ΚΟΙΝΩΝΙΑ
31/07/2021 15:11 EEST | Updated 31/07/2021 18:08 EEST

Εκκένωση χωριών στην Αχαΐα - Μεγάλη φωτιά στην περιοχή Ζήρια

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

patrastimes.gr
Οι φλόγες έχουν κυκλώσει την Ζήρια.

Νέα μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε δασική έκταση Ζηριά, του Δήμου Αιγιαλείας της Αχαϊας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι φλόγες στη Ζήρια στο ύψος της εκκλησίας έχουν φτάσει στις αυλές των σπιτιών με τους κατοίκους να δίνουν να τις σβήσουν.

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή για τη προληπτική εκκένωση δύο ακόμη κοινοτήτων, των Καμάρων και του Λαμπίρι ενώ ενεργοποιήθηκε και το 112.

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα,

Επίσης έκλεισαν για λόγους ασφαλείας η νέα και η παλαιά εθνική οδός, Πατρών - Κορίνθου. Νωρίτερα είχε αρχίσει η εκκένωση των χωριών Ζήρια και Άνω Ζήρια. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και εκδηλώνονται επίσης δυνατές ριπές ανέμου που δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης. 

 

 

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως σε κάποια χωριά υπάρχουν κάτοικοι που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ σπεύδουν στην περιοχή για τις πρώτες βοήθειες ή για πιθανές διακομιδές. 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το ΠΠΝΠ και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας.

Στη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Ζήρια του δήμου Αιγιαλείας Αχαΐας επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 33 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 4 αεροσκάφη και ελικόπτερα. Επίσης στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν υδροφόρες ΟΤΑ. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχει και το ρωσικό Beriev-200. 

Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου 110 παιδιά από κατασκήνωση

Με ασφάλεια απομακρύνθηκαν, για προληπτικούς λόγους, περίπου 110 παιδιά που φιλοξενούνταν σε κατασκήνωση στην παραλιακή περιοχή της Παναγοπούλας, λόγω της φωτιάς στην Ζήρια. Παράλληλα, η Αστυνομία πραγματοποιεί συνεχείς επιχειρήσεις για την ασφαλή απομάκρυνση οδηγών αυτοκινήτων, που έχουν ακινητοποιηθεί στις παραλιακές περιοχές του Λαμπίρι και των Καμαρών.

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το πανεπιστημιακο νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο του Αιγίου, όπως και το ΕΚΑΒ, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της Ζήριας.

Διακόπηκε, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κυκλοφορία των οχημάτων στην γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου και συγκεκριμένα στο ρεύμα προς Πάτρα, λόγω της φωτιάς στην περιοχή της Ζήριας και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, τόσο στην νέα, όσο και στην παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, όσοι οδηγοί κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα πρέπει να χρησιμοποιούν την εθνική οδό Ναυπάκτου - Ιτέας.

 Nα σημειωθεί πως και από το ύψος του Δρεπάνου, έως τον Λόγγο έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου, ενώ στην παλαιά εθνική οδό, έχει διακοπεί από το Δρεπανο έως τα Σελιανιτικα.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με εναέρια και επίγεια μέσα για τον περιορισμό των μετώπων. Σύμφωνα με τον κ. Φαρμάκη υπάρχει συνεργασία με την Ολυμπία Οδό και την Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας για την ρύθμιση της κυκλοφορίας ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμά της κατάσταση και να δίνει οδηγίες. Τρία λεωφορεία διατέθηκαν για να απομακρύνουν όσους δεν έχουν δικό τους μέσο από την περιοχή.

Νέα Φωτιά στη Ροδοδάφνη Αιγίου

Στο μεταξύ, νέα εστία φωτιάς εκδηλώθηκε πριν λίγο πάνω από τη Ροδοδάφνη Αιγίου, την ώρα που οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούν στην μεγάλη φωτιά στη Ζήρια.

Στο σημείο σπεύδουν δυνάμεις της πυροσβεστικής.