Εκατοντάδες ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν το καλοκαίρι – Σε ποιες περιοχές «έσπασαν» τα θερμόμετρα

Και τι αναφέρουν οι επιστήμονες.
brazzo via Getty Images

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν αναμφισβήτητα ένα από τα πιο θερμά των τελευταίων ετών, γεγονός το οποίο διαπιστώσαμε μόνοι μας, αλλά ήταν κάτι που με κάθε ευκαιρία επεσήμαναν και οι επιστήμονες.

Πρόσφατο δημοσίευμα του BBC αναφέρει μάλιστα πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καταρρίφθηκαν στο βόρειο ημισφαίριο σχεδόν 396 υψηλά θερμοκρασιών.

Η κατάρριψη των εν λόγω ρεκόρ έγινε σε 29 χώρες, από την 1η Μαΐου έως 30 Αυγούστου.

Το 1/3 των ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταγράφηκαν στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία.

Την ανάλυση πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Berkeley Earth, με έδρα την Καλιφόρνια.

Το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου παράλληλα επισημαίνει πως τους μήνες του καλοκαιριού υπήρξαν περισσότερα από 1.200 παραδείγματα τοποθεσιών στο βόρειο ημισφαίριο που υπήρξαν πιο ζεστά από ποτέ μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Τα δεδομένα συμπεριλαμβάνουν μετρήσεις από μετεωρολογικούς σταθμούς στο βόρειο ημισφαίριο που έχουν εστιάσει σε παρατηρήσεις τουλάχιστον τεσσάρων δεκαετιών.

Το καλοκαίρι του 2019 στη Γαλλία κατά τη θερμότερη μέρα τα θερμόμετρα έδειξαν 46 βαθμούς Κελσίου καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση στη Βρετανία, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία.

Στην Ιαπωνία, όπου έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του καύσωνα, σημειώθηκε νέο ρεκόρ, ενώ στις ΗΠΑ καταρρίφθηκαν περισσότερα από τριάντα ρεκόρ θερμοκρασιών.

Nα αναφερθεί πως κυρίως ο περασμένος Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας που έχει παγκοσμίως καταγραφεί.

Ήταν μάλιστα πιο ζεστός κατά 0,04 βαθμούς Kελσίου ακόμα κι από τον Ιούλιο του 2016 που θεωρούνταν ο θερμότερος.

Ο επικεφαλής της έκθεσης που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Berkeley Earth, Ρόμπερτ Ροντ, τόνισε πως ο αυξανόμενος αριθμός ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών οφείλεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη που καταγράφεται σε βάθος χρόνου παγκοσμίως.

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC: «Το γεγονός πως η γη υπερθερμαίνεται καθιστά πιο εύκολο για τους μετεωρολογικούς σταθμούς να καταγράφουν νέα ρεκόρ. Στο παρελθόν συνήθως θα βλέπαμε μόνο ένα 2% σταθμών να καταγράφουν νέα ρεκόρ σε ένα χρόνο».

«Όμως, τελευταία, μερικές φορές βλέπουμε χρονιές όπως το 2019 με 5% ή παραπάνω των μετεωρολογικών σταθμών να καταγράφουν νέο υψηλό θερμοκρασιών», συμπλήρωσε.

Δημοφιλή