Παραβίασαν τα μέτρα και πήγαν εκκλησία για την Ανάσταση σε Βουλγαρία, Γεωργία

Η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία επικρίνεται διότι κρατά ανοικτούς τους ναούς
ASSOCIATED PRESS

Εκατοντάδες ορθόδοξοι χριστιανοί συγκεντρώθηκαν στα προαύλια, έξω και μέσα σε εκκλησίες στη Βουλγαρία για την ακολουθία της Ανάστασης χθες — μια σουρεαλιστική βραδιά — καθώς η χώρα της Βαλκανικής περιλαμβάνεται στις ελάχιστες σε διεθνές επίπεδο όπου οι ναοί έμειναν ανοικτοί το Πάσχα, παρά την πανδημία του κορονοϊού.

Φέτος, πολλοί Βούλγαροι προτίμησαν να παρακολουθήσουν την ακολουθία στην τηλεόραση, καθώς η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να προσευχηθούν και να γιορτάσουν το Πάσχα στο σπίτι.

Αλλά η 58χρονη Ράντκα Πέτροβα, που εκκλησιάζεται συχνά, είπε πως δεν φοβάται «αυτόν τον ιό», διότι «η εκκλησία είναι τόπος ίασης». «Ήρθα εδώ επειδή η πίστη μου είναι δυνατή και δεν φοβάμαι», πρόσθεσε η Πέτροβα, που πάντως φόραγε μάσκα. «Θυμάμαι τις εποχές του κομμουνισμού που έφιπποι αστυνομικοί περικύκλωναν εκκλησίες για να εκφοβίζουν τους πιστούς», συνέχισε. «Είναι απλά ένας ιός, θα τον νικήσουμε... Χριστός ανέστη! Σήμερα γιορτάζουμε την ελπίδα σε μια θάλασσα απελπισίας», πρόσθεσε η ίδια.

Οι βουλγαρικές αρχές παρότρυναν τους πολίτες να τηρήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και περιορισμού της κίνησης των πολιτών τις ημέρες του Πάσχα, που δεν μοιάζει με κανένα προηγούμενο. Όμως, αν και οι περισσότεροι πιστοί συμμορφώθηκαν, οι ιερωμένοι και εκατοντάδες πιστοί αψήφησαν τις οδηγίες.

Η ασθένεια COVID-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους επί συνόλου σχεδόν 900 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στη Βουλγαρία. Οι αριθμοί αυτοί συγκαταλέγονται στους χαμηλότερους στην Ευρώπη.

Η απόφαση να παραμείνουν ανοικτές οι εκκλησίες έχει πυροδοτήσει πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης στη Βουλγαρία. Αρκετοί προειδοποιούν πως οι εκκλησίες ενδέχεται να μετατραπούν σε εστίες μόλυνσης και να θέσουν σε κίνδυνο τους πιο ευάλωτους, τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, υπονομεύοντας τις προσπάθειες που έχει γίνει για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Η Βουλγαρία, όπου η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που έχει κηρυχθεί θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την 13η Μαΐου, έχει απαγορεύσει τις δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δύο προσώπων, έκλεισε τα σχολεία, ανέστειλε τη λειτουργία εστιατορίων, καταστημάτων και άλλων χώρων δημόσιων συναθροίσεων και απαγόρευσε επίσης προσωρινά τις μη απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις.

Η βουλγαρική ορθόδοξη εκκλησία επικρίνεται διότι κρατά ανοικτούς τους ναούς, παρά την κρίση. Πολλοί στηλιτεύουν ότι δεν εμποδίζει καν τους πιστούς να φιλούν εικονίσματα και οι ιερείς προσφέρουν μετάληψη στους πιστούς.

«Στη σημερινή κατάσταση πρέπει να φανούμε καλύτεροι, ταπεινότεροι», επισήμανε ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ μέσω Twitter. «Ας κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα χρόνια που θα έρθουν να είμαστε περήφανοι για τις αποφάσεις μας και για τις πράξεις μας», πρόσθεσε.

