ΔΙΕΘΝΕΣ
08/08/2018 08:14 EEST

Έκκληση σε Καναδά και Σαουδική Αραβία από ΗΠΑ για αποκλιμάκωση της διπλωματικής κρίσης

Golden_Brown via Getty Images

Nα τερματίσουν την κρίση στη σχέση τους προέτρεψε την Τρίτη το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ τις κυβερνήσεις του Καναδά και της Σαουδικής Αραβίας. Η ένταση πυροδοτήθηκε από μια τοποθέτηση της καναδικής πρεσβείας για τις συλλήψεις ακτιβιστριών στο σουνιτικό βασίλειο.

«Αμφότερα τα μέρη χρειάζεται να το λύσουν διπλωματικά αυτό μαζί. Δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς γι′ αυτούς, πρέπει να το επιλύσουν μαζί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ.

Στηρίζει τη Σαουδική Αραβία η Αίγυπτος

Στο μεταξύ η διπλωματία της Αιγύπτου διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι τάσσεται στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας στη διπλωματική διένεξη της τελευταίας με τον Καναδά, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» της προς το σουνιτικό βασίλειο του Κόλπου και την εναντίωσή της σε ξένες «επεμβάσεις» στις εσωτερικές του υποθέσεις.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε στη σελίδα του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ότι «ανησυχεί για την κρίση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και τον Καναδά, η οποία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής τάσης ορισμένων διεθνών παραγόντων να αναμιγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της περιοχής».

Η Σαουδική Αραβία ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Οτάβα, έδωσε διορία 24 ωρών στον καναδό πρεσβευτή να εγκαταλείψει την επικράτειά της και πάγωσε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η καναδική διπλωματία ζήτησε να αποφυλακιστούν ακτιβίστριες και ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Αίγυπτος είχε βρεθεί αντιμέτωπη πέρυσι με το πάγωμα μέρους της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ εξαιτίας της εκστρατείας πάταξης των διαφωνούντων που χαρακτηρίζεται η σκληρότερη στην ιστορία της χώρας, αλλά το μέτρο αυτό ήρθη τον περασμένο μήνα.

Τερματίζονται όλα τα προγράμματα νοσηλείας Σαουδαράβων στον Καναδά

Η ένταση ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις ώθησε τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας να αναστείλουν όλα τα προγράμματα νοσηλείας ασθενών στον Καναδά και συντονίζουν τη μεταφορά όλων των σαουδαράβων πολιτών που νοσηλεύονται σε καναδικά νοσοκομεία σε ιδρύματα εκτός Καναδά, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του σουνιτικού βασιλείου, το SPA.

Το πρακτορείο επικαλέστηκε τον σαουδάραβα ειδικό επιτετραμμένο για υποθέσεις Υγείας στις ΗΠΑ και τον Καναδά, τον Δρ. Φαχντ μπιν Ιμπραχίμ αλ Ταμίμι.

Το Ριάντ ανακάλεσε τον πρεσβευτή της Σαουδικής Αραβίας στον Καναδά, έδωσε στον καναδό πρεσβευτή διορία 24 ωρών για να εγκαταλείψει τη σαουδαραβική επικράτεια, πάγωσε τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, ενώ έλαβε επίσης κι άλλα μέτρα αντιποίνων μετά την έκκληση που απηύθυνε η Οτάβα στις σαουδαραβικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως φυλακισμένες ακτιβίστριες και ακτιβιστές που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.