«Έκανα τα πάντα για να τη σώσω»: Η απολογία της αναισθησιολόγου για τον θάνατο της μικρής Μελίνας

Την Τετάρτη η εισαγγελική πρόταση.

Πως «έκανε ό,τι μπορούσε» για να σώσει την 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη υποστήριξε η αναισθησιολόγος που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά την απολογία της.

«Καταλαβαίνω απόλυτα και δικαιολογώ τον πόνο των γονιών. Αυτός ο πόνος δεν αντισταθμίζεται από κανέναν άλλο. Θέλω να τους πω ότι έκανα τα πάντα για να τη σώσω» ανέφερε χθες, μεταξύ άλλων, κατά τη “μαραθώνια” απολογία της, η οποία διήρκεσε τουλάχιστον 3 ώρες, η αναισθησιολόγος.

Απολογούμενη ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, η γιατρός ανέφερε ότι το επίμαχο περιστατικό έχει σημαδέψει τη ζωή της. Η κατηγορούμενη είπε ότι προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να αποτρέψει «το μοιραίο, το οποίο τελικά δεν αποφεύχθηκε», καθώς ήταν «τέτοιας έντασης η αλλεργική επίδραση του φαρμάκου στον οργανισμό του παιδιού, που έβλαψε συστηματικά και ταυτόχρονα την καρδιά και τους πνεύμονες και προκάλεσε αιμοδυναμική κατάρρευση» στο παιδί. Όπως υποστήριξε, παρά τις προσπάθειές της και την ανταπόκριση στη χορηγούμενη θεραπεία, η 4χρονη δεν τα κατάφερε.

Η κατηγορούμενη υποστήριξε ότι την ώρα της αιμοδυναμικής κατάρρευσης του παιδιού, εκείνο που προείχε ήταν να σώσει το παιδί και όχι να γράψει το διάγραμμα αναισθησίας, το οποίο συνέταξε εκ των υστέρων, ισχυρίστηκε ότι το κοριτσάκι διακομίστηκε εν ζωή στο ΠΑΓΝΗ και όπως χαρακτηριστικά είπε «εάν δεν ήταν ζωντανό, ούτε θα ανέβαζε πυρετό, ούτε θα είχε κίνηση, ούτε θα αποκαθιστούσε τη μεταβολική οξέωση».

Την Τετάρτη η εισαγγελική πρόταση

Μετά το πέρας της απολογίας της κατηγορούμενης, η Έδρα διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου με την εισαγγελική πρόταση.

«Σήμερα ακούσαμε για μια κατακλυσμιαία αλλεργική αντίδραση, που σε κλάσματα δευτερολέπτου οδήγησε σε αιμοδυναμική κατάρρευση το παιδί, κι ότι στα πλαίσια αυτά έκανε (σ.σ. η κατηγορούμενη) ό,τι μπορούσε, πράγμα το οποίο δεν είχε ειπωθεί ποτέ από το στόμα της μέχρι σήμερα και που κανένας πραγματογνώμων μέχρι τώρα δεν έχει υπεραμυνθεί», δήλωσε χθες στο «ΚΡΗΤΗ TV» ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας, Γιώργος Κοκοσάλης, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για ένα «σενάριο το οποίο απλά βολεύει την κατηγορούμενη».

Σχολιάζοντας την απολογία της αναισθησιολόγου, ο κ. Κοκοσάλης ανέφερε με καυστικό τρόπο ότι η πλευρά της υπεράσπισης έφερε στο «προσκήνιο έναν νέο υπερασπιστικό ισχυρισμό, ο οποίος λέγεται με μια λέξη “απιθανότητα”. Δηλαδή ήταν απλά η άτυχη γιατρός, που στα χέρια της δυστυχώς ο Θεός έστειλε μια απίθανη περίπτωση, πρωτόγνωρη και απρόβλεπτη, αντικειμενικά και υποκειμενικά, και κατά τούτο αναπόφευκτη, που παρότι έκανε ό,τι μπορούσε, δεν μπόρεσε να τη σώσει».

Μανόλης Παρασκάκης: «Δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί»

«Δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί» είπε μιλώντας στο «ΚΡΗΤΗ TV» για την αναισθησιολόγο, ο πατέρας της αδικοχαμένης Μελίνας, Μανόλης Παρασκάκης.

«Πέντε χρόνια τώρα και κατά τη διάρκεια της δίκης, βλέπω μια αποστασιοποίηση και ελαφρότητα της κατηγορούμενης, η οποία δεν έχει καταλάβει τι έχει συμβεί», ανέφερε ο πατέρας του 4χρονου κοριτσιού, συμπληρώνοντας ότι αυτό «δε συνάδει με το επάγγελμά της».

«Ήταν τόσο άτυχη η Μελίνα – Δεν υπήρξε ολιγωρία» - Τι λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης

«Δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις και μάλιστα υπάρχει ιατροδικαστική γνωμάτευση, η οποία απαντά σε όσα ζητήματα ετέθησαν με την ιατροδικαστική γνωμάτευση που αντιστοίχως κατέθεσε η άλλη πλευρά. Θεωρώ, δηλαδή, ότι δεν υπήρξε ολιγωρία ούτε κατ’ ελάχιστον στην αντιμετώπιση του περιστατικού», δήλωσε χθες η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Αλεξάνδρα Σπανάκη.

«Ήταν τόσο άτυχη η Μελίνα, που ήταν αυτή η πιθανότητα που έπεσε πάνω της και δυστυχώς δε σωζόταν με τίποτα. Αμέσως με το πρώτο σύμπτωμα στο πρώτο δευτερόλεπτο (κι είναι καταγεγραμμένα αυτά) δόθηκε η αγωγή, η οποία έπρεπε να δοθεί. Ανατάχθηκε το παιδί κι έπαθε ξανά το ίδιο σοκ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, με τη σειρά του ο έτερος συνήγορος υπεράσπισης κ. Γιώργος Στειακάκης.

«Η πιθανότητα να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση είναι μία στις 12.000. Αυτό το πράγμα συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση, το οποίο ενεργοποίησε έναν μηχανισμό ο οποίος, δυστυχώς, δεν ήταν εντοπίσιμος», πρόσθεσε ο κ. Στειακάκης.

Το χρονικό

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 η 4χρονη Μελίνα Παρασκάκη εισήχθη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για να υποβληθεί σε επέμβαση για «κρεατάκια».

Αφού έγινε προεγχειρητικός έλεγχος, το πρωί της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου η 4χρονη εισήχθη στο χειρουργείο και κατά τη διάρκεια της ανάνηψης παρουσιάστηκαν επιπλοκές με αποτέλεσμα να διασωληνωθεί.

Στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 29 Δεκεμβρίου το 4χρονο κορίτσι άφησε την τελευταία της πνοή.

Σύμφωνα με το εισαγγελικό βούλευμα, η αναισθησιολόγος δεν τήρησε αυστηρά το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για την αντιμετώπιση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι με επιμένοντα βρογχόσπασμο, υπόταση και βραδυκαρδία.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η αναισθησιολόγος χορήγησε στο παιδί υψηλότερες δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης από τις συνιστώμενες, ενώ ούτε και ο τρόπος χορήγησης της φαρμακευτικής αγωγής ήταν σύμφωνες με τη διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγόριθμους.

Πηγή: neakriti.gr

Δημοφιλή