Το Πάσχα «οι σκέψεις και οι προσευχές μας βρίσκονται σε αυτούς που δεν είναι πια ανάμεσά μας και σε αυτούς που μάχονται εναντίον αυτής της μιαρής ασθένειας, ειδικά τα μέλη του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού και όσους βρίσκονται στο μέτωπο της μάχης για τη ζωή», ανέφερε ο Νεόφυτος, πατριάρχης Σόφιας και Βουλγαρίας.

Η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε στην ακύρωση των παραδοσιακών εορτασμών του Πάσχα στις περισσότερες χώρες όπου πλειοψηφούν οι ορθόδοξοι χριστιανοί, ανάμεσά τους στη Ρουμανία, τη Σερβία και την Ελλάδα.

Ενώ η Ουκρανία απαγόρευσε πρακτικά στους πιστούς να πάνε στις εκκλησίες, ανακοινώνοντας πως δεν θα επιτρέπεται να είναι παρόντες κατά τη διάρκεια λειτουργιών πάνω από δέκα άνθρωποι και καλώντας τους πιστούς να μείνουν σπίτι.

Και στην Γεωργία οι πιστοί αγνόησαν τις αρχές

Εκατοντάδες ορθόδοξοι χριστιανοί συνέρρευσαν χθες βράδυ σε εκκλησίες στη Γεωργία, άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, για την ακολουθία της Ανάστασης, επιλέγοντας να παρακάμψουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τις αρχές στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη χώρα και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης και λοιμωξιολόγων να μείνουν σπίτι για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Δεκάδες συγκεντρώθηκαν στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας, στο κέντρο της πρωτεύουσας Τμπιλίσι, όπου ο 87χρονος πατριάρχης Ίλια Β΄ τέλεσε την ακολουθία.

Πολλοί άλλοι πήγαν σε μεγάλους ναούς σε όλη τη χώρα, αν και ορισμένοι αρχιεπίσκοποι σε κάποιες περιοχές κάλεσαν το ποίμνιό τους να μείνει σπίτι και προέτρεψαν τους πιστούς να παρακολουθήσουν την ακολουθία στην τηλεόραση ή μέσω Facebook.

Η προσέλευση ήταν πάντως μάλλον μικρή, σε σύγκριση με τους δεκάδες χιλιάδες πιστούς που συρρέουν στις εκκλησίες το βράδυ της Ανάστασης κάθε χρόνο.

Αρκετοί πιστοί έφθασαν στον ναό της Αγίας Τριάδας πριν από τις 21:00, όταν αρχίζει η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, και είπαν πως θα έμεναν εκεί ωσότου να τερματιστεί στις 06:00, καθώς οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.000 λάρι (σχεδόν 880 ευρώ).

«Μου πήρε πάνω από τρεις ώρες να έρθω» και θα «μείνω ως το πρωί», είπε η Μαριάμ, 27χρονη κάτοικος της πρωτεύουσας, διαβεβαιώνοντας ότι η παρουσία της στην εκκλησία δείχνει «την αφοσίωση και την πίστη μου».

Σχεδόν όλοι, ανάμεσά τους και κάποιοι ιερείς, φόραγαν μάσκες.

Το ορθόδοξο πατριαρχείο της Γεωργίας ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η ακολουθία της Ανάστασης θα γινόταν κανονικά αλλά οι πιστοί θα καλούνταν να τηρούν το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού. Ο πατριάρχης και οι περισσότεροι ιερείς δεν κάλεσαν τους πιστούς να μείνουν σπίτι και συνέχισαν τη Θεία Κοινωνία, παρά τις προειδοποιήσεις της κυβέρνησης και των γιατρών και τις επικρίσεις που δέχονται από αρκετούς για την απόφαση αυτή.

Στη χώρα των 3,7 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφονταν μέχρι χθες Σάββατο τέσσερις θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στην COVID-19 επί συνόλου 388 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

Δημοφιλή