Έκδοση 5ετούς ομολόγου: Πώς θα κινηθούν οι τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης

Και τι ρόλο θα παίξουν τα κόκκινα δάνεια.
Eurokinissi

Θετικά αποτιμούν στην κυβέρνηση την πρώτη μεταμνημονιακή έξοδο στις αγορές μετά την έκδοση του πενταετούς ομολόγου. Η υψηλή ζήτηση και το επιτόκιο εντός του πλαισίου που είχε θέσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) ικανοποίησε το οικονομικό επιτελείο, καθώς αρμόδια στελέχη έλεγαν ότι «καταφέραμε να στείλουμε μήνυμα ομαλής επιστροφής στις αγορές».

Συγκεκριμένα οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση 3,60% και ετήσιο κουπόνι για τους επενδυτές 3,45%. Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%, ενώ ο ΟΔΔΗΧ είχε θέσει ως στόχο επιτόκιο περί του 3,5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, το ιδιαίτερα θετικό στοιχείο είναι ότι ενδιαφέρον για την έκδοση δεν έδειξαν μόνο τα γνωστά κερδοσκοπικά funds, αλλά και κανονικοί επενδυτές. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, «από αυτή την έκδοση η Ελλάδα αλλάζει κατηγορία» και πρόσθεσε ότι η έκδοση «ξεπέρασε κάθε προσδοκία» χαρακτηρίζοντας πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Το αποτέλεσμα της έκδοσης ανοίγει το δρόμο ώστε να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα το σχέδιο για τουλάχιστον ακόμα μια έκδοση ομολόγου εντός του 2019, όπως έχει προετοιμάσει ο ΟΔΔΗΧ.

Οι κινήσεις των τραπεζών

Η επιστροφή στις αγορές για το Ελληνικό Δημόσιο ανοίγει το δρόμο και στις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν και αυτές με τη σειρά τους σε εκδόσεις ομολόγων έως και 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι να εκμεταλλευτούν το θετικό κλίμα που δημιουργήθηκε από την έκδοση του Δημοσίου.

Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές, είναι δεδομένο ότι για κάποιες τράπεζες είναι αναγκαίο να αναζητήσουν κεφάλαια από τις αγορές. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να «εκμεταλλευτούν» στο έπακρο το χρονικό σημείο που οι επενδυτές «κοιτούν» και πάλι την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι οι αποδόσεις παραμένουν υψηλές, ωστόσο η επιστροφή στις αγορές και το μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές για το ομόλογο του Δημοσίου είναι στοιχεία που προσδίδουν εμπιστοσύνη στην οικονομία και κατ′ επέκταση στις επιχειρήσεις.

Ο ρόλος των NPLs

Σημαντικό στοιχείο για τις κινήσεις των τραπεζών αποτελεί ο σχεδιασμός των εργαλείων για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. H υλοποίηση του σχεδίου θα δημιουργήσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές και θα επαναφέρει το ενδιαφέρον για τα ομόλογα των τραπεζών.

Αντίθετα, οι καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να επιστρέψουν στην ομαλή χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας και ως εκ τούτου δεν θα επιτύχουν κερδοφορία.

Η σειρά των οίκων

Επόμενος σταθμός είναι οι αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Στόχος είναι να καλυφθεί η απόσταση η οποία ακόμα χωρίζει την ελληνική οικονομία από τη βαθμίδα που θα την καταστήσει επενδυτικό προορισμό.

Η αρχή θα γίνει από τον οίκο Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει ο οίκος Moody’s τον Μάρτιο.

Δημοφιλή