Λονδίνο: Εκκίνηση μαραθωνίου από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Harry θα δώσει τα βραβεία

Πατώντας ένα κουμπί από τον Πύργο του Ουίνδσορ, η βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ θα δώσει την εκκίνηση του Μαραθωνίου του Λονδίνου στις 10.00 ακριβώς την ερχόμενη Κυριακή 22 Απριλίου, την επομένη των 92ων γενεθλίων της (γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926). Θα είναι η πρώτη φορά που η μονάρχης δίνει την εκκίνηση του αγώνα, παρά τα 66 και πλέον χρόνια της στον θρόνο.

″Νιώθουμε μεγάλη τιμή που η βασίλισσα αποδέχτηκε την πρόσκληση να δώσει προσωπικά την εκκίνηση του Μαραθωνίου 2018″, δήλωσε ο Τζον Σπάρλινγκ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής. ”Πόσο μάλλον που αυτό θα γίνει 110 χρόνια μετά τον Μαραθώνιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 1908, του οποίου την εκκίνηση κήρυξε η πριγκίπισσα Μέρι, η γιαγιά της βασίλισσας”.

Μια εξέδρα θα τοποθετηθεί μπροστά από το Round Tower στο Κάστρο του Ουίνδσορ, που απέχει περίπου 40 χλμ. από το Λονδίνο. Από εκεί η Ελισάβετ θα δώσει την εκκίνηση εμψυχώνοντας τους περίπου 40.000 δρομείς που θα τρέξουν μια διαδρομή 42.195 χιλιομέτρων. Η σύντομη τελετή θα μεταδοθεί ζωντανά σε οθόνες που θα παρακολουθούν οι δρομείς που βρίσκονται στη γραμμή εκκίνησης.

Πέρυσι, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι και η δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ, έδωσαν την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Η ”τριάδα” των Ανακτόρων του Κένσινγκτον υποστήριζε όσους έτρεχαν με τα χρώματα της εκστρατείας τους “Heads Together”, στόχος της οποίας είναι να πάψουν οι ψυχικές ασθένειες να είναι στίγμα. Στον Μαραθώνιο αυτόν συγκεντρώθηκε το ποσό ρεκόρ των 61,5 εκατομμυρίων στερλινών (τουλάχιστον 70 εκατομμύρια ευρώ) που δόθηκε για τον σκοπό αυτό.

Ο 33χρονος πρίγκιπας της Βρετανίας εκτός ότι θα εμψυχώσει τους δρομείς, θα απονείμει τα βραβεία στους νικητές του Μαραθωνίου, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών.

Ο πρίγκιπας Χάρι, Προστάτης του Φιλανθρωπικού Ταμείου του Μαραθωνίου του Λονδίνου, θα συναντήσει επίσης αντιπροσωπεία εθελοντών και μελών της φιλανθρωπικής μη κυβερνητικής οργάνωσης St. John Ambulance, αποστολή της οποίας είναι η παροχή εκπαίδευσης στις πρώτες βοήθειες στη Βρετανία. Η St. John Ambulance προσφέρει τις υπηρεσίες της κάθε χρόνο στον Μαραθώνιο του Λονδίνου.

Είναι μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία του θεσμού που καθιερώθηκε το 1981, που μέλος της βασιλικής οικογένειας δίνει την εκκίνηση του Μαραθωνίου. Η αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα έδωσε την εκκίνηση του Μαραθωνίου του Λονδίνου το 1988.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Xinhua)