ΔΙΕΘΝΕΣ
29/03/2019 09:11 EET

Έκανε πίσω ο Τραμπ και τελικά δεν καταργείται η χρηματοδότηση για τους Special Olympics

H υπ.Παιδείας το 'χε ανακοινώσει αλλά οι αντιδράσεις ήταν σφοδρές.

Bloomberg via Getty Images

Ο αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τελικά την εισήγηση των συνεργατών του που στο πλαίσιο της κατάρτισης του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού ήθελαν την κατάργηση της  χρηματοδότησης των Special Olympics. 

Η σχετική ανακοίνωση που είχε γίνει από την Υπουργό Παιδείας, Μπέτσι ΝτεΒός για την κατάργηση του κονδυλίου ―φέτος ανέρχεται σε ύψος 17,6 εκατομμυρίων δολαρίων― για τη δομή που οργανώνει τους Special Olympics προκάλεσε αγανάκτηση σε πολλούς και συγκέντρωσε τα πυρά  τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών.  

Βέβαια αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη πως το Κογκρέσο θα συμφωνούσε να μηδενιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2020. Η κυβέρνηση Τραμπ είχε αποπειραθεί να μηδενίσει τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης και πέρυσι, όμως οι κοινοβουλευτικοί φρόντισαν να προβλεφθεί.

Η ΝτεΒός δυσκολεύτηκε να υπερασπιστεί την πρόταση όταν είχε καταθέσει στο Κογκρέσο ενώ μιλώντας σε δημοσιογράφους σε εξωτερικό χώρο του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ υποστήριξε χθες ότι μόλις ενημερώθηκε για τον σάλο. «Έχω πάει στους Special Olympics και είναι καταπληκτικοί, και μόλις ενέκρινα μια χρηματοδότηση. Μόλις το άκουσα, το πρωί. Παραμέρισα την εισήγηση των ανθρώπων μου. Θα χρηματοδοτήσουμε τους Special Olympics», είπε.

Πολλοί Δημοκρατικοί, ανάμεσά τους και ο γερουσιαστής και υποψήφιος για την προεδρία Μπέρνι Σάντερς, αντέδρασαν έντονα, χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως «απίστευτη», «απάνθρωπη», ή «σκανδαλώδης» στην προταθείσα περικοπή.

Η διοργάνωση των Special Olympics αποτελεί δημιούργημα μιας αδελφής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι, της Γιούνις Κένεντι Σράιβερ. Οι επόμενοι αγώνες θα διεξαχθούν στο Αμπού Ντάμπι, με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων αθλητών απ′ όλο τον κόσμο.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)