Εκατομμύρια εμβόλια προς τις φτωχότερες χώρες καταλήγουν στα σκουπίδια

Ενώ εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις παραμένουν αχρησιμοποίητες.
via Associated Press

Οι φτωχότερες χώρες απέρριψαν τον περασμένο μήνα περισσότερες από 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τον κορονοϊό, οι οποίες διανεμήθηκαν από το παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, κυρίως λόγω της άμεσης ημερομηνίας λήξης τους, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF την Πέμπτη.

Αυτό δείχνει τις δυσκολίες του εμβολιασμού όλου του πλανήτη - που είναι το και το ζητούμενο για την λήξη της πανδημίας - παρά τις αυξανόμενες προμήθειες εμβολίων, με την COVAX να πλησιάζει στην παροχή περισσότερων του 1 δισεκατομμυρίου δόσεων σε 150 χώρες συνολικά.

Τα φτωχότερα κράτη έχουν αναγκαστεί, επίσης, να βάλουν σε αναμονή τις προμήθειες εμβολίων, επειδή δεν διαθέτουν επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους και κατάλληλα ψγεία.

Εκτός από τις απορριφθείσες δόσεις, πολλές άλλες παραμένουν αχρησιμοποίητες στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις φτωχότερων χωρών.

Τα δεδομένα της UNICEF δείχνουν ότι 681 εκατομμύρια δόσεις, που έχουν αποσταλεί είναι επί του παρόντος, αχρησιμοποίητες σε περίπου 90 φτωχές σε όλο τον κόσμο.

Περισσότερα από 30 φτωχά έθνη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων κρατών όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και η Νιγηρία, έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής λιγότερες από τις μισές δόσεις που έχουν λάβει.

Οι προμήθειες σε φτωχότερες χώρες ήταν από καιρό πολύ περιορισμένες λόγω έλλειψης εμβολίων, καθώς τα πλουσιότερα κράτη εξασφάλισαν τις περισσότερες από τις δόσεις που ήταν αρχικά διαθέσιμες από τον Δεκέμβριο του 2020.

Ομως το τελευταίο τρίμηνο, οι αποστολές αυξήθηκαν εκθετικά χάρη στις δωρεές από πλούσιες χώρες, που έχουν εμβολιάσει την πλειοψηφία του πληθυσμού τους.

Τον Ιανουάριο, το 67% του πληθυσμού στις πλουσιότερες χώρες είχε εμβολιαστεί πλήρως, ενώ μόνο το 8% στις φτωχότερες χώρες είχε λάβει την πρώτη δόση, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ.

Ο ταχύτερος ρυθμός των προμηθειών έπιασε πολλές χώρες υποδοχής απροετοίμαστες.

Από τα 15 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν από την ΕΕ αλλά απορρίφθηκαν, τα τρία τέταρτα ήταν εμβόλια της AstraZeneca με διάρκεια ζωής μικρότερη από 10 εβδομάδες κατά την παράδοσή τους.

Οι πλούσιες χώρες που δωρίζουν εμβόλια με σχετικά μικρή διάρκεια ζωής είναι ένα «μείζον πρόβλημα» για το COVAX, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ τον περασμένο μήνα, καθώς πολλές δόσεις πάνε χαμένες.

Δημοφιλή