με τον τουρκικό Τύπο, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ήταν ενοχλημένες με τις πολιτικές εξελίξεις στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική της χώρας και σχεδίαζαν πραξικόπημα. Ωστόσο, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (Τ.Ε.Δ.) με ανακοίνωσή τους τοποθετήθηκαν επί του θέματος, διασκεδάζοντας κάθε υποψία περί της νομιμοφροσύνης τους. Η ανακοίνωση των Τ.Ε.Δ. τόνιζε την πειθαρχία στο στράτευμα, αποποιούμενη κάθε είδους παράνομης πράξης που επιχειρούν κάποια κέντρα να αποδώσουν στο στρατό. Η απόρριψη της φημολογίας περί επικείμενου πραξικοπήματος δεν είναι παρά η στάση που θα ανέμενε κανείς από έναν έως πρότινος ισχυρό δρώντα της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Γεγονός είναι, ωστόσο, ότι, μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015 και την αναζωπύρωση του Κουρδικού, καλλιεργείται όλο και περισσότερο μια σχέση εξάρτησης της πολιτικής ηγεσίας από τον στρατό, καθώς αυτός θα ορίσει το βαθμό επιτυχίας της στρατηγικής που χαράσσει η πρώτη».

Ακόμα, παρακάτω, γίνεται αναφορά σε ανοικτή επιστολή που απεστάλη στον Ερντογάν από 48 διπλωμάτες, εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για τις για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την συγκέντρωση εξουσίας στο πρόσωπο του Ερντογάν και την κλιμάκωση του πολέμου εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

«Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή ήταν οι Max Boot, Robert Kagan και Elliot Abrams του Council on Foreign Relations και οι Paul Wolfowitz και Michael Rubin του American Enterprise Institute. O τελευταίος, μάλιστα, με σειρά άρθρων του εξαπολύει δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Ερντογάν, θεωρώντας ότι είναι αδύνατο να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος με τον Ερντογάν στην εξουσία, ότι στόχος του Ερντογάν είναι η εγκαθίδρυση χαλιφάτου παρομοιάζοντας τον Τούρκο Πρόεδρο με τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους αλ- Μπαγκντάντι, αλλά με “καλύτερη οδοντοστοιχία, λιγότερο αιμοσταγή και με περισσότερη στρατηγική υπομονή,” ότι ο Ερντογάν έχει μετατρέψει την Τουρκία σε “Πακιστάν της Μεσογείου”, ένα “εκκολαπτήριο τρομοκρατών που αυτοπαρουσιάζεται ως ο μόνος διαθέσιμος εταίρος της Δύσης με τραγικά αποτελέσματα,” και, ακόμη, ότι η λύση στρατιωτικού πραξικοπήματος δεν θα ήταν τόσο κακή ιδέα και ούτε θα προκαλούσε τόσο μεγάλες αντιδράσεις στις Η.Π.Α. ή στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, στην Τουρκία κυκλοφόρησαν σενάρια πραξικοπηματικής ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, αναγκάζοντας το Τουρκικό Γενικό Επιτελείο να προβεί σε μια ασυνήθιστη ανακοίνωση περί ανυπόστατης φημολογίας, όσο ο Τούρκος Πρόεδρος βρισκόταν στις Η.Π.Α. Η αιφνίδια σύλληψη του Τουρκο- ιρανού επιχειρηματία Reza Zarrab, ο οποίος είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο διαφθοράς στην Τουρκία το 2013 που άγγιζε και τον Ερντογάν, θεωρήθηκε ότι ήταν μέρος του σχεδίου ανατροπής.Από την μεριά του, ο Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιθυμούσε οι αμερικανικές αρχές να πάρουν μέτρα κατά του δικτύου σχολείων που διευθύνει ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Τούρκος ιεροκήρυκας που ζει στην Πενσυλβάνια, πρώην σύμμαχος και πλέον νούμερο ένα εχθρός του Ερντογάν, και οποίος θεωρείται ότι σχεδιάζει το πραξικόπημα».

Δημοφιλή